2 évnél régebbi cikk

Hédiért sült a kolbász Csőszön
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/hedi
Hédiért sült a kolbász Csőszön
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Egy súlyos betegségtől szenvedő táci lány, Hajdara Hédi javára jótékonykodtak a vendégek a hétvégén megrendezett Őszi Csőszi Gasztrofesztiválon.

Hajdara Hédi pár héttel ezelőtt még a testvére lakodalmán ropta a táncot, majd furcsa fizikai jeleket tapasztalt magán, melyek miatt orvoshoz kellett fordulnia.

A vizsgálatok során kiderült, hogy ALS-re (Motoneutron betegségre) utaló jelei / tünetei vannak. Ez egy olyan betegség, mely az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával jár. Aki ettől szenved, az egy idő után teljesen elveszi mozgásképességét. Izmai elsorvadnak, s végül a légzőizmai sem tudnak tovább működni…

Hajdara Hédi ALS betegségben szenved, neki gyűjtöttek szombaton

Hajdara Hédi FB-oldala

Az ALS pontos oka nem ismert, jelenleg nem gyógyítható. Az orvostudomány és a társtudományok célja ebben az esetben az, hogy biztosítsa az emberhez méltó életminőséget és gondoskodást. Az MR vizsgálat kimutatta, hogy Hédi központi idegrendszerében sérült, sorvadt egy ideg. Járása emiatt egy idő után bizonytalanná vált, sokszor elesett. Nemrég kapott egy peroneus lábemelőt, mely rögzíti a bal bokáját, így rollátorral tud közlekedni. Az izmai viszont egyre gyengébbek, nehezen tudja mozgatni az ujjait a kezein…

Amikor a csőszi képviselő-testület tagjai pár nappal ezelőtt értesültek Hédi állapotáról, úgy döntöttek, támogatni fogják az Őszi Csőszi Gasztrofesztivál megrendezésekor: 60 kg húst vásároltak, azt bekevertették kolbásznak, a fesztiválon pedig kisütötték. A vendégek „támogató jegyeket” vásárolhattak, melyeket beválthattak frissen sült kolbászra. Ezen kívül külön adományokat is elhelyezhetett bárki a sátor bejáratánál kiállított gyűjtőládába.  A bevételt Hédi családja az otthonuk akadálymentessé tételére fogja fordítani.

Tauz Ildikó és Burián Győző „jótékonysági kolbászsütés” közben

Temesvári Márta

A csőszi programokra Hédi is ellátogatott délután. Érkezésekor épp a Mákvirág Hagyományőrző Egyesület táncosai tartottak bemutatót a színpadon, majd táncházba hívták a közönséget. Rajtuk kívül fellépett még a DRoP the beat TáncSport Egyesület is, mely tagjai egy kis ízelítőt adtak a showtánc, a latin-amerikai táncok és a Zumba fittness világából.

Nagy sikere volt Rácz-Fürész Diána és Rácz Tamás előadásának is: a fehérvári művészek olyan számokat adtak elő, mint a „Meseautó”, „Rongyos élet”, „Tanulj meg fiacskám komédiázni”, „Különös éjszaka volt”… A Hungária-számoknál pedig nemcsak a közönség perdült táncra, hanem Diána is, aki lement közéjük a színpadról.

A Mákvirág Hagyományőrző Egyesület táncházán rengeteg gyermek és felnőtt vett részt

Hujber Ferenc

Természetesen nem maradhatott el a kolbásztöltő verseny sem, mely több éves múltra tekint vissza: Székely Zoltán 2014-ben honosította meg Csőszön a Pálinka Fesztivál és Kolbásztöltő versenyt, mely ettől fogva minden évben megrendezésre került. Három évvel ezelőtt megváltoztatták a program nevét, s már „Őszi Csőszi Gasztrofesztivál” várta a vendégeket.

„Nagy örömünkre pályázhattunk rendezvény-szervezésre, s e támogatásból tudtuk megvalósítani a 2019-es és az idei fesztivált.” – mesélte Tauz Ildikó, a helyi önkormányzat képviselő-testületének egyik tagja – „Tavaly sajnos a vírushelyzet miatt a programok elmaradtak, ám most igyekeztünk pótolni a tavalyi szórakozást!”

A kolbásztöltő versennyel kapcsolatban Ildikó elmondta, hogy tíz csapat nevezése érkezett be a kijelölt időpontig. A csapatok 3 kg húst kaptak az önkormányzattól, amit saját kedvük szerint fűszerezhettek. Miután a kolbászok elkészültek, a versenyzők meg is sütötték őket a Polgármesteri Hivatal mellett felállított sátorban, hogy aztán a zsűri véleményezni tudja a frissen sült finomságokat. A zsűri elnöke Ónódi Ferenc Életmű Díjas Éttermi Mester, a Magyar Grillszövetség elnöke volt, tagjai pedig Varga Gábor országgyűlési képviselő és Dunkl Gergely, Sárosd község polgármestere.

 Nagy sikere volt a kreatív játszóháznak is

Tauz Ildikó

Miközben sültek a kolbászok, a gyerekeket ugrálóvár és kreatív játszóház várta. Akik teljesítették a feladatokat, csokoládékat, gumicukrokat és okleveleket kaptak.

No, és folyamatosan érkeztek a sütemények is, hiszen az édességeket is várta egy zsűri Csillagné Borbás Henrietta cukrász elnökletével, akinek Fodor Lászlóné (a falu „Szeretett Marika nénije”) és Dr. Kmetz Norbert jegyző segített a kóstolásban.

A késő estig tartó fesztiválon Dudar Feri gondoskodott a jó hangulatról.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek