2 évnél régebbi cikk

Triatlon világbajnokságon remekelt a fehérvári testvérpár
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Triatlon világbajnokságon remekelt a fehérvári testvérpár
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

A 16. helyen érkezett a célba Dévay Márk a WTC Final Elite versenyen. Rá fél órára öccse, Zsombor rajthoz állt a World Triathlon Championship U23 mezőnyében, ahol a 13. helyen végzett.

Edmontonban rendezték meg a WTC Grand Final-t (vagyis a világbajnoki döntőt), melyen a székesfehérvári tiratlonista, Dévay Márk is elindult öccsével, Zsomborral, aki az U23-as mezőnyben bizonyított.

„Márkót a VB a szövetség nevezte be a versenyre” – mesélte édesapja – „Világranglista helyezése alapján kapott meghívást erre a megmérettetésre. Zsombor pedig a Kitzbühel-ben megrendezett U23-as Európa Bajnoki 9. helyével kvalifikálta magát. Sajnos a VB-re nem tudtunk úgy készülni, ahogyan azt előzőleg elterveztük, mert a megfelelő anyagi háttér hiányzott ahhoz, hogy a bajnokság előtt a fiaim egy három hetes edzőtáborban vegyenek részt. Így itthon, Székesfehérváron edzettek.”

Brutálisat úszott Dévay Márk a VB-n

World Triathlon

A VB rendezői egy három napos karantént rendeltek el „biztonsági intézkedés” gyanánt, azok viszont, akik az előző heti, montreali versenyről utaztak oda, azoknak csak egy napot kellett „bezárva” lenniük. Ebből adódik, hogy nem egyforma esélyekkel edzettek a sportolók. Ráadásul a Dévay fiúkkal edzőjük sem tudott ott lenni, mivel a Szövetség nem fedezte volna az utazás / szállás költségeit (mely összege nagyon magas volt), így maradt a „táv”-edzés és a „táv”-tanácsadás.

Megjegyzem, hogy sok versenyen és edzőtáboron kénytelenek nélkülem részt venni a gyermekeim, mert nem tudnánk hogyan finanszírozni a rám eső költségeket.” – magyarázta Dévay László – „Folyamatosan próbálunk szponzorokat keresni, ám jelenleg nagyon nehézkes Magyarországon támogatókat találni. Márkó már most kutat egy kerékpár-szponzor után a következő idényre gondolva, hiszen az már a „Párizs 2024” kvalifikáció kezdete lesz!”

A fehérvári fiatalember három fős szökésben volt a kerékpározás során

World Triathlon

No, de térjünk vissza Edmontonba, ahol Márkó egy brutális 1500 méteres úszás és 40 km kerékpározás után (3 fős szökésben volt) a 10 km futás végén a 16. helyen sprintelt be a célba! Mindezt úgy, hogy a „szökésben” ott láthattuk mellette a Tokiói Olimpia 4. helyezettjét és a 2019-2020-as világbajnokot is! A szökés a kerékpár végéig kitartott – bár a kezdeti 30 mp-es előnyük a végére 10 mp-re csökkent a 18 fős üldöző bollyal szemben.

 A fehérvári fiatalember ezelőtt Nürnbergben bizonyította be tudását: német csapata meghívásának eleget téve versenyzett a német Bundesliga-sorozat újabb állomásán, ahol ötödik helyezést ért el.

Zsombor triatlonos pályafutásának első U23-as VB-jén szintén remekül teljesített

World Triathlon

Zsombor triatlonos pályafutásának első U23-as VB-jén szintén remekül teljesített. Az 1500 m-es úszásból a 14.helyen jött ki a vízből, majd egy 5 fős kerékpáros bolyban kezdte meg a 11 fős élmezőny üldözését. Sajnos az élen haladók növelték előnyüket, így ők öten egyszerre kezdték meg a 10 km-es futást. Zsombor végül remek futással a 13. helyen zárta a versenyt.

Zsombor legutóbbi megmérettetése egyébként a pécsi ranglista-verseny volt, amit „edzésként” illesztett a programjába egy külön feladattal, mely a kerékpáros szakaszra lett kihegyezve: ezt sikeresen végre is hajtotta és nagy fölénnyel nyert is.

Zsombor remek futással a 13. helyen zárta a versenyt

World Triathlon

A következő versenye neki és bátyjának is a cseh VK lesz. Az év hátralévő részére VK és Európa Kupákat tervezett – ha meglesz rá a szükséges anyagi fedezet.

Borítókép: World Triathlon
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek