5 évnél régebbi cikk

Melyek a nyár leghasznosabb alkalmazásai?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMelyek a nyár leghasznosabb alkalmazásai?

Okostelefon, okosautó, okos minden. De mik azok az alkalmazások, melyek tényleg hasznosak lehetnek így a nyár berobbanásával? Csokorba szedtem, hogy melyek azok az alkalmazások, amiket érdemes lehet magunkkal vinni, ha útnak indulunk.

Az elmúlt években már olvashattatok itt, a Kocka Blogban számos olyan alkalmazásról, melyek így vagy úgy, de hasznosak lehetnek. Azonban igazán a nyárhoz kötődő alkalmazásokról utoljára kettő éve tájékozódhattatok. Így aztán az idei év első, hamisítatlan nyári hétvégéje után kicsit csokorba szedtem, hogy mik lehetnek azok az appok, melyeket nyugodt szívvel merek ajánlani bárkinek, aki utazásra adja fejét.

Legyen az akár belföldi, akár külföldi, de az utazás vagy kirándulás megtervezése nálam azzal kezdődik, hogy odaülök a Google Térkép elé. Nem igazából részletezném az indokokat. Ahogy sok minden más területen, úgy ebben sincs valós alternatíva. A Google Maps visz mindent. Könnyű benne keresni, akár tematikusan, akár logikusan, és ezeken felül még az útvonalat is úgy kínálja fel a célhoz, ahogy mi előre megadtuk neki, saját preferenciáink alapján. Sőt, képes az utazás alatt is hasznos tippekkel ellátni a sofőrt, legyen az menet közben étterem,  jó kávé, vagy esetleges szállás.

És az elmúlt hetek újdonsága, hogy a forgalom nagyságát, mikéntjét, de még az útközben ránk leselkedő traffipaxokat is jelzi. Sőt, napjaink újdonságát, az elektromos autók töltésére szolgáló töltőpontokat is mutatja. Ha pedig akadna olyan, aki a menet közbeni mobilinternet fogyasztásra panaszkodna, nos, ők akár előre le is tölthetik a szükséges útvonalat telefonjukra, bár ilyenkor azért vannak korlátai az információ áradatnak, mivel a legfrissebb információkat mindig az internetről keresi le az alkalmazás. Szóval nélküle egy lépést sem!

Ha már utazás, akkor érdemes megemlíteni az oly gyakran szidott MÁV-ot is. Lehet sok kifogást találni a vonatos utazásban, de azt nem lehet elvitatni, hogy megvan annak is a maga feelingje. Ha nyáron valaki mégis vonattal indulna, akkor neki ajánlom a MÁV Vonatinfó alkalmazását. Ne számítsunk nagy durranásra a kinézet tekintetében, az alkalmazás nem a látványvilágával bájol el minket. A kezelőfelületnél sokkal fontosabb az a rengeteg lehetőség, melyet belezsúfoltak. Segítségével aprólékosan megtervezhetjük vonatos utazásainkat. Nyomon követhetjük a vonat útvonalát, késését. De ami a legjobb, hogy az alkalmazáson keresztül akár meg is vehetjük jegyünket, ehhez csak a bankkártyánk kell, és már indulhatunk is. Ha pedig jön a kaller, elég csak a mobilunkat elővenni és megmutatni az elektronikus jegyünket.

A nyár egyik legfontosabb témája, hogy milyen időjárás várható az előttünk álló időszakban. Lesz-e eső, süt-e a nap nyaraláskor, és lehet-e fürdeni a Balcsiban. Nos, időjárásos alkalmazásokban nagyon jól állunk. Merem azt mondani, hogy nemzetközi szinten is elismert, hazai fejlesztésű app-ok segítenek minket abban, hogy mikor, hol csaphat le egy-egy nyári vihar, jégeső.

Az egyik ilyen alkalmazás például az én kedvencem, az Időkép. De meg lehet még említeni a Köpönyeg vagy a Meteora app-okat is. Segítségükkel a technológia mai állása szerint a vihar kialakulása előtt akár fél órával is jelzést kaphatunk már. Ráadásul ezek mögött az alkalmazások mögött komoly hazai adatbázis és hazai fejlesztések állnak, egyik sem külföldi meteorológiai adatbázisból építkezik, ami nagyban hozzájárul pontosságukhoz és megbízhatóságukhoz. Az Időkép ráadásul 2019-től már egy nemzetközi fejlesztés következtében horvátországi radar állomásokkal is segíti a nyáron az Adriához utazókat.

Azonban, ha belföldön csobbannánk egyet valamelyik nagyobb tavunkban, akkor jöhet jól a Tavihar app. Segítségével a viharjelzés kiadásával egy időben csippan telefonunk, és jelzi az aktuális vihar közeledtét. Persze ez az idei fejlesztések után (melynek köszönhetően még több viharjelző villogót helyeztek üzembe, sőt, még a Balaton közepére is telepítettek hármat) már nem akkora nagy kunszt, de nem mehetünk el szó nélkül az alkalmazás mellett. Amilyen gyorsan képes lecsapni egy-egy vihar a Balatonon, hatalmas segítség lehet a telefonon érkező viharjelzés.

A legtöbb itt felsorolt alkalmazás mind elérhető akár Androidra, a Google Play áruházban, akár iPhone-ra, az Apple AppStore-ban, csak rá kell keresnünk adott alkalmazás pontos megnevezésére.

És persze ezeken túl is van még egy sor olyan alkalmazás, melyeket érdemes megemlíteni, de idő hiányában kiemelni nem lehet mindet. Így csak gyors felsorolásban veszem sorra őket:

Külföldi nyaralás esetén hasznos segítség a Google Fordító, mely az utóbbi évek mesterséges intelligenciájával felvértezve egyre okosabban fordít, akár hangosan is. Kirándulás, túrázás esetén hasznos társunk lehet a Madárhatározó, a Fa Book, vagy éppen a HüllőhatározóDe érdemes lehet megemlíteni az idei év egyik újdonságát az e-kárbejelentőt is, mely segítségével egy esetleges dugóban elszenvedett koccanás esetén tudjuk az ügyintézést könnyíteni.

És a végére egy biztonságunkat növelő lehetőség. A nyaralás alkalmával sokan keresünk ingyenes wifi lehetőséget. Ez egy igen hasznos, és egyre több helyen elérhető, jellemzően ingyenes szolgáltatás, de lehetnek veszélyei is. Ezért ajánlom mindenki figyelmébe, aki szereti a nyílt hotspotokat, hogy érdemes lehet telefonunkra, tabletünkre telepíteni olyan biztonsági alkalmazásokat, melyek képesek a telefonon folyó adatokat titkosítani. Így mielőtt csatlakozunk egy szállodai, kávéházi, reptéri stb. hálózathoz, érdemes telepítenünk egy VPN szolgáltatást, ezek segítségével tökéletesen titkosíthatjuk az interneten küldött és fogadott adatokat, kezdve a böngészéstől a levelezésen át a felhőszolgáltatásokhoz csatlakozásig.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek