2 évnél régebbi cikk

A kutya karmai közt (The Power of the Dog) kritika: ha ezért a filmért nem kap Oscar-díjat Benedict Cumberbatch, akkor semmiért
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Netflix
A kutya karmai közt (The Power of the Dog) kritika: ha ezért a filmért nem kap Oscar-díjat Benedict Cumberbatch, akkor semmiért

Sokat olvastam róla és többen is ajánlották Benedict Cumberbatch Netflixen debütáló, A kutya karmai közt című westernjét, ám amit láttam, arra nem voltam felkészülve. Meglesz végre az Oscar-díj? Nézzük, hogyan teljesített nálunk A kutya karmai közt! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Benedict Cumberbatch korunk egyik legfelkapottabb és legzseniálisabb színésze, aki egyszerűen nem tud rosszul játszani. 

Azt is lehetne, mondani, hogy amihez nyúl, arannyá változik, ám sajnos olyan is előfordult már, hogy egy-két filmjét csúnyán elpuskázták a rendezők és/vagy a forgatókönyvírók, de ő akkor is úgy odatette magát, hogy a nézők nem győzték a helyére pattintani az állukat. Igen, ebből már kitalálhattátok, Tom Hardy és Leonardo DiCaprio után az egyik legnagyobb kedvencem.

Szinte az összes produkcióját láttam, ugyanis úgy vagyok vele, hogy minden képernyőn töltött ideje ajándék. 

Hogy néhány példát is említsek, érdemes meglesni a Kódjátszmát, amelyben nyújtott játékáért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjra is jelölték. Ne hagyjátok ki a Feszültséget, a Doctor Strange-et (se az összes Marvel-mozit, amelyben felbukkan, valami elképesztő a kisugárzása), és a The Courierre is érdemes egy pillantást vetnetek!

Egyik legfrissebb alkotása, a Jane Campion rendezésében készült A kutya karmai közt is hasonlóan színvonalas történetet ígér (főleg mert Thomas Savage 1967-ben megjelent, azonos című novelláján alapul). Mi több, számos kritikus úgy vizionálja, hogy ezért a moziért végre Cumberbatch is magához ölelheti a hőn áhított aranyszobrocskát. Úgy legyen, én drukkolok!

Sztori

Az 1925-ös Montanában járunk, ahol is Phil Burbank (Benedict Cumberbatch) egy egészen pofás minibirodalmat húzott fel, ahol csakis ő egyedül az atyaúristen. Ennek megfelelően folyamatosan sértegeti és terrorizálja környezetét, főleg testvérét George-ot (Jesse Plemons), akit egyszerűen hidegen hagy a cowboyok világa.

Egy szép napon, marhahajtás után a testvérpár megismerkedik a gyönyörű Rose-zal és fiával, Peterrel (Kodi Smit-McPhee), ám ez olyan eseményeket indít be, amely mindkét férfi életét fenekestül felforgatja.

George elveszi Rose-t, Philről pedig olyan titok derül ki, amely ha kitudódna, alapjaiban rengetné meg az addigi kényelmes, zsarnokoskodó világát.

Karakterek

Hát, Benedict Cumberbatch valami hátborzongatóan nagyon játszott! Ismételten. De valahogy azt vettem észre, hogy bármennyire is megkedveltem a jópofa szerepeit, valahogy igazi szemétládaként működik a legjobban. Olyan erőteljes a jelenléte, hogy rendesen nem mertem megszólalni, vagy ránézni, amikor mutatta a kamera.

Az orgánuma még mindig zseniális, és egészen hihetetlen, hogy egy-egy apró rezzenéssel mennyi érzelmet tud kifejezni. Mert az is akad bőven, nem csak a tahóskodás, szóval nagyon figyeljétek, mert igazi mesterműnek lehettek a szemtanúi.

Kirsten Dunstot már szerintem mindenki leírta (köztük én is), ám mintha másodvirágzását élné, erőteljes, lenyűgöző és olykor bicskanyitogató, de mindenképpen megsüvegelendő.

Jesse Plemonsnak nem igazán vannak momentumai, Kodi Smit-McPhee pedig számomra még mindig az értelmezhetetlen kategóriába tartozik. Elnézést kérek a rajongóitól, de szerintem egyszerűen semmi extrát nem képes nyújtani, se itt, se más produkcióban. Ez van.

Összegzés

A kutya karmai közt nem könnyű darab, sőt, nagyon is lassú és nehezen emészthető, pont emiatt még az is benne van a pakliban, hogy az átlag nézőknél akkorát fog zakózni, mint a ház. De hogy a kritikusok és a szakértők, na, meg az Oscar-díj ítészei imádni fogják, az is fix.

Benedict Cumberbatch élete alakítását nyújtja benne, így igazi rablás lenne, ha nem kapná meg végre azt a fránya aranyszobrocskát teljesítményéért, meg úgy egész pályafutásáért. Már nagyon megérdemelné - persze sokan mások is, de elfogult vagyok, bocsi.

A képek és a környezet szintén lenyűgöző, a zene is ott van a szeren, minden porcikáján érződik, hogy zsűrinek készült, amelynek várhatóan meg is lesz az eredménye.

Szóval Cumberbatch rajongóinak kihagyhatatlan, akik pedig odavannak a mélyebb western-drámákért, azok is bátran tegyenek vele egy próbát, mert nem mindennap láthattok ilyen erőteljes színészi teljesítményt. 

10/8 - Szóval, akkor jöhet az az Oscar-díj?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek