2 évnél régebbi cikk

Ingyenes futóedzések a Haleszban és a Palotavárosi Tavaknál
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szatzker Csaba
Ingyenes futóedzések a Haleszban és a Palotavárosi Tavaknál
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Sérült térde ellenére több futóversenyt is tervez az év hátralévő részére Szatzker Csaba, aki a Szondi SE és az Önkormányzat együttműködésének köszönhetően Halász Tímeával és Kovács József Csabával hetente kétszer tart ingyenes futóedzést, tanácsadást a Haleszban és a Palotavárosi tavaknál.

„Sajnos a tavalyi év elég rosszul zárult, s nemcsak azért, mert a járványhelyzet miatt rövidebb volt a versenyszezon.” – árulta el Szatzker Csaba – „Az addig is problémás térdemet ugyanis nagyon megerőltettem. Sokkal többet futottam aszfalton, mint amit elbírt. Korábban segített a kollagén terápia, ám azzal se lehet a végtelenségig húzni! Amikor egyre nagyobb lett a probléma, úgy döntöttem, hogy inkább visszaveszek a futás mennyiségéből és intenzitásából. Így csak minden másnap róttam a kilométereket, mellőztem a gyors tempót és kerültem az aszfaltot. Inkább erdőben, földutakon edzettem. Ehhez még hozzátettem annyi biciklizést és úszást, amennyi az időmből és az energiámból kitelt.”

Közben - mivel tavaszig a futóversenyek is leálltak - az ismerőseivel „virtuális versenyekkel” szórakoztatták magukat. Csaba lába hónapokig nem javult, de nem is romlott (legyünk optimisták!), aztán tavasztól rohamos gyógyulás volt észlelhető. Egyre többet tudott futni, bár továbbra sem intenzíven.

A Tisza-tó körbefutására egy olyan csapattal indult el, mely átlagéletkora 55 év!

Szatzker Csaba FB-oldala

A fentiek fényében nagyon örült neki, hogy a májusban beinduló versenyeken már részt tudott venni: korosztályos harmadik helyezést ért el a pusztaszabolcsi „Négy Évszak Maratonon”, első lett a Schmidt Ferenc Péti Terepfutó versenyen, s különösen értékes számára a hatodik helyezés a Tisza-tó körbefutása során. (Ezt az ultrát egy négyfős csapattal tette meg, mely tagjainak átlagéletkora: 55 év!)

Futott még két budapesti félmaratont „a felkészülés jegyében”, beiktatta a TESZ futást Székesfehérváron és részt vett egy nagyon egyedi hangulatú éjszakai futóversenyen, mely középpontjában a Budai Vár állt.

Éjszakai versenyen - Futás a Várba!

Szatzker Csaba FB-oldala

A makacs sérülés miatt nemigazán tudtam komoly edzésmunkát végezni, s ez látszik is az időeredményeimen.” – mesélte a népszerű sportoló – „Persze, emiatt nem vagyok csalódott, hiszen végül is tudok futni, s a mozgás öröme a lényeg. Nem 58 évesen szeretném megváltani a világot, hanem egyszerűen csak szeretném jól érezni magamat a bőrömben, amit nekem a futás biztosít. Sok versenyt tervezek az idei év hátralévő részére, amitől már önmagában is azt várom, hogy fokozatosan javuljak. Ráadásként elkezdtem a futásomba egyszerű futóiskolai elemeket beépíteni, hogy erősítsem a lábaimat. Bakonycsernye, Zamárdi, Naplemente Félmaraton, UB, Siófok, Veszprém, Kékestető a biztos pontok az idei versenynaptárban, de még biztosan jönnek hozzá más versenyek is.”

Megjegyezte, hogy a Szondi SE-ben formálódik egy nagyon erős csapat, mely motorja Kékesi Mihály, aki rengeteg energiát öl a szabadidős szakosztály munkájába. Misi emellett remek futó is: korosztályában az ország egyik legjobbja! Csaba ezért is örül annak, hogy edzőjeként is látja fejlődést. (Ahhoz, hogy Misi 60 felett is a legjobbak között legyen, heti 100 km felett kell futnia!)

"Virtuál futás" Kékesi Mihállyal

Szatzker Csaba

A Szondi SE Székesfehérvár Önkormányzatával is együttműködik. Ennek keretében tartanak kezdőknek, újrakezdőknek - és minden érdeklődőnek hetente kétszer a Haleszban és a Palotavárosi tavaknál ingyenes futóedzést, tanácsadást.

Tényleg szívesen és örömmel osztjuk meg a tudásunkat mindenkivel!” – hangsúlyozta Csaba, aki aktívan részt vesz e programokon – „Tudunk segíteni abban, hogy a kezdők ne kövessenek el szarvashibákat, s abban is, hogy a haladók hatékony és egymásra épülő futómunkát végezzenek. Ezeken az alkalmakon szoktunk beszélni a kiegészítő mozgásokról, a nyújtásról, az erősítésről, a keresztedzésekről, a cipőkről, az étkezésről, a futófelszerelésről és mindenről, ami a futáshoz kapcsolódik.”

Csaba Halász Tímeával és Kovács József Csabával ingyenes futóedzéseket és tanácsadást tart a Haleszban és a Palotavárosi tavaknál

Simon Erika

A futás hasznosságát, erejét egy márciusi példával támasztotta alá:

Tavasszal a pátkai tó körül szerveztek egy virtuális versenyt, melyre egy 65 éves hölgy is jelentkezett, aki megkérte arra, hogy fussa le vele a 8.5 km-s távot, mert nem volt helyismerete.  Ami elsőre feltűnt Csabának, az az volt, hogy a hölgy 7 percen belüli tempóban futott és még beszélgetni is volt ereje. A futás során kiderült, hogy amikor elmúlt 50 éves, a térdét sem tudta már megfogni, mindene fájt, orvostól orvosig járt, mígnem valaki azt tanácsolta neki, hogy járjon túrázni, esetleg kezdjen el futni. Hát elkezdett!

A pátkai tókört simán lenyomta (pedig vannak benne szintek), s egyszer sem állt meg. A végén pedig azt mondta az egykori válogatott senior futónak (aki több mint 30 (!) éve tartja az utánpótlás országos csúcsot 2000 méteren): „Fiam, a korodhoz képest te is elég jól futsz!” Aztán a búcsúzkodás során megjegyezte, hogy most akkor körbetúrázza ugyanezt az útvonalat, mert szeretne szép fotókat készíteni.

Az elköszönéskor megkérdeztem tőle, hogy már jobban hajlik-e a dereka? Válaszul simán lenyúlt a talajig, majd visszakérdezett: „És ezt meg tudod csinálni, fiam?” És bemutatott egy szabályos gólyaállást, ami öt éve még nem ment neki. Megígértem neki, hogy gyakorolni fogom és legkésőbb öt év múlva bemutatom neki.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek