4 évnél régebbi cikk

A 10 legjobb karácsonyi film
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Warner Bros.
A 10 legjobb karácsonyi film

Tévedés, hogy karácsonyi filmet csak az ünnepek idején lehet nézni. De persze akkor érdemes igazán, különösen ha hideg van, hó és legalább másfél óra szabadidő. A műfaj sajátja a giccs és a túlzás, de ez rendben van így: a legjobb karácsonyi filmek ugyanis felnőttek számára is könnyen fogyasztható (tan)mesék.

A jó karácsonyi filmhez nincs szükség feltétlenül hóra, karácsonyfára és egy százas csomag papírzsebkendőre, csak egy dolog kell hozzá: hangulat. Ha ugyanis a nézőnek egy fikarcnyi karácsonyi hangulata sincs, akkor rémesen blőd, gejl és szirupos lehet az egyébként minden decemberben könnyen csúszó film. A legjobb karácsonyi filmek ezen felül egy dolgot tudnak, de azt nagyon: vágyat keltenek a nézőben, aki mindig is pont olyan légkörben, pont olyan nagy családdal, pont olyan szép pulykát, pont olyan nagy hópelyhek között, pont olyan gondosan csomagolt ajándékokat és pont olyan kis erdei faházban szeretett volna.

Nem véletlen, hogy karácsonyi filmek többsége a mértékadó filmes közönségportálon, az IMDb-n is csak épphogy közepes környéki értékeléseket kap. Valójában - kevés kivételtől eltekintve - ezek a filmek sokkal kevésbé értelmezhetők klasszikus értelemben vett moziként, sokkal inkább olyan szezonális termékek, mint a forralt bor vagy a mákos bejgli. 

Ha pedig ezen a szűrőn keresztül nézzük, ráadásul egy meleg takaró, egy bögre forró habos kakaó és egy darab mézeskalács társaságában, akkor talán ez a tíz film tudja legjobban hozni azt a bizonyos karácsonyi hangulatot:

10. Karácsony Connecticutban

Nevezhetjük remake-nek is, végül is arról van szó: az eredeti 1945-ös verziót épp csak a '90-es évekre szabták, de lényegében ugyanazt látjuk, mint a 47 évvel korábbi verzióban. Az eleve tévéfilmnek készült 1992-es újrázásban van néhány ismert (Dyan Cannon, Kris Kristofferson, Tony Curtis) színész, de a legismertebb mégis a rendező: Arnold Schwarzenegger egyetlen rendezéséről van szó, ami épp egy karácsonyi film lett. És ha már tévéfilm, akkor a tévé körül is bonyolódik a cselekmény. Lavina pusztít az egyik közeli hegyen, ám a hős erdész megmenti a bajba jutott gyerekeket. Egyetlen dolog marad csak meg a férfi házából: a közismert gasztroműsor házigazdájának szakácskönyve. A producer azonnal lecsap a sztorira, és karácsonyi különkiadást szervez, amiben az országszerte ismert műsorvezető és családja connecticuti házában látja vendégül az ünnepek alatt a hőst. A bökkenő csak az, hogy se család, se idilli házikó nem létezik, van viszont élő adás...

9. Kiskarácsony mindenáron

Mi történik, ha az isten háta mögötti kisvárosba egy feltűnési viszketegségben szenvedő, egyébként kisebbségi komplexussal küzdő, de zseniális marketinges vénával megáldott fickó (Danny DeVito) és a családja költözik karácsony előtt? Baj. A városka megszokott ünnepi menetrendje egy másodperc alatt felborul, az addig a település közösségi programjait szervező szemorvos (Matthew Broderick) kétségbeesetten próbálja megtartani vezető szerepét, az egésznek pedig a két család és a többi lakó issza meg a levét. A két férfi vetélkedésében mindig van egyre feljebb és így egyre lejjebb is. A kérdés már csak az, hogy ki éri el a célját: az új lakó, aki azt szeretné, hogy elképesztően karácsonyira dekorált házát az űrből is lássák, vagy a szemész, aki az évtizedes városi tradíciók híve. 

8. Drágán add az életed (Die Hard)

Miközben John McClane (Bruce Willis) azért tart Los Angelesbe, hogy az ünnepek alatt helyrehozza házasságát, egy csapat hidegvérű rabló épp ezt az időszakot nézte ki arra, hogy kifossza a nő munkáltatójának felhőkarcolóját. A rendőr jelenlétéről jó ideig fogalma sincs a rosszfiúknak, így apránként tudja irtani a bűnözőket, később azonban fordul a kocka: üldözőből üldözött lesz. A kergetőzés a Nakatomi Plaza mind a 34 szintjén, az összes eldugott lyukban zajlik, amihez folyamatos díszlet a karácsony, és a változatos módon kimúló gonosztevők hullái. Igazi karácsonyi idill! 

7. Karácsony Artúr

Kell egy animációs film is a listára, a műfaj legjobbja pedig talán a Karácsony Artúr. A címadó főszereplő egy csupaszív, nyakigláb fickó, aki a Mikulás kisebbik fia, a szán és a mikuláskodás kevésbé esélyes várományosa. Artúr imádja olvasni a gyerekek leveleit, mindenkinek egyesével válaszolgat is, egyszerűen mindene a karácsony. Csakhogy hiba csúszik a gépezetbe, az egyik ajándékot egy banális véletlen folytán nem kézbesíti a Mikulás. Olyan pedig nincs, hogy a kislány ne kapja meg a várva várt biciklit, szóval a kelekótya Artúr egy rozzant szánnal és néhány lerobbant rénszarvassal nyakába veszi a világot, hogy két óra alatt teljesítse a lehetetlent. 

6. Kelekótya karácsony

John Grisham olyan könyvekkel lett világhírű, mint A cég, Az ítélet eladó, Az ügyfél vagy A Pelikán-ügyirat. A nyomozós, összeesküvős vonalba egyáltalán nem passzol 2001-es regénye az Elmaradt karácsony, de ettől még jól sikerült, ahogy a könyv alapján készült film is. Luther Krank (Tim Allen) és felesége (Jamie Lee Curtis) éppen maga alatt van, mert lányuk néhány héttel az ünnepek előtt dönt úgy, hogy csatlakozik az Üdvhadsereghez. De ha már így alakult, elhatározzák, hogy ebben az évben kihagyják a karácsonyt úgy, ahogy van, hiszen egyébként is baromi költséges. A pénzt pedig inkább egy karibi hajózásra fordítják. Így aztán nem lesz karácsonyfa, se vacsoraparti, se mézes sonka, de még hóember sem a háztetőn. A probléma csak az, hogy szenteste reggelén lányuk hazatelefonál, hogy mégis otthon töltené az ünnepeket, ráadásul frissen megismert szerelmével együtt várják a repülőgépet éppen. 

5. A Grincs

Hiába próbál borzasztó gonosz lenni, mégis csak egy érző szívű teremtmény a Kobak-hegyen élő Grincs. Ez derül ki a Jim Carrey főszereplésével készült karácsonyi Dr. Seuss mese végére. A roppant fura Kifalvától nem messze élő,  önkéntes száműzetésbe vonult zöld szőrgombolyag egyetlen társa Max, a hűséges keverékkutya, aki szükség esetén még szánhúzó szarvasnak is alkalmas. Legjobb barátja pedig Cindy lesz, aki ki nem állhatja a gondolatot, hogy a mogorva fickó egyedül karácsonyozzon. Persze az út nem olyan sima a közös karácsonyig, mint a tükörjég, de végül célba érnek, és a történet végére a falu új hőst is ünnepelhet. Na vajon kit?

4. Reszkessetek, betörők!

Túl a közhelyen, hogy Magyarországon tényleg nincs karácsony Kevin nélkül, a Reszkessetek, betörők! a műfaj egyik legnagyobb királya. A karácsonyi filmek közül ez az, ami a legtöbb pénzt termelte valaha, a többiek a nyomába sem érhetnek. Ha pedig azt vesszük, hogy a tízbe még a második rész is befért, akkor a Home Alone-széria (egyelőre) megkérdőjelezhetetlen uralkodója a karácsonyos filmeknek. A történetet mindenki ismeri, aki nem, az valamelyik tévécsatornán az ünnepek alatt bepótolhatja, hogy milyen lehet 8 éves kisfiúnak lenni egy irdatlan méretű családi házban, miközben az egész família Párizsba utazott az ünnepekre. Ráadásul még néhány kevésbé szimpatikus, ám annál esetlenebb betörő is pályázik a házban fellelhető értékekre, így a kissrác a magányos karácsony mellett élete háborújára is készül. 

3. Igazából szerelem

Párhuzamos történetek, melyek valahol mégis összefonódnak. Tuti recept egy romantikus filmhez, de olyan jól, ahogy az Igazából szerelem csinálja, nem csinálta még senki. Az alkotók az egészet még karácsonyi hangulatba is öltöztették, ezért hiába van benne egy kis gyász, egy kis szomorúság, az egész valahogy mégis hihetetlenül pozitív és szívet melengető lesz. Valószínűleg örökre felejthetetlen marad a frissen megválasztott miniszterelnök (Hugh Grant) tánca a Downing Street 10. alatt, ahogy a lepukkant rocksztár (Bill Nighy) plusz egy szótaggal megspékelt karácsonyi dala is. Beég a retinába, ahogy táblákon vallanak szerelemet egy ház ajtajában, és valljuk be: soha senki nem csomagolt még úgy filmben ajándékot, ahogy Rowan Atkinson. És ez csak néhány jelenet a végig nagyon szórakoztató 129 percből.

2. Az élet csodaszép

Öngyilkosnak lenni karácsony este? Ugyan már! Az élet csodaszép! Néhány tőmondatban így lehetne összefoglalni az 1946-ban készült film lényegét. Ennél valamivel bővebben: a kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, a cégvezető pedig éppen ezért romokban hever. Nem lát más kiutat, minthogy véget vet az életének. Csakhogy nem mindenki gondolja úgy, hogy ez rendben van így: az égből egy angyalt küldenek a férfihoz. Innen pedig igazi tanmese következik az életről: bár lehet, hogy most éppen nem jó semmi, de nézzük csak meg, hogy nélkülünk mennyivel lenne szegényebb a világ. Karácsonyi köntösbe öltöztetett tanulságfilm, amit évente egyszer érdemes leporolni. 

1. Karácsonyi vakáció

Tényleg egy vígjáték az első? Igen. Ugyanis a Karácsonyi vakáció bármikor újranézhető klasszikusa a műfajnak. Épp attól emelkedik ki a többi karácsonyi, sziruppal vastagon nyakon öntött, csodás, mesés történet közül, hogy itt nincs semmi ilyesmi. Clark Griswold (Chevy Chase) csak annyit szeretne, amit mindenki: egy tökéletes, családi körben eltöltött karácsonyt. A kétgyerekes apuka minden olyan fontos állomáson végigmegy, ami a rögös úton végül a szentestéig vezet, vagyis karácsonyfát szerez, ajándékot vásárol, feldíszíti a házat, vendégül látja a rokonokat, évvégi bónuszt remél a főnökétől, ropogós pulykát süt(nek) vacsorára, de valahogy semmi nem úgy sikerül, ahogy azt előre eltervezte, vagyis ahogy az egyébként a filmekben van. Valljuk be, lelkünk mélyén mindannyian egy kicsit Clark Griswoldok vagyunk. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek