3 évnél régebbi cikk

Június 22-én újranyit a Barátság Mozi Fehérváron
Június 22-én újranyit a Barátság Mozi Fehérváron

Három hónap kényszerpihenő után június 22-től, hétfőtől ismét várja a filmrajongókat a székesfehérvári Barátság mozi. Vígjátékok, filmdrámák, fesztiválsikerek – köztük a négy Oscarral jutalmazott Élősködők és Az első áruló című maffiafilm – szerepelnek az első napok műsorán.

A fehérvári filmszínházak közül elsőként a Barátság mozi nyitja meg kapuit a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet után: a város művészmozija június 22-én kezdi újra a vetítéseket. Az első napok műsora ott folytatódik, ahol tavasszal félbeszakadt.

Már a nyitónapon újra látható az idei Oscar-gála legnagyobb nyertese, az Élősködők című dél-korei családi szatíra.

Bong Joon-ho alkotása számos jelentős elismerést kapott a díjszezonban: elnyerte az Arany Pálmát, a Golden Globe-ot és a Bafta-díjat is, és mindennek megkoronázásaként sikerült beírnia magát az Oscar-díjak történetébe is azzal, hogy dél-koreai filmként elvitte a legjobb film és egyúttal a legjobb nemzetközi film díját is, emellett a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb rendező Oscar-szobrát is. Az Élősködők két család, egy szegény és egy gazdag família életén keresztül mutatja be a társadalmi szakadék okozta problémákat Bong Joon-ho egyedi humorával és feszültségteremtő erejével.

A nyitónap másik filmje, A láthatatlanok a 9. Mozinet Filmnapok nagy sikere volt.

A Louis-Julien Petit által rendezett francia „vígdrámában” négy mindenre elszánt szociális munkás egy nőknek fenntartott nappali melegedőt vezet. Amikor az emberi tényezőt teljesen figyelmen kívül hagyó bürokraták ellehetetlenítik őket, hősiesen szövetkeznek, hogy a szabályokat áthágva segítsenek pártfogoltjaikon. A film hazájában az év meglepetés sikere lett, több mint másfél millióan látták.

Az első héten látható még a Közel a horizonthoz című német romantikus dráma, Az első áruló című ízig-vérig olasz maffiatörténet, a Kontroll nélkül című német filmdráma, a Táncterápia című angol vígjáték, a Tékasztorik 2. című magyar romantikus vígjáték és az Isten létezik, és Petrunijának hívják című macedón-belga-francia-horvát-szlovén filmdráma is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek