5 évnél régebbi cikk

Állásinterjú megjelenési szabályai – avagy mit szabad és mit tilos
Fehérvár Médiacentrum fotója
pinterest.com
Állásinterjú megjelenési szabályai – avagy mit szabad és mit tilos

Egy állásinterjú mindig kemény dió, hiszen izgulsz és nem tudod, mire számíts, azt pedig végképp nem, hogy mit vegyél fel. Szoknya vagy nadrág, térdig érő, esetleg rövidebb, szűk netán egy bővebb fazon? Mivel nagyon fontos az első benyomás, ezért egyáltalán nem mindegy, mi mellett voksolsz. Éppen ezért készültem egy kis inspirációval, és hoztam néhány olyan szettet, amiben garantáltan magabiztosan indulhatsz el az interjúra!

Először kezdjük az alapszabályokkal, hiszen rengeteg információ kering azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes, és mit nem illik viselni állásinterjún. Bár valóban van néhány örökérvényű tipp ebben a témában is, én mégis azt mondom, hogy ezek a sztenderdek változhatnak, attól függően, hogy milyen pozícióra, illetve milyen céghez jelentkezel.

Első körben mindenki a külsőd alapján ítél meg, még akkor is, ha ezt nem vallja be még magának sem – ez egy állásinterjún hatványozottan igaz. Sokat segíthet, ha ismersz valakit annál a vállalatnál, vagy legalább abban a szektorban, ahova mennél, hiszen ő praktikus tanácsokkal láthat el. Hidd el, abszolút nem ciki megkérdezni, hogy mit javasol számodra. Ha szerencséd van, még a HR-eseket is ismeri, így megsúghatja azokat az apró trükköket, amikkel a lehető legbiztosabbra mehetsz.

Ha teljesen magadra maradtál, és abszolút tanácstalan vagy, akkor azt javasoljuk, hogy maradj az igazi klasszikusoknál, és kerüld el a következőket:

  1. Vagány koptatott/szaggatott farmer - Ami egy fesztiválra vagy a hétköznapokra szuper viselet, az nem biztos, hogy erre az alkalomra is megfelel majd. Szerintem még akkor sem érdemes megkockáztatnod, ha egy kötetlenebb, laza állásra jelentkezel.
  2. Szűk, és/vagy rövid szoknya, kivágott, átlátszó felső - Ha nő felvételiztet, akkor azért, ha pedig férfi, akkor azért kerüld. Hiszen te sem szeretnéd, hogy a külső előnyeid miatt vegyenek fel (vagy épp emiatt legyen elutasítás a vége) egy munkára, és ne azért, ami belül van.
  3. Túl sok smink, hangsúlyos kiegészítők - Azt tanácsolom, hogy a komoly, nagy sminket inkább tartogasd a szombat esti bulira, az interjúra elég, ha visszafogottan fested ki magad. A parfümöt se vidd túlzásba, hiszen ez is abszolút negatívan hathat. Az ékszerek, a táskád vagy az órád is sokat elárul rólad, így mindenképp olyat válassz, ami a kívánt üzenetet közvetíti rólad. Hölgyek esetében harisnya viselése szoknyához mindenkor és mindenhol kötelező!

Színek

Egy ilyen szituációban különösen nagy jelentőséggel bírnak a jól megválasztott árnyalatok, hiszen azon túl, hogy mennyire áll jól az adott tónus, még mögöttes tartalma is van. Szakértők szerint a kék mindig jó választás egy állásinterjúra, hiszen ez a szín tudat alatt hitelességet, magabiztosságot, és szavahihetőséget sugall. A pasztellszínekkel sem lősz mellé, ezek az árnyalatok ugyanis a rendezett megjelenés mellett a szakemberek szerint nyugtatólag hatnak a környezetünkre.

  • Mindenképpen kerüld a nagyon harsány színeket – piros, pink, narancssárga, lila – mert ezek elvonhatják a figyelmet az interjún a fontosabb dolgokról.
  • A fejvadászok egy része esküszik arra, hogy a bordó és a fekete mindig nyerő választás.
  • Minden szettnek lefelé kell sötétednie, vagyis legyen világos az ing és a blúz, majd sötétebb a nadrág, szoknya, illetve a lábbeli legyen a legsötétebb.
  • Fehér színű lábbeli kerülendő.
  • Az arany és az ezüstszín túlzott alkalmazása tolakodó, hivalkodó hatást kelthet.

Különböző állás, különböző elvárások

Az általános szabályok mellett azt is érdemes figyelembe venned az öltözéked összeállításánál, hogy milyen típusú állásra jelentkezel. Lehet, hogy ez elsőre kicsit furcsán hangzik, de hidd el, nagyon fontos! Nem biztos, hogy jó döntés, ha a szürke zakó-fehér ing- fekete szoknya kombinációt veszed fel minden állásinterjúra.

  1. Kreatív munkák - Ha ilyen pozícióra jelentkezel, például szövegírónak, fotósnak, art directornak vagy a filmes-, illetve a reklámszakma valamely pozíciójára, akkor azt javasoljuk, hogy az outfited mindenképp tükrözze a személyiséged is. Itt tehát nem a legjobb döntés egy visszafogott, semleges ruha, de azért nagyon fontos, hogy semmiképpen se ess át a ló másik oldalára.
  2. Offical szektor - Pénzügyi, jogi, ingatlan, marketing vagy banki állások esetén fontos, hogy a formális vagy a business casual keretein belül maradj. Még mindig jobb, ha egy picit túlöltözött vagy, mintha alulöltözött lennél. Ezért egy visszafogott magas sarkú cipő, hozzá egy zakó, szoknya és ing kombináció biztosan tökéletes lesz. Amennyiben inkább a lazább vonalat képviselnéd, akkor választhatsz könnyedebb blúzt és hozzá egy sötét szoknyát, nem feltétlenül kell a legszebb kosztümödben feszengened.
  3. Divattal kapcsolatos állások - Bár minden állás esetén fontos, hogy az első benyomás a lehető legjobb legyen, ez a divatiparban talán még hangsúlyosabb szerepet kap. Ebben az esetben az a legfőbb tanácsunk, hogy ne vidd túlzásba annak hangsúlyozását, hogy te mennyire értesz a divathoz, hiszen így a megjelenéseddel túlságosan is elvonod a figyelmet a személyes értékeidről.

Amennyiben olyan állásra jelentkezel, ahol lazább a közeg és nem kell szigorúan betartani a business dress code-ot, akkor azt javaslom, hogy válassz sötét farmert (se szakadás, se extra koptatás), hozzá elegánsabb inget vagy blúzt, amit egy elegáns cipővel, visszafogott táskával és néhány letisztult kiegészítővel koronázhatsz meg. Ha így teszel, akkor a siker garantáltan nem marad el!

 

Tippek férfiaknak

  • Minden esetben hosszú ujjú inget és zakót ajánlok viselni még akkor is, ha nyáron van az interjú.
  • A nyakkendő elengedhetetlenül fontos a hivatalos állások esetében, de amennyiben nem okoz gondot a viselése számodra, akkor abszolút ajánlom más típusú munkák állásinterjújára is.
  • Nem szükséges öltönyt viselni, elfogadott a különböző színű zakó és nadrág is, ha passzol egymáshoz.
  • A nadrág és a cipő, valamint a zokni színének minden esetben harmonizálnia kell, ez alól kiviételt képezhetnek a kreatív állások.
  • A túlzott ékszerviselés kerülendő (óra, jegygyűrű elfogadott)!

Korábbi cikkemben éppen a férfiak öltözködési alapszabályaival foglalkoztam, így ezzel kapcsolatban minden infót részletesen megtaláltok, ha ide kattintatok!

Amennyiben úgy érzed, hogy segítségre szorulnál a fenti termékek beszerzésében, akkor ne habozz a segítségemet kérni, az Alba Plaza jóvoltából ingyenesen. További infókért és időpontfoglalásért kattints ide!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek