4 évnél régebbi cikk

A 10 legjobb romantikus film
·Filmszerelem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Movieclips
A 10 legjobb romantikus film
·Filmszerelem·Utolsó frissítés: undefined

Nincsen romantikus film könnyek és sóhajok nélkül. A legjobb szerelmes történetek ezeket jó esetben együtt tudják, ráadásul többnyire minden felesleges cukormáztól és habtól mentesen. Lehet vígjáték vagy dráma, a lényeg az, hogy az egyik legfontosabb emberi érzelmet minél hitelesebben ábrázolja. Ezek a legjobb romantikus filmek, nem csak Valentin-napra.

Romantikus filmet készíteni nem tűnik túl bonyolultnak: kell két főszereplő, akik egymásba szeretnek, esetleg egy harmadik, aki bonyolítja a helyzetet. A fordulat lehet halálos betegség, a család akarata, de akár a világ aktuális politikai helyzete is. A végeredmény (majdnem) mindig happy end, de hogy papírzsebkendőt használni kell a végén, az egészen biztos. Ha mindezt ráadásul úgy valósítják meg, hogy az egészet sikerül távol tartani a filléres romantikus regényújságok olcsó világától, akkor van igazán nyerő helyzetben a néző.

Ezek sikerültek a legjobban eddig - szerintünk.

10. Rögtönzött szerelem (The Big Sick)

A szerelmes vígjátékok között ritka a minőségi, nem egyszer használatos darab. Az pedig, hogy egy ilyen romkom még igaz történet alapján is készült, gyakorlatilag esélytelen. Pedig nem is olyan régen vetítették a The Big Sick-et (magyarul: A nagy beteg), amit itthon természetesen egy teljesen középszerű, unásig átlagos címmel sikerült mozikba küldeni (Rögtönzött szerelem). Pedig a főszereplő, egyben a saját magát alakító Kumail Nanjiani életéből készült sztori ennél sokkal többet érdemelt volna. A fiatal pakisztáni származású humorista beleszeret egy szőke amerikai lányba. Innentől nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy összerakjuk: a kulturális különbségek adják a történet egyik alapját. Ez így is van, a csavar a megtörtént esetben csak annyi, hogy a lányt különös kór támadja meg, amitől kómába esik. A nő családja és a pakisztáni stand upos a kórházban találkoznak először, és próbálnak valamit kezdeni a lehetetlenül nehéz helyzettel - és egymással. 

9. P.S. I Love You

Hogyan mássz ki a depresszióból, ha életed szerelme meghal? Nyilván a halott kedves segítségével. Röviden ennyi a cselekmény, a fordulat és végül a konklúzió is, amit a P.S. I Love You tud, de azt nagyon. Holly (Hillary Swank) még egy írországi utazáson szeret bele a laza ír zenészbe (Gerard Butler), akivel Amerikában kezdenek közös életet. A boldogság nem tart sokáig: Gary fiatalon meghal, a nő pedig a látszat ellenére próbálja túltenni magát a dolgon, de ez egyáltalán nem megy olyan könnyen. Egy idő múlva váratlan levelet kap, a feladó Gary, az aláírás pedig P.S. I Love You. Az első levél után sorra érkezik a többi, és mindegyikben egy végrehajtandó feladat. Holly egy igazi sírva nevetős vígjátékon keresztül visszajut oda, ahonnan az egész történet indult, végül pedig a boldogságot is megtalálja Gary segítségével. 

8. Napos oldal (Silver Linings Playbook)

Eleve jó nézni, ha két szép ember főszerepel együtt, de ha még jó is a film, az igazi főnyeremény. A Napos oldal (Silver linings Playbook) pont ilyen lett: Jennifer Lawrence és Bradley Cooper párosa úgy megtölt tartalommal és élettel két órát, hogy Robert De Niro valóban csak mellékszereplő lesz az árnyékukban. Nem véletlenül jelölték a filmet nyolc Oscarra is. Fájdalom, hogy ezek közül végül csak egyet (legjobb női főszereplő) kapott meg. Pedig a Napos oldal amellett, hogy egy roppant eredeti love story, még egy tényleg szórakoztató film is, aminek két igazi kattant a főszereplője. Pat (Bradley Cooper) élete gajra ment, felesége lelépett, végső elkeseredésében egy rövid elmegyógyintézeti kitérő után újra a szülei házában köt ki. Itt ismeri meg Tiffanyt (Jennifer Lawrence), akivel szövetséget kötnek: a lány segít visszaszerezni Pat exét. A művelet olyannyira jól sikerül, hogy a furcsa páros a kezdeti feszültség után egyre közelebb kerül egymáshoz. 

7. Szeress, ha mersz (Jeaux d'enfants)

Ötletes romantikus filmekben a franciák különösen erősek, elég csak az Amélie csodálatos életére gondolni. Talán még annál is jobb az alapötlete a Szeress, ha mersznek, aminek eredeti címe (Jeaux d'enfants, magyarul: Gyerekek játéka) még többet elárul arról, hogy miről szól Yann Samuell szűk másfél órás mozija. Sophie (Marion Cotillard) és Julien (Guillaume Canet) még nyolcéves korukban ismerkednek össze, innentől kezdve pedig egy különös játékkal szórakoztatják egymást: látszólag lehetetlen, izgalmas, különleges vagy botrányos feladatokat adnak egymásnak, amit teljesíteni kell. a Kérdés csak annyi mindig: meg mered tenni vagy sem? A furcsa játék persze egyre durvább lesz, lassan minden határt átlépnek, miközben végzetesen egymásba szeretnek. 

6. Ghost

Pont az volt Patrick Swayze a nyolcvanas, kilencvenes években, aki ma napjainkban Bradley Cooper vagy Ryan Gosling: az aktuális szívtipró a vászonról. Swayze-nek tökindegy volt, hogy éppen egy jól fésült akciófilmben (Országúti diszkó), vagy szörfös thrillerben (Holtpont) szerepel, a Piszkos tánc (Dirty Dancing) után garantálható volt a kasszasiker. A táncos-romantikus film valóban jól is sikerült, de a szerelmes szépfiút talán még eggyel jobban hozta a meglepő módon nem magyarított című Ghostban. A filmben Samet alakítja, aki éppen nagyon boldog Molly (Demi Moore) oldalán. A férfit azonban váratlanul meggyilkolják, ám a szelleme nem jut még át a másvilágra, helyette az élők világában bolyong. Így derül ki számára, hogy ki is a felelős valójában a haláláért. Közben pedig egy holtakkal kapcsolatba lépni képes látó (Whoopi Goldberg) segítségével próbál közel maradni szerelméhez. A szálak aztán szépen lassan összefutnak, a történet végén pedig minden - és mindenki - a helyére kerül. 

5. Love Story

Elég korán, már 1970-ban einstandolta a világ legjobb romantikus filmcímét Jenny (Alli MacGraw) és Oliver (Ryan O'Neal) története. A Love Story szerencsére jó film lett, helye is van a legjobb szerelmes filmek listáján. Arthur Hiller mozijában nem a féltékenység és vagy egy harmadik szereplő okozza a konfliktust, hanem a már a Rómeó és Júliában is megírt osztálykülönbség, csak itt éppen fordítva. Miközben Oliver egy mérhetetlenül gazdag családból érkezik a történetbe, addig Jenny szülei kifejezetten szegények. A fiatalokat ez egyáltalán nem zavarja, és persze hamar egymásba szeretnek. Mindennel dacolva egybekelnek, de a boldogság nem lehet felhőtlen: gyorsan kiderül, hogy a lány halálos beteg, és csupán hónapjai vannak hátra. A film egy Oscar-díjat kapott, de az papírforma volt: aki hallotta, soha nem felejti el a Love Story zenéjét. 

4. Szerelmünk lapjai (The Notebook)

Szerelem és nosztalgia - jó lóra tettek a Szerelünk lapjai (The Notebook) alkotói, akik ugyan több más történetből már ismert csavarral operálnak, de nagyon ügyesen. Miközben a fiatal Noah (Ryan Gosling) elutasítások sora után úgy tűnik, hogy lassan összejön Allie-vel (Rachel McAdams), addig nem is sejti, hogy a történet vége keserédes lesz. A fiatal pár szerelme karnyújtásnyira van a beteljesedéstől, de végül lebuknak, a lány anyja pedig mindent megtesz, hogy távol tartsa a szerelmespárt egymástól. A fiú hiába ír egy éven keresztül levelet minden nap a lánynak, azokat soha nem kapja meg. Közben az egész történetet egy öregúr olvassa fel az idősek otthonában egy hölgynek. Van kapcsolat a két történet között? Hát persze. 

3. Túl a barátságon (Brokeback Mountain)

Megindító, szomorú és végtelenül reménytelen: egy teljesen átlagos romantikus film esetében is erős kombináció lehet, ha összejön a készítőknek ez a három jelző. A Túl a barátságon (Brokeback Mountain) kifogástalanul tudja ezeket, viszont mindennek lehet nevezni Ang Lee moziját, csak tucatfilmnek nem. A Brokeback Mountain előtt nem igazán létezett olyan széles közönséget elérő, nagy költségvetésű film, ami ennyire nyíltan, olykor kifejezetten nyersen mutatja be két egymással szerelembe eső férfi történetét. Mindez ráadásul egy olyan extra érzelmi töltettel, hogy ember legyen a talpán, aki könnyek nélkül kibírja a két és negyedórás játékidőt. Ennis (Heath Ledger) és Jack (Jake Gyllenhaal) először egy közös munka miatt találkoznak: egy nyájat terelnek hónapokon át az észak-amerikai vadonban. Közben barátság, majd szerelem alakul ki köztük, de a szezon végén az utak elválnak. Mindkét férfi megházasodik, ám hiába nem találkoznak, az egymás iránti érzelmeik az évek múlásával sem csillapodnak. 

2. Casablanca

Az 1942-es Casablanca a romantikus filmek alfája és omegája. A listán szereplők közül pedig az egyetlen, amelyik megkapta a legjobb filmnek járó Oscart, ráadásul zsákba került a legjobb rendező díja (amit a magyar Kertész Mihály már Michael Curtiz néven vett át) és a forgatókönyvé is. Utóbbi azért is különösen fontos és érdekes, mert a szerelmi háromszög mellett a korszak egyik fontos politikai problémája és kérdése is főszerepet játszott a moziban: a nácik. A címadó marokkói városban Rick (Humphrey Bogart) egy kis bárt üzemeltet, ahol könnyen be lehet szerezni pár hamis okmányt, amivel Amerikába lehet szökni a nácik elől. Ide vezet egy nyomozás Olaszországon át két meggyilkolt német katona ügyében, akiknek ellopták a vízumát. Időközben felbukkan Casablancában egy cseh férfi és felesége (Ingrid Bergman), akiben Rick felismeri korábbi szerelmét. 

1. Mielőtt felkel a Nap (Before Sunrise)

Önmagában is minden idők egyik mozis szerelmi története a Mielőtt felkel a Nap (Before Sunrise), de igazán kerekké csak a két folytatással válik: a Mielőtt lemegy a Nap (Before Sunset) és a Mielőtt éjfélt üt az óra (Before Midnight) teszi teljessé a talán legismertebb romantikus trilógiát. A két évtized alatt készült három filmben Jesse (Ethan Hawke) és Celine (Julie Delpy) hasonlóan évtizedeken átívelő történetét ismerhetjük meg, akik a Budapest-Bécs vasútvonalon ismerkednek össze, hogy aztán egy mindent elsöprően romantikus éjszakát töltsenek el együtt az osztrák fővárosban egészen napkeltéig. Némi spoiler: a Before-sorozat további részeiben sem változnak a főszereplők, így könnyen kitalálható, hogy mi lesz a történet vége.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek