2 évnél régebbi cikk

Extrém időjárási viszonyok között futottak sportolóink Jeruzsálemben
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Extrém időjárási viszonyok között futottak sportolóink Jeruzsálemben
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Hat fokban és viharos szélben rótta a kilométereket a Jeruzsálem Maratonon a Vérteskozma Rock and Roll futóverseny csapata. Harminc éve nem volt ilyen időjárás Izrael fővárosában.

A Vérteskozma Rock and Roll futóverseny ötfős csapata - a székesfehérvári Kaufer Tamás, Kádár Béla, Kádár Lajos, Oláh Brigitta és a lovasberényi Böhm Judit - hat napot töltött Izraelben, hogy megvalósítsák régi álmukat és részt vegyenek a Jeruzsálem Maratonon.

A Vérteskozma Rock and Roll futóverseny ötfős csapata

Facebook/Kaufer Tamás

A versenyen több különböző mezőnyben mérethették meg magukat a versenyzők: teljes maraton (42,2 km), félmaraton (21,1 km), 10 km-es és 5 km-es távon, valamint családi versenyen (800 m). A fehérvári csapat hölgy tagjai a 21 km-t választották, a fiúk pedig a 10 km-t.

Bár sportolóink eredetileg 25-28 fokos hőmérsékletre készültek – ami ebben az évszakban az ott megszokott -, az indulás előtt szembesültek azzal, hogy olyan extrém időjárás várja őket Jeruzsálemben, amit harminc évente tapasztalhatnak csak meg az ott lakók és a turisták. Így gyorsan bekerültek a bőröndökbe a kabátok és pulóverek, melyekre nagy szükség is volt érkezés után, hiszen Izrael fővárosában viharos szél tombolt, szakadt az eső és mindehhez 6 fokos hőmérséklet társult.

Harminc éve nem volt ilyen időjárás Jeruzsálemben

Facebook/Kaufer Tamás

A Közel-Kelet legnépszerűbb futóversenyén 40 ezer ember vett részt, akiknek nemcsak az időjárással kellett megküzdeniük, hanem az óriási szintkülönbségekkel is. A kemény emelkedők alaposan lefárasztották a sportolókat.

Mindezek ellenére az alábbi eredményeknek örülhetett a Vérteskozma Rock and Roll csapata:

  • Brigi 634/174 Kategóriájában 125/35
  • Judit 634/158 Kategóriájában 125/33
  • Tamás 4348/1321 Kategóriájában 135/27
  • Lajos 4348/868 Kategóriájában 135/16
  • Béla 4348/452 Kategóriájában 274/18

Kaufer Tomi a verseny után

Facebook/Kaufer Tamás

„Erre a próbára is ugyanúgy készültünk, mint az európai versenyekre” – árulta el Kaufer Tomi. – „Annyiban volt talán mégis más az elmúlt pár hónap, hogy többet futottunk a hegyekben, mert tudtuk, hogy nagyon kemény lesz a pálya, bár még annál is hegyesebb volt, mint amit vártunk. Az útvonal egyébként csodálatos volt: bevezetett Jeruzsálem óvárosába is.”

Majd elmesélte, hogy hatalmas katonai készültséggel óvták a futókat és a szervezők az utolsó pillanatban biztonsági útvonal-módosításokat is végrehajtottak, hogy elkerüljék a terrortámadás legkisebb kockázatát is.

Tomi egyébként kétszer futott már Tel-Avivban félmaratonon, egyszer pedig sivatagi félmaratonon is részt vett. Akkor nagyon megfogta az ország sokszínűsége. Az, hogy mennyire megfér egymás mellett a három vallás (zsidó, iszlám, keresztény), s az, hogy minden városban mást lát a turista. Jeruzsálemben meglátása szerint minden a vallásról szól, Tel-Aviv leginkább New Yorkra hasonlít, és hatalmas kontrasztok vannak az egyes helyek között az időjárás tekintetében is. Jeruzsálemben például 6 fok volt, majd elmentek 80 km-re a hegy túloldalára, ahol leégett a háta és az arca is pár óra alatt a vakító napsütéstől.

Fürdőzés a Holt-tengerben

Facebook/Kaufer Tamás

„A mostani versenyen is volt időnk arra, hogy turistáskodjunk” – mondta. – „Megismertük Jeruzsálemet A-tól Z-ig. Egy ismerősön keresztül találtam egy magyar idegenvezetőt, aki egy kisbusszal kirándulásokat szervezett nekünk. Elmentünk a Kumráni-hegységbe, megnéztük, hol találták meg a Holt-tengeri tekercseket, voltunk az oázisban, a Maszada erődben, és még a Holt-tengerben is fürödtünk. Jeruzsálemben végigjártuk a Kálváriát, a Rózsát Útját, a Keresztény Utat, az iszlám szent helyeit, a Szikla-mecsetet, a Siratófalat... Tapasztalataim szerint nagyon élhetőek a városok, óriási a tolerancia mindenkivel szemben. Az ott élők szeretik az idegeneket, mindig útba igazítottak minket, elfogadók voltak. Nagyon szívemhez nőtt Izrael és az ottani légkör. Óriási élmény volt!”

Borítókép: Facebook/Kaufer Tamás
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek