2 évnél régebbi cikk

Ingyenes nézhető filmeket tettek közzé a Barátság Mozi honlapján
·Programokfilm·Utolsó frissítés: undefined
Ingyenes nézhető filmeket tettek közzé a Barátság Mozi honlapján
·Programokfilm·Utolsó frissítés: undefined

Három magyar készítésű, varázslatos természetfilmet tettek elérhetővé díjmentesen az alkotók.

Nem maradnak élmény nélkül a magyar tájakat és élővilágot ábrázoló természetfilmek szerelmesei a rendkívüli időszakban sem. Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika alkotópárosa, azaz a NatFilm Hungary a YouTube-csatornáján három, közel egyórás természetfilmet tett elérhetővé teljes hosszában, HD minőségben.

Így ingyenes tekinthetitek meg a 2013-as Vad Szigetköz - A szárazföldi delta, a 2016-os Vad Kunság - A Puszta rejtett élete, valamint a 2017-ben készült Tiltott Zóna - Harctéren a vadvilág című természetfilmeket.

 

Vad Szigetköz - A szárazföldi delta

Az Európában egyedülálló szárazföldi deltát a hegységekből kilépő Duna hozta létre, ám a folyó napjainkban már nem járhat olyan szabadon, mint régen. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: vajon megőrizheti-e az élővilág egykori gazdagságát? Itt minden a vízhez kötődik, amely szállít, táplál, s egyben lakóhely, bölcső és menedék.

A távoli hegyekből növények magvai érkeznek, a mellékágakban halak ívnak, az ivadékok a halbölcsőben nevelkednek, télen a mélyebb folyószakaszokban vermelnek. A nedves, sásos rétet apró emlősök lakják, a nádasban madarak fészkelnek, a rét fölött, a vízen és a víz alatt vadásznak. A holtágakban kétéltűek szaporodnak; a kavicsos tó medrét rákok népesítik be. A nyári éjszakán az agyagos partfalból rajzó kérészek bukkannak elő… A többszörösen díjnyertes természetfilm két főszereplője az európai hód és a nagy kormorán, a narrátor Szersén Gyula.

 

Vad Kunság - A Puszta rejtett élete

Vad Kunság – A Puszta rejtett élete a Kiskunság és a Nagykunság gazdag élővilágát a maga „vadságában”, egymásba folyó epizód-szerű történeteken keresztül mutatja be. Főszereplője a hazánkból évtizedekkel ezelőtt eltűnt, majd a déli határon át újra visszatelepülő aranysakál, a tájegység csúcsragadozója. Emellett az alföldi puszta állat- és növényvilágának széles skáláját vonultatja fel a film.

A fehér színű, sós tavak forgalma a nagy repülőterekével vetekszik, agancsok csattognak, akár a kardok, egy túzok keres eleséget, majd megtámadja egy bagoly… Felbukkan a nehezen lencsevégre kapható vidra, nagy testű sasok viaskodnak az eleségért, a tiszavirágzást pedig egy különleges nézőpontból szemlélhetjük végig. A film a 2. Magyar Filmhéten elnyerte a Legjobb ismeretterjesztő filmnek járó díjat, narrátora Csernák János.

 

Tiltott Zóna - Harctéren a vadvilág

Budapesttől alig karnyújtásnyira, Táborfalva határában tábla állítja meg az érkezőt: belépni életveszélyes és tilos. Itt kezdődik a tiltott zóna, ahol másfél évszázada folynak harcászati gyakorlatok, és ami Magyarország második legnagyobb katonai lő- és gyakorlótere. A veszély és a tiltás ellenére a zóna mégis sűrűn lakott. Számtalan növény- és állatfaj éli itt titkos életét, közöttük olyan ritka lények is, amelyek szinte teljesen eltűntek a megművelt, alföldi tájról. A film narrátora Háda János.

A Natfilm legújabb, Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek című munkájának mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztották, az alkotás a tervek szerint néhány hónap múlva kerül országszerte a mozikba.

(Forrás: Barátság Mozi, ÖKK)

Borítókép: NatFilm Hungary
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek