2 évnél régebbi cikk

Triatlon, a sztárok sportja: minden életkorban elkezdheted!
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Janos M. Schmidt
Triatlon, a sztárok sportja: minden életkorban elkezdheted!
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Szeretsz futni, úszni és kerékpározni is? Akkor a triatlon igazán neked való sport!

Igazán csodálatos látvány, amikor egy sportoló izmos karja kivillan a vízből, miközben gyorsan szeli a habokat, aztán kipattan a vízből, kerékpárra vált, sebesen végigtekeri a megadott távot, majd félredobva a bringát futni kezd és végül sikeresen beér a célba. A triatlonos élete / felkészülése a versenyekre bizony nem egyszerű. Komplex tervezést és rengeteg időt, energiát igényel.

Azért, hogy az Olvasó minden ízében tökéletesen megismerkedhessen e sportággal, kezdjük az alapoknál! A triatlon három állóképességi sportból tevődik össze: úszásból, kerékpározásból és futásból. E három versenyszámot kell a sportolónak egymás után, pihenés nélkül kell teljesítenie. (A versenyidőbe a két szám közötti átöltözési ideje is beleszámít!)

A triatlon három állóképességi sportból tevődik össze: úszásból, kerékpározásból és futásból

Petko Beier

A sportág története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a Franciaországban megrendezett „Les trois sports” („A három sport”) versenysorozathoz. (Ezt a mai napig megrendezik Joinville-le-Pont közelében, Meulanban és Poissy városában.)

Az 1920-as „L Auto” nevű francia újság már beszámolt egy olyan versenyről, melyen a résztvevőknek 3 km-t kellett futniuk, 12 km-t kerékpározniuk, majd következett a Marne-csatorna átúszása.

Az első „modern” triatlonversenyt Kaliforniában, San Diegóban rendezték meg 1974. szeptember 25-én. Ezen 46-an vettek részt, a táv pedig 2,8 mérföld futás, 5,4 mérföld kerékpározás, 0,25 mérföld úszás, 2 mérföld futás, 0,25 mérföld úszás folyamatos megtételéből állt.

Az első „mai értelemben vett” triatlonverseny 1975 májusában volt, a Mission Bayben rendezett „Fiesta Island Race Triathlon”. Itt 0,5 mérföld úszás, 5 mérföld kerékpár és 5 mérföld futás várt a résztvevőkre.

A következő nagy fordulópont 1978-ban volt, amikor a hawaii versenyen 3,8 km-t úsztak, 180 km-t kerékpároztak és a maratoni távot futottak a sportolók.

E verseny hatására rendezték meg az első triatlont Magyarországon, méghozzá 1984. június 9-én, Szombathelyen. A „Vasi Vasemberen” 1100 m úszás, 50 km kerékpár és 10,5 km futás volt a feladat.

Dévay László egyik triatlonos fiával, Zsomborral

Dévay László

„A kifejezetten egyéni sportágnak tartott triatlon a "MIX" vegyes váltó versenyszám bevezetésével már csapat sportág is, de rendkívüli közösséget kovácsoló erejének köszönhetően is „csapat sportágnak” nevezhetjük” – hangsúlyozta Dévay László, a TRION SC triatlon szakosztályának edzője, amikor e témáról beszélgettünk.

Elmondta, hogy a triatlon mindenkinek ajánlott, aki szereti a már említett rész sportágakat, s azoknak is, akik szeretnék egy kicsit feszegetni képességeik határait - vagy csak ezen sportágak egészségmegőrző jótékony hatásait keresik.

„A tudósok már rég bebizonyították, hogy a triatlon lelkileg és testileg is kevésbé megerőltető sok "önmagában" teljesített hosszú távú vagy ultra állóképességi sportnál. A hormonális stressz és az anyagcsere-igény a triatlonnál alacsonyabb” – mondta az edző. – „Nincsen egyetlen olyan állóképességi sport sem, mely önmagában és egyedül végezve olyan átfogóan edzené az ember izomzatát, mint a triatlon.”

Ráadásul a triatlon az edzések során nagy variációs lehetőséget kínál. (Vagyis sosem válik unalmassá!) Részsportágait tetszőleges sorrendben lehet edzeni, s az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva is változtathatunk az edzéseken. Télen például, amikor az időjárási körülmények nem kedveznek a futó- illetve a kerékpáros edzéseknek, a hangsúlyt tehetjük az uszodai úszásra.

A kerékpározás is a triatlon részét képezi

Janos M. Schmidt

„A triatlon visszavezeti az embereket a természetbe anélkül, hogy edzéseikkel, versenyeikkel tönkretennék a természetet!” – Emelte ki Dévay László. – „A triatlon nem kíván semmilyen előképzettséget sem. Igaz, nem árt egy bizonyos szintű úszás tudás.

A világon ma már több millióan űzik ezt a sportágat gyermekkortól egészen a legidősebb korosztályokig. Amatőrök, szabadidős sportolók, kihívást keresők és profi sportolók is - akár kiegészítő sportágként alkalmazva. Nem véletlen, hogy népszerűsége egyre nő.”

Nem árt megemlíteni néhány világsztárt, akiket "rabul" ejtett a triatlon: Gordon Ramsay (séf), Sean Astin (színész), Jennifer Lopez (énekes, színész), Matthew McConaughey (színész), David Hasselhoff (színész), Jenson Button (Forma1), Anna Kournikova (teniszező), Alexander Ludwig (színész), Jennifer Garner (színész), Zac Efron (színész), David Duchovny (színész),Will Ferrell (színész)...

Aki a gyermekét szeretné ebbe az irányba terelgetni, annak érdemes a „felkészülést” az úszás részsportággal kezdeni, így megalapozva a gyermek keringési- és légző rendszerét, segítve a motoros képességek jó irányba történő fejlődését, az úszás technikai alapjainak elsajátítását és az ügyesség fejlesztését is.

„Közel harminc éves edzői munkám során többször tapasztaltam, hogy a korcsoportos úszó gyerekek (8-12 évesek) szabadidős utcai futóversenyeken atléta gyerekeket előztek meg - köszönhetően kiválóan edzett keringésüknek” – mesélte Dévay László. – „Az állóképességünknek vannak "velünk született" fejlesztési határai, de az adott paraméterek bármely korban nagyon jól fejleszthetőek, és a határ – majdnem - a "végtelen"!”

Soha sincs késő elkezdeni futni / triatlonozni!

Dévay László

Ebből adódik, hogy azok sincsenek semmiről lemaradva, akik már felnőttként, akár idősebb korban ismerkednének meg ezzel a sportággal!

Nekik viszont ajánlott az edzések előtt egy alapos sportorvosi / kardiológiai / terheléses vizsgálaton részt venniük.

Ha az orvos mindent rendben talált és már a kézben van az orvosi engedély is a sportoláshoz, akkor már csak találni kell egy jó edzőt, aki nem most kezdte a szakmát! (Az sem árt, ha az edzőnek az adott sportágban már jegyzett edzői eredményei is vannak…) Aztán kell egy remek csapat, egy jó társaság - és már kezdhetjük is!

„Aztán az idő múlásával mindenkinél úgyis kikristályosodnak majd a célkitűzések. Az, hogy mennyire szeretne elmerülni a triatlon „bugyraiban” – akár azt is felvállalva, hogy a heti 3-4-5 edzésszámot fel kell emelni heti 10-12 is versenyzés esetén” – fejtette ki az edző. – „Jómagam közel 15 éve foglalkozom triatlonosokkal gyermektől a felnőtt és idősebb korosztályokig. Sok mindent láttam, tapasztaltam, tanultam az elmúlt időszakban. Edzőként országos és világ szintű eredményeket értem el.

Többek között láttam, felügyeltem saját fiaim, Márk és Zsombor fejlődését is, akik a gyermek városi-megyei diákolimpiáktól az évek során a korosztályuk világ elit szintjéig jutottak el. A triatlon sport számomra edzőként is rengeteget adott: jóbarátokat, kihívást, örömöt, fejlődést, tanulást... Mindenkinek azt tudom tanácsolni: „Talpra fel, s irány a triatlon!”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek