1 évnél régebbi cikk

Fehérvári súlyemelő siker az OB-n
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Molnár Attila
Fehérvári súlyemelő siker az OB-n

Első helyezést ért el Berényi Botond a Nyugat-Magyarországi Tini Bajnokságon. 146 kg-os összetett eredményével a súlycsoport legjobbjának járó különdíjat is megkapta a székesfehérvári súlyemelő.

Jobbnál jobb eredményeket ér el Berényi Botond a súlyemelő versenyeken. A székesfehérvári fiatalember áprilisban az Iskolás Országos Bajnokságról ezüstéremmel tért haza. Akkor 60 kg szakítást és 75 kg-os lökést produkált. Három érvényes gyakorlata volt, így a dobogó második fokára állhatott fel. Lökésben 80 kg-ig el tudott menni, ám e gyakorlata érvénytelen lett. Ha még egy másodpercig a feje fölött tartja a rudat, akkor megadják neki és egyéni csúcsot ért volna el.

Nem kellett azonban sokáig várni arra, hogy vágya megvalósuljon! A most megrendezett Nyugat-Magyarországi Tini Bajnokságon 5 jó fogással 65 kg szakítást és 81 kg lökést mutatott be. (A 68 kg-ot elrontotta.) Összetett eredménye így 146 kg lett, ami lökésben és összetettben is egyéni csúcsot jelent! Sőt, meghozta számára az aranyat is a súlycsoport legjobbjának járó különdíjjal együtt.

A 14 éves, 61 kg-ban indult fiúnak (mérlegelése 59,2 kg) ez volt az idei második versenye. A felkészülés hajrájában volt egy kisebb derékfájdalma, így kicsit át kellett alakítani az edzését: a nagyobb súlyos gyakorlatokat visszavették edzőjével. A változtatás ellenére szépen fejlődött az elmúlt hetekben, így elérte az első osztályú szintet, ami már az előző versenyen is cél volt.

„Most ráfekszünk a törzs- és a derékerősítésre, hogy elmúljanak a derékfájdalmai” – nyilatkozta edzője, Molnár Attila. – „Úgy vettem észre, hogy a hasizma gyengébb, mint a hátizma és a kettőt összhangba kell hozni. Ezeket fogjuk most erősíteni, legfőképpen híd- és bölcsőtartásokkal.”

Boti edzéstervében heti négy edzés szerepel, melyek másfél órásak, sok nyújtógyakorlattal a törzs izmaira és az egész hátsó láncra koncentrálva. Táplálkozása fehérjedús, sok gyümölcsöt és jó minőségű húst tartalmaz.

A cél most az őszi (novemberi) U15 – U17, valamint egy Székesfehérvárra tervezett tini verseny szeptemberben.  Mindeközben Molnár Attila az év végi masters versenyt tűzte ki célul magának.

És, hogy a Predator többi versenyzőjéről is szót ejtsünk: Nida Zalán Örs még mindig folytatja a gyógytornát (lesérült az egyik edzésen), de remélhetőleg év végére már bevethető állapotban lesz.

Japi legújabb tanítványa Mátyási Sára, aki 16 éves, kézilabdázott, ám kiment a válla, s emiatt nem folytathatta pályafutását. Ezért kezdett el súlyt emelni: először a vállát erősítették meg, mert az izomzat / ízületek eléggé legyengültek a rehabilitáció alatt. Még a karját sem tudta rendesen kinyújtani két hónapig, majd szinte teljes értékű gyakorlatokat csinálhatott súlyemelésben. Számára most keresnek épp versenyt, hogy kellőképpen megmérettesse magát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek