2 évnél régebbi cikk

Sikeres évet zártak a fehérvári ökölvívók
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Turós Arnold FB-oldala
Sikeres évet zártak a fehérvári ökölvívók
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

A tavalyi év során az országos/kiemelt versenyeken 13 ökölvívó indult el a Fehérvár Küzdősport SE színeiben. A sportolók 26 edzőmérkőzésen és 16 versenyen bizonyították tudásukat: el is hoztak 16 érmet és 5 bajnoki cím is született.

„Tavaly a vírushelyzet miatt nem tudtunk további versenyzőket beintegrálni a versenyrendszerbe, de a már meglévő ökölvívóink minden nehézség ellenére túlteljesítették az elvártakat” – mesélte Turós Arnold, miután megbeszéltük, hogy 22 igazolt versenyzőjük volt 2021-ben.

Ez a szám egy kis visszaesést mutat a korábbi évekhez képest, hiszen ezelőtt 30-35 főt versenyeztetett évente. A „csökkenés” nagyrészt annak köszönhető, hogy a COVID miatt nem voltak olyan felkészítő versenyek, melyeken részt tudtak volna venni a bokszolók. Az év egy részében bezárásokat is elrendeltek, kevés versenyt rendeztek, s azokon is szigorú protokollt rendeltek el.

„A múlt évben inkább azokra koncentráltam, akik már a kezeim között voltak, akikkel együtt dolgoztam, s nem az érdekelt, hogy minél nagyobb tömeget bokszoltassak” – árulta el a Arnold. – „A COVID miatt az elvárásaim se voltak olyan nagyok, mint korábban, hiszen minden kaotikus volt. Az edzőtermet is hol kinyitottuk, hol bezártuk. Sokan lebetegedtek, rengeteg problémánk volt, felkészülési versenyből is kevesebb volt a megszokottnál, ezért tényleg nehéz helyzetben voltunk. A srácok mégis remek formát mutattak.”

Turós Arnold tanítás közben

Turós Arnold FB-oldala

A Fehérvár Küzdősport SE sportolói az említett nehézségek ellenére mozgalmas, eredményes évet zártak: Romániában, Ausztriában is jártak és egy csapatbajnokságnak köszönhetően az írek ellen is meccselhettek. Az egyesület tagjai 26 edzőmérkőzésen, 16 versenyen és minden hazai kiemelt versenyen részt vettek - minden korosztályban.

„Tavaly a gyerek edzéseink is tovább bővültek az Ovi Boksz bevezetésével” – emelte ki az edző. – „Magyarországon elsőként foglalkoztunk tíz év alatti gyerekekkel, és elsőként választottuk szét a gyerekcsoportot kisebb és nagyobb kategóriára.

Az Ovi Bokszon az 5-7 éves gyerekek ügyesítésével foglalkozunk, a Gyerek Bokszon a sokoldalú mozgásfejlesztés mellé már az ökölvívó mozgás alapjait is becsempésszük a 8-11 évesek számára. A sokoldalú mozgásfejlesztő edzéseinkkel olyan dolgot álmodtam és valósítottam meg a társaim segítségével, ami igencsak különlegesnek mondható.

2018-ban részt vettem egy olyan képzésen, mely a gyerekek komplex mozgásfejlesztésére koncentrált. Akkor elindítottunk egy innovatív edzésprogramot Sokoldalú Mozgásfejlesztés Gyerekeknek néven, melynek idén már érezhető volt a hatása. Többek között ennek is köszönhető, hogy versenyzőink rendszeresen hozzák el a legtechnikásabb versenyzőnek járó díjakat.”

Arnold edzőként is sporttörténelmi eredményt ért el a 2020-as válogatott edzői kinevezésével, amit aztán szeptemberrel vissza is adott, mert úgy érezte, hogy a válogatotti teendők elveszik az időt a saját csapatától. A célja pedig az volt, hogy saját nevelésű versenyzőkkel érjen el az egyesület komoly nemzetközi eredményeket. Így inkább Székesfehérvárra koncentrált.

2021-ben két EB-n is járt. A junioroknál bajnokot is kísérhetett a ringhez, a serdülőknél pedig második helyezett versenyzőt segíthetett a döntőig. Mindez olyan sok időt elvett a Fehérvár Küzdősport SE versenyzőitől, hogy úgy érezte, nem éri meg a rangos pozíció és fontosabbak a saját tanítványai.

Nem lehet elég korán elkezdni a sporttal való ismerkedést

Turós Arnold FB-oldala

E döntést nem bánta meg. Visszatekintve az elmúlt hónapokra úgy gondolja, hogy jó döntést hozott, mert sokkal többet tudott így foglalkozni tanítványai edzéspogramjának tervezésével, időközbeni változtatásával, áttervezésével. Több idő jutott az edzőkesztyűzésekre, a versenyekre és a kollégákkal is sokkal hatékonyabb és gyakoribb lett (lehetett) az egyeztetés.

S, ha már a „kollégák” szóba kerültek, említsük meg részletesebben őket is, hiszen az egyesület sikere tőlük is függ!

Lénárt Péter edző, versenyző: Turós Arnoldtól vezetőedzőtől tanult bokszolni, ő volt a nevelő edzője, s egyben a magánéletben is a mentora.

„Egyszer megkértem, hogy segítsen edzést tartani, s akkor láttam, hogy milyen ügyes, mennyire jól bánik az emberekkel, milyen remek a hozzáállása a dolgokhoz. Ezért kértem fel, hogy legyen a csapat edzője” – emlékezett vissza Arnold. – „Péter nagyon intelligens, megbízható, okos. Informatikai mérnök, s mellette az edzői vizsgát is megcsinálta. Nagyon motivált az edzősködésben. Látszik rajta, hogy mennyire szeret tanítani.”

Magda Dániel erőnléti edző: őt is nagyon megbízhatónak és kiváló szakembernek tartja Arnold. Már régóta dolgoznak együtt. A kezdetekkor azt a feladatot kapta, hogy találjon ki egy kifejezetten küzdősportolóknak szóló erőnléti/állóképességi programot, és ezt tökéletesen ki is dolgozta.

Györe Dávid az Ovi Bokszot tartja, mivel nagyon ért a gyerekekhez. A kicsik imádják.

Kordován Brigitta edző: a karate világbajnok hölgy nemrégiben „átcsapott” hobbi bokszolónak, de idén már versenyszerűen is szeretne öklözni. Ő végzi a Bajnok Programos csapat mozgásfejlesztését. A karate mozgásvilágát integrálta bele a gyerekek edzéseibe.

Nem volt hiány tavaly sem éremben

Turós Arnold FB-oldala

Az év során az országos / kiemelt versenyeken 13 versenyző indult el a Fehérvár Küzdősport SE színeiben:

U12: Turós Levente

Serdülő: Frank Dominik, Kalocsa Zoárd, Fekete Leon

Junior: Tóth Adrián, Hippeller Panna, Németh Zsolt, Sárosdi Patrik

Ifi: Nagy Evelin, Ignácz Viktor, Balogh Bálint

Felnőtt: Horváth Zoltán, Major Milán

Válogatottságig eljutó versenyzők:

Turós Levente (12 évesen a serdülő válogatottba kapott meghívót)

Frank Dominik (serdülő válogatott)

Tóth Adrián (junior válogatott)

Nagy Evelin (Ifi válogatott)

Európa bajnokságra kijutó versenyző: Tóth Adrián

Bajnokok!

Turós Arnold FB-oldala

2021 év eredményei a kiemelt versenyekről:

Az év során összesen 16 érem született és 5 bajnoki cím!

U12 OB: bajnok lett Turós Levi (1 bajnoki cím)

Junior OB és Utánpótlás Magyar Kupa: bajnok lett Tóth Adrián (2 bajnoki cím)

Ifi Énekes I e.v. és Bornemissza G e.v.: bajnok lett Nagy Evelin (2 bajnoki cím)

  1. helyezést hatan értek el, 3. helyezést pedig öten.

Énekes István e.v.: Nagy Evelin - bajnok (legjobb női versenyző különdíj)

Bornemissza G. e.v.: Nagy Evelin – bajnok / Tóth Adrián 2. helyezett

Utánpótlás Magyar Kupa: Tóth Adrián - bajnok / Frank Dominik 2. helyezett / Fekete Leon 3. helyezett

U12 OB: Turós Levente - bajnok (legjobb U12-es versenyző különdíj)

Serdülő OB: Frank Dominik 2. helyezett / Fekete Leon   3. helyezett

Junior OB: Tóth Adrián – bajnok / Sárosdi Patrik 2. helyezett / Németh Zsolt 3. helyezett / Hippeller Panna 3. helyezett

Ifi OB: Nagy Evelin 2. helyezett / Balogh Bálint 2. helyezett

Felnőtt OB: Major Milán 3. helyezett

2021-ben (holtversenyben) a legeredményesebb ökölvívó Nagy Evelin és Tóth Adrián volt. Munkájuk gyümölcse két bajnoki cím, egy ezüstérem és a válogatottság volt.

A fehérvári bokszolók tavaly december elején már megkezdték a felkészülést az alapozásra. A karácsony előtti hét pihenéssel telt, ám a két ünnep között már újra öklöztek a ringben. Január elején kemény alapozó edzőtáborban fognak erősödni a srácok, az első versenyre pedig január 22-én kerül sor Kőszegen. Mindeközben Frank Dominikot és Turós Levit behívták a serdülő válogatottba, így igencsak izgalmas évnek néz elébe az egyesület.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek