1 évnél régebbi cikk

Aquathlon-világbajnok lett a székesfehérvári Dévay Márk
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Dévay László
Aquathlon-világbajnok lett a székesfehérvári Dévay Márk
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

A nyári versenyszezonban mindenki próbálja a lehető legjobb formáját hozni. A fehérvári Dévay-testvérpár szintén nem a kikapcsolódásra koncentrált az év legmelegebb hónapjaiban, hanem folyamatosan trenírozták magukat, hogy aztán minden megmérettetésről csodás helyezéssekkel térhessenek haza.

A kétnapos tiszaújvárosi Európa Kupára 92 férfi versenyző nevezett be, akik első nap sprint előfutamokban mérték össze erejüket a másnapi továbbjutásért. (Az előfutamban három futamot rendeztek meg, futamonként 30-31 versenyzővel, majd egy futamban 32 fő küzdött meg egymással.)

„Zsombor az előfutamban nagyon taktikus versenyzéssel az ötödik helyen ért célba. Ezzel esélyt kapott arra, hogy másnap is rajthoz állhasson” – mesélte a fiú edzője, Dévay László – „A vasárnapi versenyen egy kisebb szökevény boly alakult ki, ahol a fiam a második üldöző bolyban bringázott úgy tizenöt társával együtt. Jól helyezkedve a boly elején szállt le a kerékpárról, s úgy kezdte meg a futást, ahol mindent kiadott magából és végül a tizennegyedik helyen ért a célba. Ezzel fontos pontokat szerzett a világranglistán.”

Mindeközben testvére, Márk sem tétlenkedett: a német Bundesliga első helyezést hozott számára, majd elutazott a müncheni Multisport Európa-bajnokság felkészülési edzőtáborába. Vele tartott volna öccse is, ám a COVID közbeszólt, így se Zsombor, se a vele szoros kontaktban lévő edzője se tudott részt venni az edzőtáboron. Így Márkra egy három hetes, teljesen egyedüli, önálló edzőtábori felkészülés várt.

Amíg szorgosan gyűjtögette a kilométereket (65 km-t úszott, 1100 km-t kerékpározott és 240 km-t futott), addig Zsombor itthon gyógyulgatott. Az edzőtáborból hazaérkezve már kezdődött is az „újracsomagolás” a bőröndbe, a cél pedig – mint már említettem – az EB volt.

„A Multisport Európa-bajnokságot négyévente rendezik meg” – árulta el a sportolók édesapja – „E megmérettetésen mindig nagyon sok, kiemelt eredményekkel rendelkező versenyző vesz részt. Idén 72 sportoló állt a rajthoz. A helyszín az Olimpiai Park volt, ahol az 1972-es olimpiát is rendezték. A táv 1500 m úszás, 40 km kerékpározás és 10 km futás volt. A pálya kijelölése rendkívül technikásra sikerült. A kerékpáros körökön nagyon sok volt a kanyargós szakasz, de a futópálya is tartogatott nehézségeket. A négy körön (4x2,5km) minden körben volt egy kb. 600 méteres szakasz, ami végig emelkedett. Ezen a pályán csak "őszintén" lehetett versenyezni. Mindenkinek a maximumot kellett nyújtania a helyezésekért.”

Márk az úszást most is végig vezette, elsőként jött ki a vízből és egy 14 fős szökevény csoporttal kezdte meg a bringázást. Az üldözők (35 fő) végig a nyomukban voltak. A kerékpározás végén 45 másodperc előnnyel szálltak le az elsők. Következett a kőkemény futás. A fehérvári fiatalember végig jól tartotta magát, bár elmondása szerint a futás második fele már nem esett annyira jól a lábainak. Végül nagyszerű versenyzéssel a 12. helyen ért célba (a 72 indulóból).

Másnap a "mix" vegyes váltóversenyen bizonyíthatott a magyar csapat. A próba rövidített etapokból állt, ahol minden versenyzőnek 300 m úszás, 6,4 km kerékpározás és 1,6 km futás volt a penzum. A csapat a 17 induló nemzetből a 10. helyen zárt.

„Így elmondható, hogy összességében egy sikeres Európa-bajnokságot teljesítettünk” – jelentette ki Dévay László – „Persze, ezután se volt szó megállásról! Épphogy hazaérkezett Márk, máris készült a következő versenyre, a Szlovákiában, Somorján megrendezett Aquathlon Világbajnokságra, ahol 1 km-t kellett úszni és 5 km-t futni.”

A versenyen 75 fő állt rajthoz (elit, U23 és junior korcsoportban). Márknak ez a fajta verseny-rendszer a kiváló úszásának köszönhetően nagyon jól "fekszik". Ez a rajt után hamar be is bizonyosodott: erős úszással gyorsan az élre állt és az üldözőkkel szemben egy 8-10 másodperces előnyt harcolt ki magának. Így kezdte meg a futást is és szerencsére ezt az előny végig tudta is tartani!

„Az egy hét alatti harmadik versenyén elsőként szakította át a célszalagot és így Aquatlon Világbajnok lett!” – újságolta a büszke édesapa/edző – „A versenyszezonnak persze nincs vége! Jelenleg is folyik a felkészülés a további versenyekre. Ebben az évben a VB előtt még több Világ- és Európa Kupa futam vár a srácokra.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek