3 évnél régebbi cikk

Bejártuk Székesfehérvár egyetlen atombunkerét
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Bejártuk Székesfehérvár egyetlen atombunkerét

60 éve épült az egyetlen fehérvári atombunker. A Móri úti létesítményt egy családi ház mögött alakították ki. A bunkert eddig csak kevesen láthatták belülről, minket Nagy Lajos tűzoltó alezredes vezetett körbe az építményben.

A hidegháború idején épült székesfehérvári városi vezetési ponton jártunk a Móri úton 37. szám alatt, amit 1960-ban építettek. Az akkori védelmi előírások szerint mindenütt, ahol nukleáris támadással veszélyeztetettek voltak, ilyen vezetési pontokat építettek. A kíváncsi tekintetek elől rejtve maradt a létesítmény, sokan nem tudták, hogy a takaros kis családi ház mögötti területen egy 240 négyzetméteres komplex objektum rejtőzik és ma is áll a Fecskeparti panelek mellett.

Nagy Lajos tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő vezetésével jutottunk be a a bunkerba, aki azt is elmondta, hogy a nukleáris csapás elviselésére tervezett védelmi pont esetében fontos volt, hogy a külvilágtól elzárva is a lehető leghosszabb ideig üzemképes maradjon a létesítmény, harminc ember befogadására tervezték. Az eszközök, berendezések sok minden ma is ugyanott van, ahol 1960-ban. A parancsnoki szobában a rádió és az utasító mikrofon most is üzemképes. Ismerjétek meg a múlt érdekes kis szeletét. A Helyek, ahol még nem jártál sorozat első részében bunkertúrán vehettek részt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek