5 évnél régebbi cikk

A madarak és fák napja - okostelefonnal
Fehérvár Médiacentrum fotójaA madarak és fák napja - okostelefonnal

Minden évben van egy nap, amikor felhívják - különösen - a fiatalok figyelmét a madarak és fák fontosságára, egyszersmind a természet védelmére. Ezt a napot minden év május 10-én tartják, és az iskolákban azon a héten minden kisdiák találkozik ezzel a témakörrel.

És, ez hogyan is kötődik a Kocka Bloghoz? Mindjárt mondom. De előtte egy kicsit magyarázkodnék…

Én pont az a típus vagyok, aki kocka létére nem igazából rajong azért, ha a gyermek okostelefonozik, tabletezik, számítógépezik. Ezt szerintem már az olvasók, a rádióhallgatók is tudják rólam. Gyakorló, kisgyermekes apukaként nem egyszer folytattunk már ölre menő vitát ezzel kapcsolatban a Vörösmarty Kockában is. Én, ha tehetném, 14-15 éves kor alatt egyáltalán nem engedném az okostelefont, de a fiatalok nagy örömére ebben a kérdésben nem én vagyok az, aki a tutit megmondja. Nem egyszer körbejártuk már a témát, hogy a korai okostelefonozásnak, internet használatnak milyen veszélyei lehetnek. Éppen ezért üdítő, mondhatni hiánypótló, hogy léteznek olyan okostelefon alkalmazások, melyek használata szerintem (természetesen csak szülői felügyelet mellett) nem csak az időt rabolják, hanem még tanítanak is.

A Madárhatározó mondhatni kuriózum a maga nemében. Olyan alkalmazás, mellyel az okostelefonozás végre nem csak nettó időtöltés. Elérhető Androidos és Apple telefonokra egyaránt.

És itt kanyarodnék vissza a Kockához. A madarak és fák napja témában léteznek olyan okostelefonra tölthető alkalmazások, melyek nem csak nettó időtöltésre jók, hanem egy családi kirándulás, esetleg egy osztálykirándulás alkalmával (természetesen csak tanári felügyelettel) még tanítanak is. Ilyen alkalmazás például a Madárhatározó és a Fa Book.

Mindkét alkalmazás interaktív, könnyen kezelhető, és ami fontos, hogy megalkotói nem egyszeri kihívásként tekintenek rájuk. Így aztán van hozzájuk támogatás, frissítés és az alkalmazások köré épült online tartalom is, mely nélkül nyilván kevésbé lenne sikeres az a célkitűzés, miszerint ismerjük meg a szűkebb régiónkban fellelhető madarakat és fákat. Az alkalmazások ügyesen integrálhatók egy kirándulás, túrázás, hétvégi kiruccanás, de még akár egy hétvégi fürdőzés keretei közé is. Ezzel is segítve hazánk élő- és növényvilágának megismerését.

Az igazat megvallva, nem is gondoltam, hogy ezek az alkalmazások tudnak olyan fajta szórakozást és élményt nyújtani, melyre érdemes egy hétvégi túrát alapozni. Pedig tudnak. Segítségükkel igen könnyen megismerkedhetünk egy-egy ismeretlen fa fajtával, vagy könnyen kideríthetjük, hogy melyik az a dalos madár, melynek a csicsergését halljuk a fa ágáról. És ehhez még csak nem is kell kisebb könyvtári lexikonos tudásbázist magunkkal cipelnünk.

Pont elég, ha indulás előtt feltelepítjük a két alkalmazást az okostelefonunkra. Akár a Madárhatározót, akár a Fa Bookot nézzük, mindkettő elérhető az Androidos és Apple készülékeken is. Telepítésük sem bonyolult, mint ahogy a használatuk sem. Az egész alkalmazásban talán a legcsavarosabb dolog, hogy miután megismerkedtünk a fajtákkal és hazaértünk, egy játék keretében még tesztelhetjük is tudásunkat.

Fa Book - erdők és fák okostelefonos tudásbázisa. Ez is elérhető Androidra és Apple telefonokra is.

A Madárhatározó alap verziója 157 hazánkban honos madár adatbázisát tartalmazza, de a fizetős extra változatra előfizetők (nem egy nagy összeg, 1.090,- Ft - bőven megéri) további 210 madárfaj adatbázisával gazdagodhatnak. A Fa Bookban több mint 100 hazai fa fajtával ismerkedhetünk, melyből bővített extra változat még nem készült, de - elnézve az alkalmazások áruházakban elért helyezéseit és értékeléseit - biztosra veszem, hogy mindkettőnek lesz még frissítése a későbbiekben is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek