6 évnél régebbi cikk

Öt ebédmenü Fehérváron: bEAT, Rosetta, Pátria, Hatpöttyös és Mauro
·Gasztroöt·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Öt ebédmenü Fehérváron: bEAT, Rosetta, Pátria, Hatpöttyös és Mauro
·Gasztroöt·Utolsó frissítés: undefined

Egy hétig csak ettünk és ettünk. Ebédidőben végigkóstoltuk a székesfehérvári belváros talán legfelkapottabb menüztető helyeit. Jártunk a bEAT-ben hétfőn, a Rosettában kedden, a Pátriában szerdán, a Hatpöttyösben csütörtökön és pénteken a Mauróban. Fotók, árak, ízek további részletek és tapasztalatok lejjebb.

Február 12., hétfő: bEAT Étterem
Petrezselymes zellerkrémleves és mustáros-fokhagymás sertéstarja kemencés burgonyával

A bEAT közelében rengeteg a parkolóhely, szabadra azonban vadászni kell. A 8012-es körzetben kell parkolást indítani (190 ft/óra), de ha busszal érkezel, akkor sem kell sokat sétálni. Délután egykor nagyjából egy tucatnyian lehettünk az étteremben. Nem okozott gondot az egyszemélyes ebéd sem, de nagyobb társaságot is képesek gond nélkül levezényelni: elég felszolgáló és mindenféle méretű asztal áll rendelkezésre ehhez. A zene nem hangos vagy zavaró, egy gyors ebédhez tökéletes. A személyzet kedves, mosolyognak, bár menüs étlapot végül nem kaptam. Szerencse, hogy felkészülten érkeztem, különben nem tudtam volna kisilabizálni az amúgy roppant készséges felszolgáló monológjából az általam kiszemelt mustáros-fokhagymás sertéstarja teljes nevét. A bEAT-ben minden napra jut egy leves, és két főétel közül választhatjuk ki a nekünk szimpatikusabbat. 

A leves pont jó hőmérsékletű, nem kell fújni és nem csészényi adag érkezik. Érezhetően ember főzte embereknek, ennek megfelelően az íze is tökéletes. A sertéstarja már látványra is ott van: semmi flanc, nincs felesleges körítés, zsülienre vágott uborkaszelet, faragott répa és hasonlók. Ízlésesen brandingelt tányéron kellemes adag érkezik. Nem sós, nem borsos, igény esetén fűszerezhető, de amúgy remekül eltalált arányok vannak. A hús pompás, szálas, omlós és nagyon finom kérget is kapott. Érkezéstől távozásig 27 percet töltöttem a helyen. Profi étterem, mindenki tökéletesen tudja és teszi a dolgát. Talán nem a legolcsóbb, de nem is feltétlenül kell minden nap itt ebédelni: az 1390 forintos menü még elcsúszik, a 410 forintos NaturAqua ásványvíz ára pedig nagyjából a belvárosi átlag. Parkolással, borravalóval együtt nagyjából fejenként kétezer forinttal érdemes kalkulálni.

A heti aktuális ebédmenüt megtalálod a honlapjukon vagy a Facebookon is.

bEAT Étterem - ebédmenü
Kiszolgálás:
 10/7 (Kedves és közvetlen a személyzet. Az étlap azért hiányzott.)
Étel külleme: 10/8 (Egyszerű, de nagyszerű tálalás.)
Étel íze: 10/9 (Ebédmenühöz képest kiváló.)
Étel mennyisége: 10/7 (Lehet, hogy leves nélkül csak a főétel kevés lenne.)
Ár/érték arány: 10/8 (Minőségi menü, emberi áron.)
Összpontszám: 39

Február 13., kedd - Rosetta Étterem
Húsleves gazdagon és grillezett csirkemellcsíkok céklás kevert salátával

A Rosetta (városi nevén: Rozi) a belváros belében van, ennek megfelelő az árképzés is: aki olcsón be akar kapni valamit, az ne erre keresgéljen. Parkolóhely mindig van a közelben, bár néha azért két percet is gyalogolni kell (tejóég!). Ha leraktuk a kocsit, ne felejtsük el a 8011-es zónában elindítani a parkolást (340 ft/óra). Akár szólóban is ebédelhetünk, de nagyobb társaságokat is vígan lemenüztetnek. Amennyiben nincsen hely az alsó szinten, rugalmasak, és megnyitják a felsőt. Amúgy is itt vannak a mosdók, legalább nem kell lépcsőzni. A felszolgálók kedvesek, de nem negédesek, pörgetik a placcot. Pont annyi időt töltenek veled, amennyit kell egy alig félórás gasztronómiai kirándulás során. A Rosettában a heti menü egyénileg árazott három levest és öt-hat főételt tartalmaz, ezek tetszőlegesen kombinálhatók, és a hét bármely napján kérhetők. Ha hétköznap ebédidőben mégis inkább az étlapról választanál, udvariasan felhívják a figyelmedet, hogy ebben az esetben kicsit többet kell várnod, mert ilyenkor a menüzők élveznek előnyt.

A csészényi húsleves forrónak tűnik, gőzölög, de ez csak megtévesztés: épp a megfelelő hőmérsékletre hevítették. A zöldségek nincsenek szétfőzve, bár a borsónak nem ártott volna még pár perc, de inkább ez legyen, mint egy pépes zöld akármi. A leveshús finomra főzve, nem száraz, jó ízű, a cérnametélt nem rövid (hol az?), ezért kicsit küzdeni kell vele, hogy civilizált emberhez méltóan sikerüljön az elfogyasztása. A grillezett csirkemellcsíkok céklás kevert salátával érkeznek. És ez valóban az, ami, se több, se kevesebb: a saláta kizárólag salátából áll. Azért itt még elfért volna 1290-ért egy-két kósza másik zöldségféle is. Sebaj. A csirkemell itt is finom, jól fűszerezett, kellemesen sós kívül, omlós belül, a céklás salátát pedig le kéne védetnie a helynek, annyira finomra sikerült. Érkezéstől távozásig kereken 30 perc az ebéd egy személyre, ára pedig borravalóval, parkolással együtt alulról karcolja a 2500-at copfonként.

A heti aktuális ebédmenüt megtalálod a honlapjukon és a Facebookon is.

Rosetta Étterem - ebédmenü
Kiszolgálás:
10/8 (Mindenki teszi a dolgát hiba nélkül.)
Étel külleme: 10/8 (Nincs rá jobb szó: szexi.)
Étel íze: 10/8 (A szakácsot ne engedjék el sehova.)
Étel mennyisége: 10/7 (Csak egy főételtől azért nem lakunk jól.)
Ár/érték arány: 10/7 (Finom és jó, de lehetne több is, pláne ennyiért.)
Összpontszám: 38

Február 14., szerda - Pátria Kávéház és Étterem
Brokkolikrémleves pirított mandulával és pulykasült almás káposztával és tört burgonyával

A Pátria Fehérvár egyik legjobb helyén elhelyezkedő vendéglátóipari egysége: az Országalmánál előbb-utóbb garantáltan mindenkinek van dolga, legyen az helyi lakos vagy turista. Ha pedig már erre járunk, miért is ne menüzhetnénk itt? Minden héten van egy-egy fix leves és főétel, ami valamennyi munkanapon kérhető, ehhez jönnek a napi ajánlatok, jellemzően egy további leves és két főétel megosztásban. A fogások egyénileg árazottak: a levesek 460-ért, a főételek kábé egy ezresért mennek. Parkolni legközelebb talán a pláza mögött lehet óránként 340-ért (8011-es zóna) vagy a pláza tetején, ahol az első óra ingyenes. A személyzet a város talán legközvetlenebbje és egyben legprofibbja. Az étterem három helyiségből áll, ezért nem zsúfolt és szabad asztal mindig akad. 

A rutinos menüzők tudják: legyen bármilyen hangzatos is az elnevezés, azért itt mégiscsak jelentős mennyiségben előre előállított ételről van szó. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennek feltétlenül a minőség rovására kell mennie. A Pátria pedig jól balanszol marketing és a valóság között: a kajanevek alapján már-már elhisszük, hogy igazi gourmand ebédben lesz részünk nagyjából másfél ezresért. A csészényi adag brokkolikrémleveshez tökéletesen passzol a mandula, a hőmérséklettel sincs gond. A leves valóban krémes és íze alapján tényleg volt köze igazi brokkolihoz. A pulykasült ugyan kicsit talán szárazra sikerült és a fűszerekkel sem bántak bőkezűen, cserébe az almás párolt káposzta felturbózza az ízeket, amit a tört burgonya tökéletesen visszarángat a földre. A vendégre figyelnek, itt sem ülsz perceket a már üres tányér felett és az ő érdekük is, hogy pörögjenek az asztalok: egy szóló vendég nagyjából 30 perc alatt végez. Mindez borravalóval és fizetős parkolóval egy-két százassal a belvárosi átlag felett van. 

A heti aktuális ebédmenüt megtalálod a honlapjukon és a Facebookon is.

Pátria Kávéház és Étterem - ebédmenü
Kiszolgálás:
10/10 (Csillagos ötös.)
Étel külleme: 10/7 (Ránézésre is utolsó falatig evős.)
Étel íze: 10/6 (A fűszerekkel nyugodtan bánhatnának bőkezűbben is.)
Étel mennyisége: 10/7 (A főétel oké, a leves lehetne több is.)
Ár/érték arány: 10/6 (Az ízekre és a mennyiségre érdemes lenne rágyúrni.)
Összpontszám: 36

Február 15., csütörtök - Hatpöttyös Étterem
Mexikói kukoricaleves és pacalpörkölt párolt burgonyával

A Hatpöttyös a város egyik legfelkapottabb, de mindenképpen legjobb PR-ral rendelkező étterme, nevük sokat pörög az országos sajtóban is. Legutóbb a NLCafé írt hosszabb beszámolót a javarészt megváltozott munkaképességűeket alkalmazó helyről. A buszpályaudvartól gyalog másodpercekre, a belvárostól pár perc sétára elhelyezkedő étterem előtti parkolóban mindig van hely, így aki nagyon félti, a 8011-es parkolási körzetben, óránként 340 forintért akár az egész ebéd alatt szemmel tarthatja autóját. Fél egy körül a hely majdnem telt házas, de azért egy-két szabad asztal mindig akad. A menü naponta két levesből és három főételből áll, ebből kell 1390-ért egyet-egyet kiválasztani. A személyzet kedves, mosolygós, tudják, hogy sietsz, nem rabolják az idődet, mégsem érzed azt, hogy siettetnek. A berendezés kellően szellős, az asztalok épp megfelelő méretűek, nem kell összehúzni magad, és alatta sem fogtok bokázni, még ha négyen ülitek is körül.

Az biztos, hogy a mexikói kukoricaleves nem lesz a hely erőssége. A jalapeno annak ellenére a csésze méretű leves tetején úszkáló tortillákon landolt, hogy külön tányéron kértem. A krémes jellegű leves íze ezek után örök rejtély marad, ne is fecséreljünk rá több időt. A folytatásban eredetileg sztrapacska jött volna, ami sajnos addigra már elfogyott. Fél egy körül egy menüztető helynél ez azért fura, de a B-terv végül tökéletesen bevált: a pacalpörkölt műfajának egyik legjobbja. Adagra inkább a sok, mint a pont jó felé billen a mérleg, így a nagyétkűek is elégedettek lehetnek a végén. Állagra pont jó: nem mállós, de nem is nyers. Fűszerezése szinte tökéletes, enyhén csípős, a burgonya kellően felszívja a szaftot, remekül lehet mártogatni és ez sem esik atomjaira a villán. Nem kell lapátolni, hanem kultúrember módjára is lehet fogyasztani, csak a himbálózó pacalcsíkokkal kell vigyázni, hogy ne fröcsköljenek le senkit és semmit. Fizetni nem a felszolgálónál, hanem a pultnál kell, bankkártyával is lehet. A teljes művelet érkezéstől a parkolást leállító SMS elküldéséig valamivel meghaladja a fél órát (34 perc), borravalóval együtt 2000 egység környékén van az élmény egy személyre.

A heti aktuális ebédmenüt megtalálod a honlapjukon és a Facebookon is.

Hatpöttyös Étterem - ebédmenü
Kiszolgálás:
10/5 (Mindenki kedves és készséges. Kár, hogy a kérés ellenére a levesben landolt a jalapeno és elfelejtődött az ásványvíz.)
Étel külleme: 10/6 (Átlag felett valamivel.)
Étel íze: 10/8 (A pacal mentette a helyzetet.)
Étel mennyisége: 10/10 (Az elégséges és a bőséges között félúton.)
Ár/érték arány: 10/7 (A konyha átlag feletti, az ár belvárosi átlag, a felszolgálóknak aznap összejött minden.)
Összpontszám: 36

Február 16., péntek - Caffé Mauro Ristorante Pizzeria
Édesburgonya krémleves és májjal töltött rántott csirkemell csónakburgonyával és káposztasalátával

Elsőre talán ijesztőnek tűnik, hogy mennyire kong a hely pénteken ebédidőben, aztán rájössz: a közeli polgármesteri hivatalban ezen a napon egyig tart a munkaidő. Valószínűleg a többi napon azért ennél nehezebb ennyire szellős időszakot kifogni. Cserébe nagyobb figyelmet kapnak az ilyenkor érkező éhezők. Parkolni legközelebb a nagypostánál lehet a fehérvári maximumért (340 ft/óra), onnan kényelmes sétával is másfél perc múlva már a menüt böngészhetjük. Munkanapi menüztetés, napi egy levessel és a két-három főétel közül választható szimpatikus folytatással. A felszolgáló kedves, a hét utolsó munkanapján tömeg híján egyedül is kényelmesen lehozza a helyet. A Mauro nem egy hatalmas hodály, ennek ellenére nem érzi magát feszélyezetten a vendég, még akkor sem, ha valaki a közvetlenül mellette lévő asztalhoz ül le az amúgy töküres étteremben. 

Az édesburgonya krémleves nem csészében, hanem tányérban érkezik. Külsőre leginkább sütőtök krémlevesre emlékeztet, talán a tetején lubickoló tökmagok miatt is. Az ízével csak percekkel később lehet közelebbi kapcsolatba kerülni, a hevítésnél ugyanis a szakács nagyvonalúan bánt a percekkel, másodpercekkel. Fújkálás után azonban itt a meglepetés: ez a leves finom, az ízhez a tökmag hozzáad és nemcsak egy feleslegesen úszkáló extrának tűnik. Az utána érkező májjal töltött rántott csirkemell kifejezetten nagy adag, sokkal inkább tűnik á la carte ételnek, mint napi menüs mennyiségnek. A csirkemelltől nem porzik az ember szája, kifejezetten omlós, ízletes, és benne a máj sem keserű. A csónakburgonya roppanós és itt a belvárosi átlagárba (1350 Ft) ezen a napon egy savanyúság is belefért. Az ásványvíz ugyan kicsit drágább (450 Ft), de nem háromdecis, hanem félliteres. Jónapottól a visszajáróig kevesebb, mint fél óra telik el. A borravaló és a parkolás húzza a magányos étkező teljes költségét 2000 fölé.

A heti aktuális ebédmenüt megtalálod a honlapjukon és a Facebookon is.

Caffé Mauro - ebédmenü
Kiszolgálás:
10/8 (Mosoly, szívélyesség és nem tolakodó közvetlenség is van az árban.)
Étel külleme: 10/7 (Nem flancolnak, nem ez az erősségük.)
Étel íze: 10/8 (Minőségi házias ízek.)
Étel mennyisége: 10/9 (Vacsoráig simán kitart.)
Ár/érték arány: 10/8 (Nem spórolnak sem az ízekkel, sem a mennyiséggel.)
Összpontszám: 40
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek