6 évnél régebbi cikk

Öt hamburger Fehérváron: Dreamburger, Hamburkert, bEAT, Patent és Wunder Bár
·Gasztroöt·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fiers Gábor
Öt hamburger Fehérváron: Dreamburger, Hamburkert, bEAT, Patent és Wunder Bár
·Gasztroöt·Utolsó frissítés: undefined

Minden street foodok legnagyobb királya a hamburger. A húspogácsa, buci, zöldség, szósz kombináció olyan egyszerű, mint a rajzszög, sokan mégis belebuknak az elkészítésébe. Székesfehérváron is sok helyen kapható valamilyen formában ez a szendvics, ezek közül ötöt látogattunk meg: a Dreamburgert, a Hamburkertet, a bEAT-et, a Patentet és Wunder Bárt. Ismét körbekóstoltuk a várost.

Azt gondolhatnánk, hogy hamburgert készíteni bárki tud, nagyjából olyan fokú konyhai ismeretek kellenek hozzá, mint egy rántotta elkészítéséhez. Pedig nem. Az egyszerű ételek épp attól bonyolultak, hogy a többé-kevésbé azonos alapanyagokból milyen kombinációval hozzuk ki a legjobbat. Utóbbi jelző persze szubjektív, mindenkinek más a jó. Fehérvári hamburgertúránkat néhány egyszerű alapelv mentén bonyolítottuk le:

  • mindenhol a legegyszerűbb burgert kértük, hogy a legjobban érezhessük az ízeket és az extra alapanyagok ne torzítsák az összképet;
  • nem reklamálunk semmiért;
  • az alap szendvicshez mindenhol sült krumplit és valamilyen cukormentes kólát kértünk.

Ezek után első utunk az Ady Endre utcába vezetett.

Dreamburger

A Belváros majdnem legbelében amerikai dizájnnal vár mindenkit a Dreambuger. Görkoris pincércsajok ugyan nincsenek, de legalább sakktábla-padló igen. A rendelésfelvétel gyors, a kiszolgálás kedves, bár végül a kért Pepsi Black helyett egy sima cukros kóla érkezett. A rendelés leadása után 4 perc 8 másodperccel meg is érkezik az alap burger és a sült krumpli, egy tiszta, megfelelő méretű fadeszkán. A szuperszónikus sebesség elgondolkodtató, hiszen éppen csak elindult a telefonon a stopper, és máris megérkezett a burger. Vajon milyen készültségi állapotban várhatta a burger a rendelésfelvételt? Nyilván az se jó, ha hatvan perc alatt érkezik meg az étel, de a négy perc több mint furcsa, végiggondolva azt, hogy a rendeléssel el kell jutni a konyháig, a húst és a burgonyát ki kell sütni, magát a szendvicset is össze kell még ezután állítani, plusz tálalás. Tételezzük fel a legjobbakat: a szakács jele rakéta volt az óvodában, ezért a hihetetlen gyorsaság.

A burger mérete rendben van, átmérője ideális, könnyen átharapható, mégsem kicsi és nem kell szerencsétlenkedni sem vele. A buci állaga leginkább egy bolti buciéra emlékeztet, íze nem sok van, és biztosan nem aznap készült, ha mégis helyben sütik. A hús nagyon vékony, az étlap szerint 130 gramm, ám a pogácsa szót jóindulattal sem lehet rá használni. Érezhetően só is van benne, meg bors is, ahogy kell, de valahogy nem áll össze kerek egésszé. A hamburgert a dream szósz teszi tocsogóssá, aminek az ízét sajnos alig lehet érezni, leginkább csak a deszkára lecsorgó cseppek feltunkolásából derül ki, hogy valamilyen majonéz alapú dologról van szó. Az egész burgert dominálja a savanyú uborka, amit igazán nem spóroltak ki, cserébe minden mást elnyom. Ezen felül cheddar sajtot, paradicsomot, lilahagymát és salátalevelet is kapunk még a szendvicsben. A sült krumpli ízre és állagra gyanúsan hasonlít fagyasztott sorstársaira. Árban ugyan kedvező az összkép (alap burger: 1090 Ft; sült krumpli: 400 Ft; Pepsi: 390 Ft; összesen: 1880 Ft), borravalóval együtt kétezerért hambugereztünk. A tízezres bankjegy még egy kis lamentálást okozott, de végül megkaptuk a visszajárót, a bankkártyás fizetés ugyanis itt nem lehetséges.

Alap burger - Dreamburger
Külső: 5 (Sajnos a furán lelógó hústól nehéz elvonatkoztatni.)
Belső: 4 (Bár minden alkatrész benne van, de érthetetlenek az arányok.) 
Méret: 9 (A buci talán lehetne termetesebb.)
Íz: 3 (A szeletelt savanyú uborka szinte mindent elnyom.)
Ár/érték arány: 4 (Belvárosi átlagárért egy elkapkodott szendvics.)
Összesen: 25

Hamburkert

Árnyas fapadok, tágas kert, kellemes szellő: ezek az első benyomások a Facebookon csak Hamburkert, a Google találati listán viszont Big Daddy Hamburkert néven futó helyről. A Rác utca elején fellelhető, magukat amerikai étteremként meghatározó hamburgeresnél kedves a felszolgáló, és szerencsére felesleges körökbe nem bocsájtkozik - ideális vendég-felszolgáló kapcsolat. A rendelés után 6 perc 34 másodperccel már az asztalon pihen a tesztalany: 1 db Fapados Klasszik Burger (750 Ft), 1 adag sült krumpli (400 Ft) és a kisüveges Pepsi Black (350 Ft). Az aktuális gasztrotrendeknek megfelelően magasszélű papírtálcán kapjuk a hamburgert, látszólag hanyagul mellészórva a kamu-újságpapírra a burgonya. Akkor harapjunk is egyet.

A hamburger átmérője kellemes, magassága elsőre kicsit nagynak tűnik, de kényelmesen összenyomható, nem szakad be a teteje, és nem is préseljük ki a lelkét. A 11 dkg-os buci enyhén pirított, pont jól roppan, és a szószoktól nincs elázva. Nagy valószínűséggel direkt erre a célra készül, nem egy bolti zsemlével van dolgunk. A 10 dkg-os húspogácsa ujjnyi vastag, ízletes, nem agyonfűszerezett, a só és a bors kihozza a marhahúsból, amit kell. Szerencsére a szakács érti a dolgát, kellemesen átsütött, nem fürdik zsiradékban a burger. Első harapás után valamilyen mustáros íz dominál, aminek helyét hátrafelé haladva egyre inkább egy majonézes alapú koktélszósz veszi át, ám egyik sem túl domináns. A zöldségek (saláta, paradicsom) frissek, bár a hagyma hiányzik belőle, de remek érzékkel kimaradnak belőle a mindenféle savanyított dolgok. A menü gyenge pontja a sült krumpli. Az adag teljesen korrekt, ám az ízével van valami gond, talán ideje lenne egy olajcserének a fritőzben. A picit kesernyés íz gyorsan megszűnik (de az is lehet, hogy csak hozzászoktam), a krumpli állaga pont jó, és nem is sózták el. A Hamburkert árfekvése roppant kedvező: borravaló nélkül 1500 az ára a boldogságnak, készpénzzel és kártyával egyaránt lehet a számlát ellentételezni. 

Fapados Klasszik Burger - Hamburkert
Külső: 7 (Egy igazi őszinte hamburger, felesleges flancok nélkül.)
Belső: 8 (Minden friss.)
Méret: 10 (Pont jó.)
Íz: 8 (Hibátlanul hozza a kötelezőt.)
Ár/érték arány: 9 (Simán a visszajárós kategória.)
Összesen: 42

bEAT Étterem és más

Az egykori Hági Söröző, majd ír kocsma épületét ma már a város egyik gasztronómiai csúcshelye, a bEAT Étterem és más birtokolja. Döbbenetesen profi személyzet, sztenderd minőséget produkáló konyha, hangulatos, bár nyomokban kicsit giccses enteriőr jellemzik a bisztrót. A rendelés után 26 perc 45 másodperccel teszi asztalra egy fadeszkán a felszolgáló a hamburgert. A közel fél óra alatt átvariálják a terítéket hamburgerre, vagyis eltűnik a kanál, érkezik helyette csinos kis papírtasakban egy citromos kéztörlő. A Classic Burger fehérvári viszonyok között méregdrága (2690 Ft), igaz ugyan, hogy ebben benne van a sült krumpli és a házi coleslaw (amerikai káposztasaláta) is, de ennyiért cserébe valami fantasztikusnak kell történnie. Nem csalódtunk.

A Classic Burger egy igazi termetes szörnyeteg, ijesztő méreteit percekig csak vizsgáljuk, miközben azon tűnődünk: késsel és villával vagy két kézzel? Végül az utóbbit választjuk. A burgert préselés után sem lehet átharapni, az első falat kicsit oldalazósra sikerül és több bucit tartalmaz, mint bármi mást. A második, harmadik harapás után mutatja meg igazi pofáját a szendvics. Minden falat után valami egészen más íz köszön vissza, de a hamburgert végig dominálja a 20 dkg-os húspogácsa, amelynek gyakorlatilag tökéletes a fűszerezése, állaga és ennél fogva az íze is. A friss zöldségek mellett az Aioli-szósz (kb. mustáros, fokhagymás majonéz, tojássárgájával, citrommal), és a sajt is mindig új rétegeit bontják ki a burger lelkének, vagyis a húsnak. A burgonya ránézésre túlsült, ízre azonban pont jó, az egyetlen negatívum a coleslaw. Utóbbi a megszokottól eltérő, kicsit talán ecetesebb ízvilágot hoz, és répa sincs benne annyi, amit a coleslaw-tól megszoktunk. A buci mérete irreális, talán egy kicsit indokolatlan is, de az látszik és érződik is, hogy nem egy közértes beszerzéssel van dolgunk. Aki kézzel megy neki, készüljön fel: ezt a burgert csak mocskosan lehet elpusztítani. Jól jön a végén az a citromos kéztörlő, pláne fizetés előtt. A számla 3120, ebben benne van a Classic Burger 2690-ért (meg hozzá a krumpli és a coleslaw), a Coke Zero ára itt 430 Ft. Készpénzzel és kártyával egyaránt rendezhetjük, távozás előtt pedig a személyzet tagjai tágra nyitják az ajtót előttünk.

Classic Burger - bEAT Étterem és más
Külső: 8 (Tudják, hogy nem elég az íz, adnak a körítésre is.)
Belső: 10 (Kifogástalan alapanyagokból áll össze.)
Méret: 9 (Csak a buci túlzott mérete miatt nem maximális a pontszám.) 
Íz: 9 (A coleslaw érthetetlen...)
Ár/érték arány: 8 (Kifejezetten drága, viszont minőségi burger.)
Összesen: 44

Patent Gasztrobár

Jó marketing és közösségi média jelenlét nélkül senki vagy. Pontosan tisztában vannak ezzel a Patent Gasztrobár üzemeltetői, ezért is fektetnek nagy hangsúlyt erre. A Kossuth udvarban található teraszos hely ugyan (még) nem trendszetter, de legalább hibátlanul követi a budapesti és nemzetközi aktuális gasztrotrendeket: fontos nekik a szelektív hulladékgyűjtés, kutya- és gyerekbarát a hely, van vega-választék, a tálalás pedig egyszerű, de mégis kellően lokálpatrióta (pl. Országalma) a papírtálca dizájnja. Rendelés a pultnál, a számla rendezése rögtön utána, de a kész kaját már szervírozzák. Mivel a látványkonyha egy légtérben van az asztalokkal, ezért célszerű a teraszon letelepedni, hogy masszív kajaszag nélkül távozhassunk a végén. Az alap burger sült burgonyával (1490 Ft) és Coke Zeróval (gondolom 350, bár se a honlapon, se a Facebookon nem tüntetik fel) 1840-be kerül a kassza kijelzője szerint, mire a verbális közlésig érünk, 40 Ft-ot emelkedik az ár. Rejtély, hogy miért. Sebaj, nem ezen múlik az életünk, és amúgy is 2000-et adtam volna borravalóval. Kártya és kápé is játszik, mindent elfogadnak. A személyzet egyébként kedves, közvetlen, egyáltalán nem tolakodó vagy túl bizalmaskodó a stílusuk. Nem is ezzel van a gond. 

A rendeléstől asztalra kerülésig 13 perc 55 másodperc telik el. Az alap burger megjelenése kifejezetten szexi, igazi nyálcsorgatós példány, akkor talán harapjunk is bele. A méret szájbarát, könnyen átharapható, viszont préselésre a húsról a papírtálcára spriccel a zsír. A 15 dkg-os darált marhából készült húspogácsa tocsog ebben a szmötyiben, mely diszkréten megül a kicsit fonnyadt salátalevélen is. A szendvicset dominálja az indokolatlan mennyiségű lilahagymalekvár, ez adja az ízvilág gerincét, jóformán semmi mást nem érezni az édeskés kencétől. Éppen ezért az egész burger íze leginkább az almás pitére emlékeztet, a hagyományos hamburger-ízvilágot ne itt keressük. A lilahagymalekvárt a buci felső részére kenik, és hiába vannak friss zöldségek, kovászos uborka szeletek és a kilenc fűszert tartalmazó, majonéz és ketchup alapú fincsi-szósz a burgerben, mindezekből semmit nem érezni. Ahogy a termetes húsból sem, szabályosan vadászni kell a széléből egy viszonylag zsír- és lekvármentes falatot, hogy mégis véleményt lehessen alkotni róla. Feltehetően amúgy a hússal minden rendben, állaga oké, íze is jó lehet, ha nem művészkedik agyon az ételt. A burgerhez alapból jár a steak burgonya (bár a honlap szerint házi burgonyachips-et adnak...), ez kifejezetten finom, megfelelően sós, finoman elkészített, bár az adagot azért nem vitték túlzásba. Igazi megosztó hamburger: ha a klasszikus megoldásokat keresed, néhány harapás után ott fogod hagyni, ha viszont újító vagy, nem győzöl majd lelkesedni érte. Ha hétfőn mennél burgerezni, el se indulj: a hely ezen a napon mindig zárva tart.

Alap burger - Patent
Külső: 8 (Klassz a szendvics megjelenése és a papírtálca dizájnja.)
Belső: 4 (A zsírtócsa és a lilahagymalekvár erősen illúzióromboló.)
Méret: 10 (Tökéletes.)
Íz: 3 (A gejl édes íz mindent elnyom.)
Ár/érték arány: 4 (Átlag feletti ár, sima hamburgerhez képest különös ízvilág.)
Összesen: 29

Wunder Bár

Öt hónappal ezelőtt kezdte meg a gasztronómiai szőnyegbombázást a Wunder Bár. A Prohászka templom szomszédságában elhelyezkedő bódé korábban virágosként volt ismert, a parányi helyiségben november óta azonban már hamburgerde üzemel. A Wunder Bárban leülni nem lehet, állni sem nagyon, három egyszerre érkező vendégnél már könnyen meg is valósul minden vendéglátós álma: az utcán áll a sor vége. A kétfős csapat készséges, minden kérdésre szívesen válaszolnak. Nem akarnak okvetlenül rábeszélni jobbra, nagyobbra, és a döntés után azonnal indul is a húspogácsa kisütése. Már az étlapról is feltűnik, hogy a hely a klasszikus gyorséttermi papírdobozos csomagolással operál, akár azt is mondhatnánk, hogy ez a fehérvári kézműves McDonald''''''''''''''''s. Az első harapás után azonban nyilvánvaló lesz, hogy a másik amerikai gyorsétterem franchise-zal jóval közelebbi kapcsolatban állnak.

A Wunder burger normál méretben kábé egy mekis sajtburger átmérőjét hozza (ára viszont ennek a triplája), ezért az egy számmal nagyobb verziót kóstoltuk meg. A 11 dkg-os húspogácsa marhanyakból készül, a burger és a hozzá tartozó burgonya mindössze 6 perc 21 másodperc alatt kerül nejlonzacskóba. A hamburger nemcsak külsőre, hanem minden tekintetben leginkább a Burger King sajtos Whopperét idézi. A szendvicset dominálja a friss lilahagyma, amit egyáltalán nem spóroltak ki, és az édeskés, süppedős tetejű buci. A kettő között a pont jól elkészített húst is érezni, de ennek különösebben markáns íze nincsen. Finomra sütik, nem ég oda, arányosan fűszerezett (só, bors), nagy ízorgiát ellenben nem okoz, nem tűnik ki felfelé, de lefelé sem a milliónyi hamburgerhús közül. Préselésre a házi hamburgerszósz oldalt kibuggyan, ezért - akárcsak a már említett láncok esetében - érdemes az első harapás után a tetejére fordítva betolni, így nem fogy el előbb a buci alja, mint a teteje, és a további szószcunamit is megússzuk. A szendvicsben van még paradicsom és a gyorséttermek elmaradhatatlan hamburger-tartozéka: néhány karika csemegeuborka. A menü gyenge pontja a sült krumpli, mely bár épp olyan aranysárga színű, amiért minden rendes ételdizájner ölni tudna, belül mégis kicsit nyers maradt. Fizetni bankkártyával is lehet (de VISA-val nem), az elvivős csomagolásért 100 Ft-os felárat számolnak fel, a sétálós verzió tartozik az alapárba. A Wunder burger extra menü (hamburger, sült burgonya, tetszőleges üdítő) 1490 egységbe kerül, ha csak a szendvicset vesszük, akkor 1090. A Wunder Bárban hétfőtől szombatig lehet burgerezni, vasárnap ők is pihennek.

Wunder burger extra - Wunder Bár
Külső: 6 (Tiszta Amerika.)
Belső: 7 (Jó alapanyagok, a buci lehetne kevésbé puha.)
Méret: 8 (Egy étkezésre pont elég.)
Íz: 7 (Ha szereted a Whoppert, ezt is szeretni fogod.)
Ár/érték arány: 7 (Fehérvári átlag ár, valamivel az átlag színvonal felett.)
Összesen: 35
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek