3 évnél régebbi cikk

Székesfehérváron készült egy bőrborítású második világháborús Volkswagen, amire külföldön is felfigyeltek
·Kultlokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Székesfehérváron készült egy bőrborítású második világháborús Volkswagen, amire külföldön is felfigyeltek
·Kultlokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined

Bőrbe varrt Kübelwagent teszteltünk és műhelytúrán jártunk a székesfehérvári Vaszilkó Balázsnál és csapatánál. A legendás második világháborús csapatszállítón gyakorlatilag mindent bevontak bőrrel: a karosszériát, de még a szélvédőkeretet is. Döbbenetes, de mindez négy nap alatt elkészült.

Nem ez az egyedüli csodaautó, ami Vaszilkó Balázs műhelyében készült, hiszen számos régi jármű született újjá kezei alatt. Ottjártunkkor egy 1937-es Bentleyt is megnéztünk, de most készül a Kübelwagen nagytestvére, egy G Mercedes, ami szintén bőrborítást kap. A világon egyedülálló autócsodák készülnek Székesfehérváron.

Vaszilkó Balázs szerencsésnek tartja magát, mert amivel foglalkozik, azzal gyermekkori álma vált valóra. A kocsik építése egy kreatív dolog számára, és mint mondja neki az autó olyan, mint a festőnek az álom.

Sebváltógombok felújításával indult 2006-ban egy garázsműhelyben, ami egy asztalt jelentett. Mára csak egyedi dolgokkal foglalkozik: komplett egyedi belsők és oldtimerek belső restaurálásával, készítésével tölti minden idejét. 2012-ben költözött egy nagy jól felszerelt európai színvonalú csarnokba.

A Kübelwagen is saját autója volt, amit aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve bőrbe varrtak. A siker nem maradt el, a csodájára jártak külföldön a járgánynak, ami hat éve gazdára is talált.

A Volkswagen Kübelwagen egy német gyártmányú könnyű katonai gépkocsi volt, amit Ferdinand Porsche tervezett. A legendás katonai terepjáró, a Kübelwagen a Wehrmacht legelterjedtebb kisméretű négykerekűje volt a második világháború idején - az akkor még csak prototípus stádiumban levő Volkswagen Beetle (Bogár) alapjaira épült, átvéve annak boxermotorját is.

Azt a változatot, amit a fehérvári műhelyben is újragondoltak, a Typ181-et 1968-tól gyártották, és eredetileg a német fegyveres erőknek szánták. Még több érdekesség a Kübelwagenről ide kattintva találhattok.

Most a nagytestvérét alakítják át: autóipari specifikus műbőrrel vonják be a G Mercedest. Így akkor sem lesz baja a borításnak, amikor megsüti a nap és negyven fok van, a karosszéria pedig felizzik 70-80 fokra.

Nincs Európában olyan ország ahová ne gyártottak volna még autót, de Amerikából is érkezett megkeresés. A Helyek, ahol még nem jártál sorozat második részében műhelytúrán vehettek részt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek