2 évnél régebbi cikk

Instant túra a Velencei-tó körül
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Instant túra a Velencei-tó körül
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Gyalog, futva vagy kerékpárral is neki lehet vágni a nemrég elindított „instant” túrának a Velencei-tó körül. A résztvevők bármikor teljesíthetik a távot a meghatározott útvonalon és szintidőn belül, s természetesen az érmek sem maradnak el…

Egyre többen jelentkeznek arra az instant túrára, amit a Velencei-tó köré hirdettek meg Soós Péter ötlete nyomán. S itt már meg is kell állnunk egy pillanatra, hogy tisztázzuk, hogy mit is jelent az a kifejezés, hogy „instant”?

Az „instant” túrák lényege, hogy nem szükséges hozzájuk a szervezők fizikai jelenléte, s az ember maga dönti el, hogy melyik napon és melyik napszakban teljesíti az adott távot. Így elkerülhető a nagy tömeg és sokkal nagyobb a résztvevő (és a rendezői stáb) szabadsága is.

S mivel nincsen olyan nagy kötöttség, mint a hagyományos versenyeknél, sokkal többen éreznek arra motivációt, hogy rajthoz álljanak és mozogjanak egy kicsit. (Legalábbis az eddigi tapasztalatok ezt mutatják.)

A teljesítés ellenőrző pontokon történik

Instant Velencei túra FB-oldala

A megtett kilométereket természetesen valahogyan igazolni is kell: ezért nélkülözhetetlen eszköze e formának az okostelefon, mely rögzíti az adatokat.

Az Velencei-tó megkerülésének „instant” módjánál is elektronikus eszközzel történik a teljesítés igazolása, méghozzá az ellenőrző pontokon található vonalkód vagy a GPS helymeghatározás segítségével. (Természetesen a mobilinternetet sem szabad ilyenkor kikapcsolni…)  

A túra önálló honlappal rendelkezik, ahol regisztrálhatunk, utána nézhetünk minden fontos információnak, s itt megtalálhatjuk az eredménylistát is, valamint nyomon követhetjük azt, aki éppen „úton van”.

Az első célba érkező túrázó: Katona Krisztina

Instant Velencei túra FB-oldala

Az útvonalat főként a kerékpárútra tervezték, illetve a track útvonalára. A rajt és a cél Gárdonyban, a Pisztráng kempingnél van. A megadott ellenőrzőpontokat érinteni kell a honlapon megadott sorrendben. Ha valaki kihagy egy pontot vagy rosszul érinti őket, akkor érvénytelenné válik a teljesítése.

Ugyanígy figyelni kell a szintidőre is: futva 4,5 óra alatt kell visszaérkeznünk a kiindulási helyre, kerékpárral 7 óránk van körbetekerni a tavat, gyalog pedig 16 óra áll rendelkezésünkre.

A sikeres teljesítésért oklevél és egyedi érem jár.

A távot elsőként – természetesen – az ötletgazda, Soós Péter tette meg kerékpárra.

Soós Péter és barátai

Soós Péter

Ez tulajdonképpen egy tesztkör volt, hogy lássuk, megfelelően működik-e a technikai háttér?” – mesélte – „Ez az első instant túra a Velencei-tónál, ami ráadásul három sportágban is teljesíthető. Pár héttel ezelőtt volt egy doktornő, aki a fiával ment végig az útvonalon. Gyermekét korábban baleset érte és épp a felépülési fázis végén járt, úgyhogy nagy kihívás volt számára a tókör és nagyon örült, hogy felkerült a Dicsőség Falra, ahova mindenkit kirakunk, aki körbetekerte, körbefutotta vagy körbetúrázta a tavat. Ez a program egyébként azért annyira népszerű, mert az év bármelyik szakaszában, a nap bármely órájában megvalósítható. Akár éjfelkor is gondolhatunk egyet, kerékpárra pattanhatunk és irány a tó! Mehetünk egyedül, a családunkkal vagy akár a barátinkkal is. Nemrég Szekszárd környékéről jött három család, hogy körbetekerjék a tavat. A gyerekeik is nagyon élvezték. A tesztek egyébként augusztusban kezdődtek és pár hete tettük nyilvánossá a regisztrációt.”

Dr.Bacsa Andrea és Gáncs Máté a V-kör 28 km-s távja megtétele után

Instant Velencei túra FB-oldala

A székesfehérvári ultrafutó azt is elárulta, hogy szeptember végére meghívott sok ismerős futót és kerékpárost, hogy együtt teljesítsék a távot. Aki szeretne, természetesen csatlakozhat hozzájuk!

Borítókép: Soós Péter
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek