4 évnél régebbi cikk

Idén is lesz ingyenes kertmozi a Zichy ligetben
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Kortárs Művészeti Fesztivál
Idén is lesz ingyenes kertmozi a Zichy ligetben
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined

Nyolc napig ismét ingyen lehet kertmozizni májusban a Zichy ligetben. A Kortárs Művészeti Fesztivál ideje alatt esténként fél kilenctől rövidfilmekkel, egész estés magyar filmekkel és néhány nemzetközi közönségkedvenccel készülnek a szervezők. A büfé üzemeltetője még nincs meg.

Idén visszatér 2018 egyik legsikeresebb fehérvári programja: ismét ingyenes kertmozi lesz május közepén a Zichy ligetben. A Kortárs Művészeti Fesztivál nyolc napja alatt (május 11-18.) minden este 20:30-tól - vagyis a tavalyihoz képest fél órával később - a 7. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztivál és a Budapest International Documentary Festival (BIDF) rövidfilmjeivel kezdenek. A cél az, hogy az esti fő film így 21:30-kor, vagyis már biztosan sötétben kezdődjön majd, árulta el kérdésünkre Juhász Zsófia. 

– Szeretnénk a Barátság mozi stílusához illeszkedő filmeket válogatni – folytatta a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője –, és arra is törekszünk, hogy a saját közönségünket ne hozzuk kényszerhelyzetbe, ne kelljen a moziban futó és az ingyenes filmek között  választaniuk. A forgalmazókkal való egyeztetés nem egyszerű, nem könnyű feladat, de minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a lehető leghamarabb színes programot állítsunk össze. A stíluson nem kívánunk változtatni, hiszen ez már bevált. Nem szeretnénk konkurálni a város másik mozijával.

A filmek válogatása során a fő szempont, hogy elsősorban magyar filmek legyenek műsoron, de szeretnének a programba csempészni néhány olyan alkotást is, mely nagyon népszerű volt a moziban, és - bár már nincs műsoron - mégis sokan keresik. A filmeken kívül tervezik közönségtalálkozók lebonyolítását is. Esőnapokban nem gondolkoznak, ahogy Juhász Zsófia fogalmazott: a kertmozinak megvan a maga bája és a veszélye is, vagyis kedvezőtlen időjárás esetén a vetítések elmaradnak. A székek száma idén is változatlan lesz, mert azt a vetítővászon méretéhez képest szakszerűen adták meg.

Bár büfét mindenképpen szeretnének, de ha nem jelentkezik olyan vállalkozó, aki itt árusítana, a szervezők nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Az ügyvezető kiemelte, hogy ez nem rajtuk múlik, ugyanis a vásározókkal való kapcsolattartás és szerződés nem a cégük feladata.

Ugyan részletes program még nincs, a fentiek alapján stílusban nagyjából a tavalyihoz hasonló felhozatalra érdemes készülni. Egy évvel ezelőtt sorrendben a Lajkó - Cigány az űrben, a Fantomszál, a Budapest Noir, a Csak még egyszer előre!, A Viszkis, Az állampolgár, a Kojot, a Jupiter holdja és a Genezis szerepelt műsoron.

Ezek alapján nem lennénk meglepve, ha idén a magyar filmek közül a Napszállta, az Egy nap, a Rossz versek, a Guerilla, a Nyitva, az Apró mesék, a Ruben Brandt, a gyűjtő, az X - A rendszerből törölve, a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), a BÚÉK, a Piedone nyomában és a Kölcsönlakás közül több is ott lenne a végleges programban. A nemzetközi filmek közül pedig különös bája lenne, ha a november 1-je óta az ország legtöbb mozijában folyamatosan műsoron szereplő Bohém rapszódiát lehetne végignézni és hallgatni a Zichy ligetben. Még egyszer hangsúlyozzuk: ezek csak a cikkíró tippjei.

De ha már tippelgetünk:

 

A programról a következő hetekben a hivatalos Facebook-eseménynél folyamatosan közöl további részleteket a kertmozit is szervező Barátság mozit üzemeltető Fehérvár Programszervező Kft. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek