2 évnél régebbi cikk

Több fronton is bizonyítottak a Fehérvár Küzdősport SE ökölvívói
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Turós Arnold FB-oldala
Több fronton is bizonyítottak a Fehérvár Küzdősport SE ökölvívói
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Mindkét orosz ellenfelét megverte Tóth Adrián a Moszkvában megrendezett orosz-magyar csapat találkozón. Ezt követően Nagy Evelin Szerbiában képviselte hazánkat: az Aranykesztyű versenyen harmadik helyezést ért el. Mindeközben edzőjük, Turós Arnold a serdülő válogatottat készítette fel az EB-re.

Izgalmasan telt a nyár (és a szeptember eleje) az Fehérvár Küzdősport SE számára: a fehérvári klub ökölvívói több fronton is remekül helyt álltak, miközben vezetőedzőjük, Turós Arnold a serdülő válogatott edzőjeként azon fáradozott, hogy felkészítse a fiatalokat az Európa-bajnokságra.

Junior Europian Boxing Championships - A bal szélen Turós Arnold

Turós Arnold FB-oldala

Június elején arról adtunk hírt, hogy kétszázöt versenyző csapott össze Európa legjelentősebb ökölvívó utánpótlásversenyén, a Bornemissza Gergely Emlékversenyen. Az immár hetvenedik alkalommal megrendezett programon tizenhárom ország képviseltette magát – köztük a Fehérvár Küzdősport SE két magyar bajnoka, Nagy Evelin és Tóth Adrián.

Nagy Evelin 57 kg-os súlycsoportban állt a ringbe, s az ifjúsági korosztályú hölgyek közül ő bizonyult a legjobbnak, így aranyéremmel a nyakában tért haza Székesfehérvárra.

A fiúknál Tóth Adrián 75 kg-ban indult, s a junior korosztályú fiúknál ezüstérmet szerzett. Ezt követően Adriánra nagy feladat várt, hiszen a junior válogatottal Németországba utazott, ahol a magyarok a lengyelekkel és a németekkel három napon át küzdöttek egymással.

Aztán jött az Utánpótlás Magyar Kupa. Itt arany-, ezüst- és bronzérem is került a Fehérvár Küzdősport SE utánpótlás ökölvívói nyakába, Tóth Adrián pedig győzelmével megváltotta jegyét a grúziai Európa-bajnokságra.

A Tbilisziben megrendezett versenyen a fehérvári sportoló sajnos megosztott pontozással alul maradt fehérorosz ellenfelével szemben, ám így is gyönyörű ökölvívást mutatott be.

 Tóth Adrián és edzője, Turós Arnold

Turós Arnold FB-oldala

E vereség után annyira feltüzesedett és bizonyítani akart, hogy amikor augusztusban elutazott a junior válogatottal Moszkvába egy orosz-magyar csapat találkozóra, minkét orosz ellenfelét könnyedén megverte.

„Olyan meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy a hazai pálya sem segített az oroszokon” – mesélte edzője. – „Azt tapasztaltam egyébként, hogy sok ügyes gyerek van a világon, köztük a mi serdülőink is, de az oroszok teljesen más szinten állnak.

Technikailag csiszoltak, fizikailag is tökéletes állapotban vannak. Most is egyértelműen látszódott, hogy folyamatosan készültek erre az összecsapásra. Úgy gondolom, hogy a jövőben a technikai csiszolásra nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk és következetes edzésmunkára van szükségünk.”

A Fehérvár Küzdősport SE vezetője hozzátette, hogy többek között azért is mondott le a válogatott edzői kinevezéséről: hogy minden energiáját a fehérvári klubra és versenyzőire fordíthassa.

A fehérvári edző fiatal tanítványai körében

Turós Arnold FB-oldala

„Hivatalosan is lemondtam a válogatott edzői posztomról, de továbbra is állok a MÖSZ rendelkezésére, ha szükség van segítő edzőre valamelyik versenyen” – hangsúlyozta. – „A fontossági sorrend jelenleg a tanítványaimmal kezdődik: leginkább a saját versenyzőimre szeretnék koncentrálni, mert több válogatottunk is van, ők pedig komoly odafigyelést igényelnek. Adriánnal nagy erőkkel készülünk a jövő évre, hogy ifiként megalapozzuk a 2024-re esedékes felnőtt korcsoportba lépését. Kilenc éve azon dolgozunk, hogy minél sikeresebb felnőtt sportoló legyen belőle.”

Majd kifejtette, hogy Evelinnel is sokkal többet szeretne foglalkozni a jövőben. A fiatal hölgy augusztus végén kapott kikérőt a válogatott részéről, hogy Szerbiában képviselje hazánkat.

A szabadkai Aranykesztyű versenyen orosz, ukrán, grúz, olasz, román, bulgár és szerb versenyzők is indultak. Evelin harmadik helyezést ért el – egy olyan orosz ellenféllel került ugyanis össze, aki a háromszoros Európa-bajnokot is legyőzte. A fehérvári lány hiába kezdett nagy tűzzel, ellenfele olyan dominánsan vetült rá (és nagyobb is volt nála), hogy kizökkent a komfortzónájából, és nem tudta elérni az aranyat.

Evelin és edzője idén februárban az Énekes István Emlékversenyen

Turós Arnold FB-oldala

„Az is közrejátszott az eredményében, hogy én egész nyáron a válogatottal foglalkoztam, edzőtáborokban voltam” – mondta Turós Arnold. – „Ott volt például augusztus elején az Olimpiai Edzőtábor, ahol a serdülő korosztály legügyesebb ökölvívópalántáit készítettem fel a nagy megmérettetésre, majd a válogatott edzőjeként utazhattam a srácokkal a boszniai EB-re.

Itt megjegyezném, hogy nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy az edzői stábhoz csatlakozott a legendás Alvics Gyula is. Nagyon jó csapatot alkottunk, szeretettel teli volt a légkör. Visszatérve a tanítványaimra: amikor hazatértem, Evelin se volt top formában. Most azon dolgozunk, hogy mindenki kellőképpen fejlődjön.

Szeptember végén lesz a Magyar Bajnokság, októberben pedig az EB az ifiknek.

Az év hátralevő részében minél több mérkőzésre szeretném elvinni a versenyzőimet, hogy a jövő évet jól meg tudjuk alapozni. 2022 január elejére tervben van egy székelyföldi alapozó edzőtábor is, amivel elindítjuk az évet. Jövőre már a 2009-es versenyzőink is elérik a serdülő korcsoportot, aminek nagyon örülök, mert már évek óta tudatosan készülünk velük a versenyzésre. Jövőre négy olyan serdülő versenyzőm is lesz, aki végig járta az utánpótlásprogramunkat, és már alig várja, hogy éles körülmények között is mérkőzhessen.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek