6 évnél régebbi cikk

10 dolog, amit nem tudtál az egyik leghíresebb fehérváriról, Düffermann Frigyesről
Fehérvár Médiacentrum fotója10 dolog, amit nem tudtál az egyik leghíresebb fehérváriról, Düffermann Frigyesről

130 éves lenne Düffermann Frigyes, az egyik legismertebb Fehérvárról származó színész-feltaláló, aki világ életében profi sportoló szeretett volna lenni - kevesebb sikerrel. Találmányai és befolyása az amerikai filmművészetre és Hollywoodra azonban a mai napig itt vannak velünk és elkísérnek minket a hétköznapokban. Ismerjük meg együtt jobban a méltatlanul elhanyagolt fehérvári zsenit és példaértékű életútját!

1887. április 1-jén született a Székesfehérvárhoz közeli Csóron Düffermann Frigyes. Szülei napszámosok voltak, akik a  szomszédos Inotára és Várpalotára jártak át a nagyobb szőlőket művelni. A kis Frigyes - vagy ahogy a levéltárban fennmaradt iratok alapján barátai szólították: Frigyó - tehetsége már viszonylag korán, alig 4 éves korában megmutatkozott: egy hűvös, őszi falunapon a gyerekeknek szervezett bábszínház Vitéz János előadásának teljes szövegét hallás után, az előadás végén fejből visszamondta. Szülei tudták, hogy a gyereket színpadra szánta az ég, ezért a következő évtizedben kettőzött erővel kapáltak, metszettek és nyestek. Düffermann Frigyes 14 évesen hagyta el Csórt és indult Fehérvár, Budapest, New York és még tovább, egyenesen a világhír felé. A falubeliek összeomlottak, és egy össznépi zokogós paprikáskrumpli-főzéssel búcsúztatták a kis tehetséget.

A 14 éves Düffermann Frigyes elhagyja nevelőfaluját - a képen balra, kockás sapkában
(Fotó: The History Place)

Nem célunk tételesen végigmenni a legendás színész-feltaláló életútján, hiszen ezeket az információkat a nagyobb oldalakon bárki elérheti és szabadon böngészhet köztük. Életéről és munkásságáról a legnagyobb gyűjtemény talán a Frigyes Duffermann Foundation, azaz a róla elnevezett alapítvány honlapján érhető el. Innen szemezgettünk mi is és összegyűjtöttük kalandos életéből azt a 10 dolgot, amit minden székesfehérvárinak tudnia kell, ha egy ártatlan beszélgetésben szóba kerül Düffermann Frigyes:

1. A pont nélküli teniszjátékos

Gyerekkorában vonzotta a sport világa, mindig is teniszjátékos szeretett volna lenni. Álmait Amerikába érkezve beteljesítette: az akkor még bimbózó sportágban tehetségesnek ítélték a fiatal Düffermannt. Komoly edzésekbe kezdett, a New York-i salakos teniszpályákon és több kisebb versenyen készült fel az Amerikai Nyílt Teniszbajnokságra. Bár edzői szerint tehetséges játékos volt, Düffermann végül alig 22 évesen vonult vissza a profi teniszező pályafutástól. Karrierje során összesen négy kisebb és egy nagyobb, Grand Slam versenyen indult, és máig ő az egyetlen teniszjátékos, aki a pályafutása során egyetlen labdamenetet sem nyert. Frigyes életére a sportolói sikertelenség - és talán megaláztatás - alaposan rányomta a bélyegét és ekkor dőlt el, hogy véglegesen a tudomány valamint a művészetek felé fordul.

Düffermann Frigyes nem volt sikeres teniszező (Fotó: USA Tennis)

2. Cseplin Karcsi, a jóbarát

Röviddel Amerikába érkezése után összebarátkozott egy feltörekvő fiatal színész-rendezővel, aki a későbbiekben egyik legjobb barátja lett. Sir Charles Spencer Chaplint (vagyis Charlie Chaplint) emlékirataiban következetesen csak Cseplin Karcsinak hívja. Megemlékezik arról is, hogy az egyik Chaplin-filmben ő szerepelt jóbarátja helyett, mivel Karcsinak akkor éppen epekő-műtétje volt, de a forgatást már nem lehetett lemondani. Düffermann egyetlen feltétellel vállalta a beugrást: ha a filmben lehet egy jelenet, amiben megfőzheti a számára mindig is oly fontos székesfehérvári paprikás krumplit, csóri módra. Ezt a jelenetet 18:24-től láthatjuk a Kölyök című filmben, amelyben Düffermann Frigyes alakítja Charlie Chaplint.

3. Feltalálja az ételek házhoz szállítását

Csak kevesen tudják, hogy az első gyorsétteremláncot Düffermann Frigyes hozta létre az Egyesült Államokban. Röviddel New York-i érkezése után hozzálátott az addig az amerikaik számára is ismeretlen gyorskaja készítésének. Mivel csak egyetlen receptet ismert (de azt nagyon), ez volt a fő és gyakorlatilag az egyetlen fogás is a falatozóban: a székesfehérvári paprikás krumpli, csóri módra. A The Duff's névre keresztelt étteremláncban akkoriban rekordidő, mindössze 6 perc alatt főztek le a szakácsok egy 4,2 literes lábos paprikás krumplit. A történelem során az első házhoz szállítást a The Duff's bonyolította le: Düffermann egyik barátja 1932-ben a New York-i Rockefeller Center építésén dolgozott, és megkérte barátját, hogy hozzon neki ebédre egy adag paprikás krumplit. Düffermann tartotta a szavát és a felhőkarcoló még épülő emeletére szállított minden munkásnak egy parikás krumplis szendvicset. A történelmi eseményről fénykép is készült, melyet több forrás szerint is maga Düffermann Frigyes készített:

1932-ben történt a világ első gyorsétel házhoz szállítása (Fotó: wikipedia.org)

4. A telefonnak öltözött szerelem

Feleségével 1921 februárjában, a Los Angeles-i magyar álarcosbálon ismerkedett meg. Toblauszky Etelka nemesi családból származott, néhány évvel korábban érkezett szüleivel az Egyesült Államokba. A kék vér azonban semmit sem ért a kontinensnyi országban: kiváló angoltudásának köszönhetően a helyi telefontársaságnál kapott munkát. Mivel nagyon megkedvelte hivatását, de csak keveset keresett, ezért a sorsdöntő estén a spórolást is szem előtt tartva telefon(os) kisasszonynak öltözött. A bálra Düffermann Frigyes jóbarátjával, az ekkor már meglehetősen öreg Alexander Graham Bell-lel, a telefon feltalálójával érkezett, és az ő tiszteletére szintén telefonnal kapcsolatos jelmezt öltött. Amikor a két fiatal, telefonnak öltözött magyar megpillantotta egymást, azonnal egymásba szerettek. Toblauszky Etelka hat gyereket (5 lány, 1 fiú) szült élete szerelmének, Düffermann Frigyesnek.

A boldog szerelmesek a sorsfordító Los Angeles-i magyar jelmezbálon (Fotó: LA Hungarian Ball Archives)

6. Ő inspirálta a Tom & Jerry című rajzfilmet

A világ egyik leghíresebb rajzfilmpárosa sem létezne Düffermann Frigyes nélkül. A '30-as évek vége felé néhány hónapig a nevadai Renóban élt és minden idejét a művészeteknek szentelte. A ház körül nem tűrt meg senkit, még a családját sem, remeteéletét élt, és egyetlen társasága Tamás nevű macskája volt. Egyedül filmproducer barátai, William Hanna és Joseph Barbera látogatták, akik kéthetente együtt pókereztek és szivaroztak a magyar tehetséggel. A két író az egyik ilyen alkalommal figyelt fel arra, hogy - feltehetően az egyedüllét miatt - a magyar zseni egy Jeromos feliratú táblát tett a konyhában az egyik egérlyuk fölé. Ekkor született meg a kezdetben Tamás macska és Jeromos egér névre keresztelt rajzfilmsorozat ötlete, melyet csak röviddel az 1940-es premier előtt kereszteltek át a Tom & Jerry névre.

7. Az eltitkolt gyerek: Dustin Hoffman

Bár haláláig hű volt feleségéhez, egy 1936-os Connecticutban rendezett tudományos karácsonyi konferencián házasságon kívüli kapcsolatba lépett egy amerikai feltalálónővel. Kilenc hónappal később megszületett közös gyermekük, Düffermann Konrád. Frigyes a gyermek születésének pillanatában megfogadta, hogy nem hagyja cserben és éveken keresztül párhuzamos kapcsolatot tartott fenn Kaliforniában és Connecticutban. Konrád azonban a húszas évei elején rájött, hogy apja bigámista és bosszúból megváltoztatta nevét. Mivel azonban teljesen nem akarta megtagadni az akkorra már Amerika-szerte elismert családot, a Düffermann név betűit felhasználva alakította ki azt a nevet, amelyen megismerte a világ, és amely nevet használva eddig két Oscar-díjat is kapott: ő lett Dustin Hoffman.

 

Amikor még boldog volt a család Connecticutban: Frigyes és asszonya együtt fürdetik a tizenéves Düffermann Konrádot, a későbbi Dustin Hoffmannt
(Fotó: Alcheron)

8. Zenekarával a világ első telt házas koncertjét adták

A '40-es években fogott könnyűzenei karrierbe. Együttese akkor lett igazán világhírű, amikor a zenei történelem első telt házas koncertjét adta 1942. április 1-jén, éppen Düffermann 55. születésnapján. Korábban soha olyan még nem fordult elő, hogy egy zenekar koncertjére minden belépő elfogyott volna, ám a fehérvári tehetség ezt is megcsinálta Tützteldammen Kunstelpulva nevű formációjával. A bulira a belépő átlagosan 11 dollárba került, a legtávolabbról pedig egy busznyi mongol rajongó érkezett a koncert miatt Indianapolisba. Ők egyenesen Ulánbátorból indultak el a kedvenc zenekaruk miatt, három héttel a fellépés előtt. Őket láthatjuk az első sorban könyökölni a színpadon. Düffermann a zenekarban hajtókán játszott, a kép bal szélén láthatjuk.

A világ első telt házas koncertje (Fotó. fuse-tv)

9. Levédeti a zenei A-hangot

Düffermann Frigyesnek abszolút hallása volt. Specialitása a zenei A-hang volt. Nemzetközi zenei szaktekintélyek egybehangzó véleménye szerint nem találtak fel még olyan hangszert, mely tisztábban adta volna vissza ezt a hangot, mint Düffermann Frigyes a puszta torokjátékával. A fehérvári férfi éppen ezért (is) minden zenei szerzeményébe belecsempészte ezt a hangot: a már említett Tützteldammen Kunstelpulva, a The Science Men és egyéb zenei performanszai során bizonyítottan nem játszotta senki annyiszor a tiszta zenei A-hangot, mint Düffermann. Éppen ezért az '50-es években levédette ezt a hangot. Családja a mai napig jelentős éves apanázsban részesül a jogdíjakból: minden együttes, minden zenész, minden eladott CD és minden telefontárcsázás után (a telefonvonal a zenei A-hang) komoly jogdíjat kap a még ma is Kaliforniában élő Düffermann család.

A The Science Men zenekar próbája, röviddel azelőtt, hogy Albert Einsteint (balra) relatíve sok hibája miatt kirúgták a csapatból. Hátul zongorán kísér Düffermann
(Fotó: The Science Men zenekar)

10. Bocs

Az utolsó és legfontosabb dolog, hogy Düffermann Frigyes soha nem létezett. Ez ugyanis egy április elsejei tréfa volt. De köszönjük, ha végigolvastad.

Székesfehérvári paprikás krumpli, csóri módra (nem) - (Fotó: Kemény Tojás)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek