3 évnél régebbi cikk

A kapitány küldetése (News of the World) kritika: Tom Hanks varázslatos westernje nem váltja meg a világot, de végig a képernyőhöz szegez
·Filmfilm·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
UIP-Duna
A kapitány küldetése (News of the World) kritika: Tom Hanks varázslatos westernje nem váltja meg a világot, de végig a képernyőhöz szegez
·Filmfilm·Utolsó frissítés: undefined

Idejét sem tudom, mikor láttam Tom Hankset egy filmben, így amint megtudtam, hogy ő játssza a főszerepet A kapitány küldetésében, azon nyomban rávetettem magam. Mondjuk a trailerekben mutatott kalapos-őszülő fizimiskával nem nagyon tudtam megbarátkozni, ám a filmben nyújtott klasszis alakításával és a hamisítatlan western-hangulattal már annál inkább. Nézzük, hogyan tejesített nálunk A kapitány küldetése. (Spoilermetes kritikánk következik.)

Külcsín

Tom Hanks igazán ritka tehetség. Ő is egyike azoknak a színészeknek, akik ha valamelyik újabb filmben szerepet vállalnak (legyen az fő-, vagy mellékkarakter, teljesen mindegy), arra bizony lélegzetvisszafojtva figyel az egész világ - nem véletlenül zsebelt be két Oscar-díjat, na!

Persze ez még nem garancia arra, hogy az összes mozijában kiemelkedő teljesítménnyel rukkol elő. Ám az, hogy az IMDb-t böngészve a legtöbb alkotásáról beugrik egy-egy emlékezetes jelenet, úgy, hogy amúgy nem feltétlenül vagyok Hanks-rajongó, az csak jelent valamit. Vagy nem?

Csak gondoljátok végig milyen filmekkel örvendeztette meg a nagyérdeműt: az első, ami eszetekbe juthat, az szinte biztos vagyok benne, hogy a legendás Forrest Gump. Hát persze! Aztán ott van a Ryan közlegény megmentése, amelyet mind a mai napig a legjobb háborús mozik között tartanak számon.

Ezt követi a Számkivetett az emlékezetes wilsonos részekkel, de a Kapj el, ha tudsz!, A Da-Vinci kód (és folytatásai), a Phillips kapitány, vagy a Kémek hídja is emlékezetesre sikeredett. Nem is beszélve arról, hogy Tom Hanks hangján szólalt meg Woody a Toy Storykban - persze ebből mi, magyar nézők nem sokat érzékeltünk, ugyanis nálunk Stohl András vitte a prímet.

Szóval Mr. Hanksra érdemes odafigyelni, ezért is jegyeztem fel A kapitány küldetése című western-mozit, amely a koronavírus miatt sajnos elkerülte a hazai mozikat, ám február 10-től felkerült a Netflix kínálatába, így végre bepótolhattam a lemaradást.

 

Sztori

A kapitány küldetése története egészen 1870-ig repít vissza minket az időben, amikor is a konföderációs hadsereg egykori katonája, Jefferson Kyle Kidd kapitány (Tom Hanks) életének egy apróka szeletébe nyerhetünk bepillantást.

Kidd az amerikai Észak-Texasban, városról városról járva éli mindennapjait, a kenyérrevalót pedig különböző államokból származó újságok felolvasásával keresi meg.

Egy verőfényes napon, amikor Kidd kapitány éppen a következő állomása felé venné az irány, egy felborult lovaskocsira bukkan, amelyben egy indiánruhába öltözött lányka, Johanna (Helena Zengel) bujkál.

Az éppen arra járó uniós katonák a fiatal láttán gyorsan kérdőre vonják Jeffrey Kyle Kiddet, majd miután a kapitány tájékoztatja őket a szituációról, a legközelebbi ellenőrzőpontra irányítják őket.

Ott aztán kiderül, hogy a tízéves Johanna négy év után szabadult az indiánok fogságából, akik lemészárolták a családját. Ezt megtudva a kapitány San Antonióba, az utolsó élő rokonaihoz kíséri a vadóc apróságot.

 

Karakterek

A kapitány küldetése Tom Hanks és Helena Zengel egyfajta apa-lánya kapcsolatára húzza fel a cselekményt, a közös kalandok során pedig olyannyira összecsiszolódnak, hogy - bár nem beszélnek közös nyelven - egy-egy apró mozzanatból vagy gesztusból is tökéletesen megértik egymást. Ennek a frissen alakult köteléknek köszönhetően pedig a végtelenségig kitartanak egymás mellett. Megható.

Ennek kidolgozására Paulette Jiles 2016-ban megjelent, azonos című könyve tökéletes alapanyagként szolgált.

Nos, Tom Hanks szinte ugyanazt a barátságos és közkedvelt figurát hozza, aki az elmúlt években oly sokszor szórakoztatott már minket, ám furamód a film során egyszer sem volt olyan érzésem, hogy ezt már láttam volna tőle. Igen, ő Tom Hanks, aki lényegében bármit csinál, elvarázsolja a nézőket. Pont.

Helena Zengel kezdeti unszimpatikussága ellenére méltó partnere a filmgyár egyik legfényesebb csillagának, sőt, odáig is elmerészkednék, hogy azt mondom, teljesen egy szinten mozgott a teljesítményük - bár a modorán van még csiszolni. Haha. Mondjuk én a helyében minimum azt sem tudtam volna, hol vagyok. Bátor lányka, az biztos - és nem csak a filmbéli szerepében.

 

Összegzés

A Tom Hanks nevével fémjelzett A kapitány küldetése nem is jöhetett volna jobbkor, ugyanis már régóta egy vágytam egy lájtos westernre, amelyben nem feltétlenül a golyóropogáson van a hangsúly, hanem csak egy apró történeten a vadnyugat nyüzsgő világában.

Nos, Paul Greengrass mozijától ezt maximálisan megkaptam, és olyannyira elbűvölt, hogy még utána napokig keresgéltem hasonló témájú alkotásokat, ugyanis egyszerűen nem akartam kiszakadni abból a miliőből, amit A kapitány küldetésében tapasztaltam.

Gyönyörű tájak, amelyek hosszan elnyújtott snittekben pompáznak, a semmi közepén lobogó tűz, nyugis galoppozás a természet lágy ölén, hamisítatlan western-hangulat. De most komolyan, kell ennél több? Nekem biztosan nem.

A kapitány küldetése nem váltja meg a világot, lényegében semmi újat nem mutat, ám olyannyira egyben van, hogy szó szerint semmibe nem lehet belekötni. Minden a helyen a van a színészi játékoktól kezdve a párbeszédeken át egészen a csattanóig, így aki egy nyugis vadnyugati nézelődésre vágyik, az feltétlenül kukkantson rá. 

10/7 - Kellemes utazás a vadnyugat legpazarabb vidékein Tom Hanks idegenvezetésével

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek