6 évnél régebbi cikk

10+1 film, amit Székesfehérváron (is) forgattak
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója10+1 film, amit Székesfehérváron (is) forgattak
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined

Az, hogy Budapest feltűnik egy-egy filmben, szinte már természetes dolog. Hollywoodi szuperprodukciók sokaságát forgatják a magyar fővárosban, és ezekkel együtt érkezik az amerikai sztárok színe-java is. De néha azért megtesznek további 60 kilométert is, hogy Székesfehérváron és környékén filmezzenek. Volt már erre példa az elmúlt években, ha nem is sok.

A lokálpatriotizmus a legváratlanabb pillanatokban tör elő az emberből. Ilyen váratlan helyzet lehet az, amikor a mozivásznon felbukkan a Szabadság-híd (Kémjátszma) vagy a Keleti Pályaudvar (Mission: Impossible - Fantom protokoll), és te rámarkolsz a karfára - rosszabb esetben a melletted ülő combjára. Székesfehérváron és környékén forgatott külföldi szuperprodukciókból egyelőre még kevesebb van, de ami késik, nem múlik. Kosztümös filmekhez keresve sem találhatnának ennél festőibb környezetet - hogy csak egy tippet adjunk innen, a messzi távolból, a legnagyobb filmstúdiók helyszíneket felkutató szakembereinek. 

Néhányan azonban már fel is fedezték közülük (európai, még inkább magyar kollégáik közül) városunk adottságait. A közelmúltban jónéhány magyar vagy akár európai mércével is jegyzett film egyes jeleneteit forgatták Székesfehérváron. És ha ugyan még csak egy kicsit, de már az észak-amerikai filmgyártás is betette a lábát konkrétan az Országalma tövébe. Ha tehát valaki az egyik estéjét azzal töltené, hogy megkeresi a Fehérváron forgatott jeleneteket különböző amerikai, európai vagy éppen magyar filmekben, mindenképpen ezekkel kezdje:

1. A Viszkis

2017 második legtöbb bevételt termelő magyar filmjét részben Fehérváron forgatták. A Viszkis csak tavaly 1,8 millió dollárt (kb. 457 millió forint) termelt a mozipénztáraknál, ennél többet egyedül a Kincsem (2,3 millió dollár, kb. 583 millió forint) hozott a forgalmazónak a magyar filmek közül, a Box Office Mojo adatai alapján. Ambrus Attila, vagyis a viszkis rabló közepesen sikeres jégkorong-kapus volt a rablások elkövetésének idején. Kézenfekvő volt tehát, hogy a korabeli hokis jeleneteket az ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban forgassa a rendező. Antal Nimród és stábja 2016 júliusának elején négy napig dolgozott a székesfehérvári jégpályán. Ebből két napig helyi statiszták és a Fehérvár AV19 játékosainak segítségével forgattak meccsjeleneteket a végül 2017. november 23-án bemutatott filmhez. A Viszkis előzetesében 1:22-től láthatjuk egy villanásra a jégpályát.

2. A vadász imája (The Hunter's Prayer)

Jonathan Mostow eddig olyan közepesen lényegtelen filmeket rendezett, mint például a Hasonmás, az U-571 vagy a Terminátor 3. - A gépek lázadása. Filmjeinek többsége nagyjából 5 és 6 pont közötti értékelést kapott az IMDb-n, ezek után talán nem csoda, hogy A vadász imáját már csak alig több mint húsz országban mutatták be. A filmet arra a Sam Worthingtonra szerették volna felfűzni, aki az Avatar főszereplőjeként lett világhírű. Más kérdés, hogy azóta semmi húsbavágó nem történt vele. Talán senkit sem lep meg, hogy ilyen előzmények után a film világi bukás lett. Valljuk be, a történet sem túl eredeti: egy bérgyilkos segít bosszút állni a fiatal lánynak a családja meggyilkolása miatt. Számunkra azonban ennél sokkal fontosabb, hogy Mostow és stábja Székesfehérváron forgatott jeleneteket a filmhez. Fehérvár ezúttal egy svájci település dublőre volt. Ebben az autós üldözésben a történelmi belváros szinte összes utcája felbukkan egy pillanatra:

És a film teljes előzetese:

3. Kincsem

A Székesfehérvártól mindössze 45 kilométerre található Dég nem maradhatott ki minden idők legnagyobb magyar szuperprodukciójából. A Kincsem hozzávetőlegesen 3 milliárd forintból készült, ehhez képest tavaly 583 milliós bevételt hozott a mozipénztáraknál. Még ezzel is 2017 legtöbb bevételt termelő magyar filmje lett, és az egész évet figyelembe véve csak két produkció tudta bevételben Magyarországon legyűrni Herendi Gábor kosztümös kaland-drámáját: a Gru 3 (kb. 720 millió forint) és a Star Wars - Az utolsó Jedik (kb. 1,4 milliárd forint). A Kincsemben a Fejér megyei falu több kastélya is felbukkan: a kiskastély sárga, romos falai között él a főszereplő, Blaskovich Ernő (Nagy Ervin), de a Magyarország legnagyobb angolkertjével rendelkező dégi Festetics-kastély is több jelenet erejéig látható a filmben. Az előzetesben 0:39-0:51-ig látható jeleneteket például mind itt filmezték.

4. Sunset

Alig néhány hónap és bemutatják Nemes Jeles László új filmjét. A Saul fiáért Oscar-díjjal jutalmazott rendező háborús-romantikus alkotása a tervek szerint idén nyáron debütál a mozikban, és a főszereplők mellett jónéhány fehérvári statiszta arca is felbukkan majd a Sunset című filmben. Tavaly nyáron ugyanis néhány különleges jelentet Székesfehérváron forgatott a stáb. Ha kosztümös film, akkor természetesen nem maradhatott ki a dégi Festetics-kastély sem néhány snitt erejéig. Aki pedig jártas Iszkaszentgyörgyön, az örömmel fedezheti majd fel a kész filmben, hogy Nemes Jelesék az Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastélyban is dolgoztak. A történetről egyelőre keveset lehet tudni, de ami biztos: az árvaházban nevelkedett, fiatal Leiter Írisz (Jakab Juli) Budapestre érkezik azt remélve, hogy kalaposlányként dolgozhat néhai szülei egykori legendás szalonjában. Ám a kalapbolt új tulajdonosa, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) elutasítja. Írisz egy idegentől értesül arról, hogy Leiter Kálmán néven él egy bátyja, akinek nem tudott a létezéséről. A családja után kutatva a lány sötét titkokra bukkan.

A Sunset stábja (Fotó: Facebook/Sunset - Nemes Jeles László új filmje)

5. Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát!

Amikor Csákberény néhány napra Anglia része lett. 2011 nyarán a község melletti területen forgatták az eddigi utolsó Asterix és Obelix élőszereplős film egyes albioni csatajeleneteit. A forgatásra Székesfehérvárról verbuváltak kétszáz statisztát, akik a képregénynek megfelelő maskarában támadták vagy védték a várat. Bár a film minden várakozást alulmúlt és mind színvonalában, mind a bevételeket tekintve a leggyengébb lett az eddigi négy rész közül, azoknak, akik együtt dolgozhattak Gerard Depardieu-vel vagy Catherine Deneuve-vel, örök élmény marad.

6. Madárdal (Birdsong)

Furcsa módon az egyik legkevésbé ismert film az egyik legjobb a listáról. A Madárdal egyes utcai jeleneteit még 2011 augusztusában forgatták Székesfehérváron. A Sebastien Faulks regényéből készült minisorozatban felfedezhetjük az Arany János utcát és az egykori Petőfi Mozi környékét is. A kétrészes brit tévéfilm főszereplője az az Eddie Redmayne, aki néhány évvel később Oscar-díjat kapott Stephen Hawking megformálásáért, mostanában pedig a Harry Potter-világban játszódó Legendás lények-filmek főszereplőjeként szerez éppen világhírnevet magának. A Madárdal az IMDb-n 7,4-es pontszámon áll, ami kifejezetten jónak számít. A film összesen hat jelölést kapott 2012-ben a legrangosabbnak számító brit televíziós és filmes díjkiosztón (BAFTA), közülük egyet el is nyert: Charlotte Walternél abban az évben nem volt jobb jelmeztervező a brit tévéképernyőkön. Fehérvár ebben a filmben a francia kisváros, Amiens dublőre volt.

7. X Company

Csupa-csupa ismerős arc és helyszín ebben a kanadai kémtörténetben. Az X Company eddig három évadot élt meg, a 2015-ös elsőnek pedig több jelenetét is Magyarországon vették fel: Székesfehérvár mellett többek között Budapesten és Esztergomban is dolgozott a stáb. Úgy néz ki, hogy az Arany János utca filmes szempontból a legpiacképesebb fehérvári helyszín, hiszen ahol utcai jelenetek voltak, azok között mindenhol látható volt a jellegzetes macskaköves emelkedő. Az egyenként 44 perces részekből álló sorozat középpontjában Kanadában kiképzett kémek állnak, akik minden epizódban újabb küldetést kapnak. A II. világháború idején játszódó X Company mindezek mellett átívelős szálat is tartalmaz, azaz például az első évad nyolc része végül összekapcsolódik. A sorozat 7,5-ös pontszáma az IMDb-n jónak mondható, de például a Sorozatjunkie, az egyik legismertebb magyar sorozatblog alaposan lehúzta (5 pont a lehetséges 10-ből) az első évad pilot-epizódját (is).

8. A sas (The Eagle)

Channing Tatum 2011-es filmje nem kapott nagy visszhangot, pedig a Római Birodalom idején játszódó drámában rajta kívül még Donald Sutherland is szerepelt, és az asztal lapjától jelentősen elemelkedő mennyiségű pénzt költöttek a produkcióra: 25 millió dollár volt a teljes költségvetés. Ebből eljutottak egészen a Velencei-tó partjáig is, ahol Aquila nagybácsi (Donald Sutherland) villáját építették fel. A tó partjaitól nem messze egy mini-kolosszeumot is felhúztak: itt menti meg Marcus (Channing Tatum) a brit szolga, Esca (Jamie Bell) életét. Nem ez a film lett a rendező, Kevin Macdonald élete fő műve, őt sokkal inkább Az utolsó skót király és A dolgok állása kapcsán érdemes megjegyezni, ahogy Channing Tatum is volt már jobb formában. Ellenben a Velencei-tó és környéke csodaszépen mutat A sasban is.

9. Csak még egyszer előre!

Az abszolút hazai pálya: fehérvári rendező filmje Székesfehérvárról, tele székesfehérvári helyszínekkel. Többek között a 2017-ben bemutatott filmért is kapta meg a Penna Regia díjat Burján Zsigmond, akivel a film premierje kapcsán hosszabb interjút is készítettünk. A történet középpontjában a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred áll, mely gyakorlatilag Székesfehérvár házi ezrede volt az első világháború idején. A cselekmény több szálon fut: kiemelten foglalkozik a fiatal és az idős Sipos Gyula parancsnokkal, utóbbi éppen a visszaemlékezéseit írja a kezdő- és zárójelenetekben. Ezen kívül három ismeretlen-névtelen fehérváriról szól a történet: egy idősebb férfiről, aki elbúcsúzik feleségétől, valamint két másik fiatal katonáról, akik a poklok poklában barátkoznak össze. 

Fehérvári katonák a háborúban (Fotó: Pápai Barna)

10. Vörös veréb (Red Sparrow)

Március 1-jén kerül mozikba Jennifer Lawrence gyakorlatilag teljes egészében Magyarországon forgatott kémfilmje. Az előzetesben a budapesti helyszínek (Parlament, Szabadság-szobor stb.) mellett feltűnik két Fejér megyei helyszín is: 0:39-től a dégi Festetics-kastélyban láthatjuk a kémek kiképzését, majd 1:29-től a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszodában fordul meg a film férfi főszereplője (Joel Edgerton) Jennifer Lawrence adottságai után. Utóbbi jelenetet hatalmas titoktartás közepette még 2017. február 18-19-én vették fel, míg Dégen tavaly január végén jártak a filmesek. A Vörös veréb Amerikában a szigorú R-besorolást kapta meg, ami azt jelenti, hogy a 2 óra 19 perces thrillerben nem lesz irgalom sem a többi szereplőnek, sem a vászon előtt ülő nézőknek. 

+1.: Milka-reklám

Végre egy lépéssel közelebb kerültünk a Lila Tehén legendájának megfejtéséhez. Ehhez mindössze egy 2013-ban készült és teljes egészében Székesfehérváron forgatott Milka-reklámfilmig kellett várni. A filmesek kedvenc fehérvári helyszíne természetesen most sem maradhatott ki: a kisfilm zárójelenetében a csokigyár szimbóluma az Arany János utcán baktatva tűnik el a messzi távolban. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek