6 évnél régebbi cikk

Hogyan és miért szívja vérünket a szúnyog?
Fehérvár Médiacentrum fotójaHogyan és miért szívja vérünket a szúnyog?

Nincsen vízpart szúnyog nélkül, ha elbúcsúzik a fürdőzőktől a Nap, és a közelgő est előcsalogatja a kis vámpírokat. Lehet zsibongó kerti party, nyugodt olvasgatás a verandán vagy romantikus andalgás a csillagokat – és a szív dobogásának hevességét – kémlelve: a szúnyogok jönnek, látnak és szívnak!

A szúnyogok kiirthatatlan, megátalkodott rovarok. Rengeteg bosszúságot – esetenként betegségeket – okoznak, s egyedül azok az állatok örülnek nekik, amelyek táplálékként tekintenek rájuk. Ezek a rovarok a Nematocera (szúnyogalkatúak) alrendjébe tartoznak. A család 3500 faja ismert. A legtöbb idetartozó faj nőstényei az emberek és az állatok vérét szívják, így tökéletes járványterjesztők. A trópusi szúnyogfajok (a moszkítók) például a malária elterjedéséért (is) felelősek.

A szúnyogok az egész világot benépesítették. Szeretik a meleget és a nedvességet: ezért hemzsegnek a tópartokon, folyók mellett, illetve a kerteket díszítő tavacskák környékén, amely oly’ divatos manapság. Sőt, a vízgyűjtő hordókat is örömmel használják bölcsőnek, hiszen a nőstény szúnyog pocsolyákba, háborítatlan állóvizekbe vagy lassan csordogáló vizek felszínére rakja le petéit. A peték száma elérheti a háromszázat is. Csomókba állnak össze, és látható, ahogy úsznak a vízen, mint egy kis hajó.

A szúnyogok fejlődését szépen szemlélteti ez a videó:

Ahogy láthatjuk, a petékből pár nap alatt lárva lesz. A kis „búvár-lárvák” egy légzőcsövön át lélegeznek, testük a  víz színe alatt helyezkedik el, és aprócska planktonokkal táplálkoznak. Többször vedlenek, majd bebázódnak. 4-7 pihenőnap után bújik ki a bábból a kifejlett, 8 mm-es rovar.

A hímek csak pár napig élnek, létük célja a párosodás. A nősténynek fésűs csápja van, a hímnek tollas. A nőstény lassabban ver a szárnyaival, ez adja a zümmögő hangot – amit meghall a hím (és mi is, főként éjjel, ami rettenetesen idegesítő szokott lenni, és arra vágyunk, hogy inkább csípjen meg, csak csendben tegye, és hagyjon aludni), és máris jöhet az ismerkedés!

A hímek ártalmatlanok, növényi nedvekkel táplálkoznak. A nőstények is főként növényi nedveken élnek, ám ahhoz, hogy sikeresen lerakhassák petéiket, (egyes fajoknál) legalább egyszer vért is kell szívniuk életük során. Ez lehet madarak, vagy emlősök vére. Ha nem szívnak vért, akkor a lerakott peték életképtelenek lesznek, mert nem kapják meg a szükséges tápanyagokat.

A vérszívás az alábbi módon történik:

Vagyis a szúnyog a bőrünk alá szúr egy vékony kis csövet, ami hat apró tűből tevődik össze. Ezek együttes működése szükséges a vérszíváshoz. Az első két tű nagyon éles, észre se venni, ahogy behatolnak a testünkbe. A második pár kampóként működik, megtartják a szöveteket, hogy a harmadik pár elvégezhesse a dolgát: ezeken kémiai receptorok vannak, amelyek segítenek megtalálni a vért, és fel is szívható velük a nedv.

A bosszantó kis vámpír szétválasztja a vért és a vizet, a vizet kiengedi a testéből, a hatodik tűvel pedig olyan anyagot juttat a bőrbe, amely a vér kiszívását megkönnyíti. Ez egy antikoaguláns anyag és a vér megolvadását akadályozza meg.

Ezt a „beköpött szúnyognyálat” persze felismeri az immunrendszerünk – mivel idegen fehérjéket tartalmaz -, és azonnali túlérzékenységi reakció jön létre. A szöveti hízósejtekből felszabadul a hisztamin, amely az idegen fehérje mielőbb eltávolítását hivatott ellátni (elősegíti az erek tágulását és a fehérvérsejtek megjelenését). Az érpályából a szúrás helyére folyadék áramlik, ami duzzanathoz vezet, a bőrben lévő idegvégződések pedig ingerületbe kerülnek, és viszketni kezdünk.

Nincsen nyár szúnyogcsípés nélkül (Fotó: drkatemclaird.com)

Mivel ilyenkor fröccsen a szúnyogból idegen „szer” az emberbe, ez az a fázis, amikor a rovarok által hordozott vírusok is megfertőzhetnek minket. Így kapható el (többek között) a malária, a nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz vagy a dengue-láz.

A súlyos fertőzés tünetei: láz, fejfájás, egyoldali izomgyengeség, idegrendszeri változások, hányás, hányinger, duzzadt mirigyek, kiütés, letargia, fényérzékenység, zavartság. Ha már láz/hányás is előfordul, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Hogy kiket szeretnek leginkább a szúnyogok, és hogyan védekezzünk ellenük? Erről szól majd a következő blogbejegyzés!

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek