4 évnél régebbi cikk

Bemutatjuk a Zeneszigetet, a legtutibb zenei alkalmazást kisiskolásoknak
Fehérvár Médiacentrum fotójaBemutatjuk a Zeneszigetet, a legtutibb zenei alkalmazást kisiskolásoknak

Amikor rátaláltam a Zenesziget appra, azonnal az futott végig a fejemben, hogy ezt meg kell mutatni másnak is! Végre egy olyan alkalmazás, ami játékos, érdekes, és ha sikerül vele a gyerkőcöt lekötni, akkor azon túl, hogy élményszámba megy, még tanul is általa.

Nem ez az első, hogy app ajánlóval rukkolok elő itt a Kocka Blogban. Gyanítom nem is az utolsó, bár őszintén szólva nem egyszerű a milliónyi alkalmazásból válogatni. Általában az szokott vezérelni, hogy legyen köze szűkebb környezetünkhöz (pl. Fehérvárhoz), vagy valamilyen szinten a tematikáját be tudjam illeszteni akár a saját hétköznapjainkba is.

Bevallom kicsit elfogultan nyúltam a heti témához, lévén mindkét “kisgomba” zeneszerető, melynek - akárcsak a téma ötletnek - sok köze van Anna nénihez. Anna néni, alias Bergerné Szőnyi Anna, aki maga a Tálos Edit Alapítvány és évek óta lelkesen adja át a zeneszeretet minden apró rezgését nem csak Barnusnak és Marcinak, de a hozzá járó összes ovisnak és kisiskolásnak is. Szóval Ő az, aki egy Facebook-posztban felkeltette az érdeklődésemet, hogy lehet okostelefonos alkalmazást így is.

A Zenesziget alkalmazás egy multiplatformos zeneoktatást és fejlesztést segítő app, mely elsődlegesen alsós kisiskolások számára készült, de kipróbálva a szoftvert, simán azt mondom, hogy ovisok is használhatják. Nyilván szülői segítséggel.

Az app megjelenése kifejezetten ennek a korosztálynak szól, nyelvezetét pedig még az ovisok is megértik. A program sokban épít az iskolai ének-zene tananyagra, mely így nagyban segítheti a zenei készségek és képességek fejlesztését is. Az öt különböző tematika (Hangerdő, Ritmussíkság, Hangköztársaság, Zenevilág, Zenetár) jól elkülönítve, külön téma csoportokban található, melyeket kibontva külön-külön is kipróbálhatunk.

 

Az alkalmazás a játékosságával és gyerekek lelkéhez közel álló felületével könnyen megszólítja a felhasználót. A multiplatformos megoldásnak köszönhetően az app használata igen sokrétű tud lenni.

A program a játékos feladatokon felül, lévén zenei alkalmazásról beszélünk, egy sor hangzó anyagot is tartalmaz. Megtalálhatjuk benne 36 különböző hangszer hangját, közel 70 zenekari előadás részletét, 13 különböző állat hangját és ehhez kapcsolódva 40 gyermekdalt is. De érdekességképpen meghallgathatjuk több természeti jelenség és jármű hangját is, valamint ezekhez is különböző gyermekdalokat.

Ha pedig nem csak a hallgatható anyagokra koncentrálunk, akkor találunk a Zeneszigetben rengeteg kottát, szolmizációs anyagot, ritmuskottát, és számos feladványt is. Érdekességnek pedig ott van Európa 28 országának a himnusza egy-egy népdallal társítva, sőt, még karaoke-videókat is találunk az appban. Összességében 90 gyermek- és népdalt hallgathatunk meg, melyek kottája is elérhető. A programban található Játékkuckóban pedig játékos formában arra is van lehetőség, hogy a megszerzett tudást a feladatok elvégzésével mérhessük. 

A Zenesziget az MTA-SZTE Ének-Zene Szakmódszertani Kutatócsoport érdeme, mely közel egy éves fejlesztő munka árán születhetett meg. A program Androidra érhető el, de a fő érdekessége, hogy akár számítógépen, notebookon Windows alól is működik. Ehhez nem kell mást tennünk csak megnyitni az alkalmazást erről a linkről egy böngészőben. Innen pedig már csak pár kattintás, hogy akár az iskolai okostáblán is használható legyen. Ha esetleg internet kapcsolat nélkül szeretnénk használni a szoftvert, akkor azt innen le is tölthetjük és telepíthetjük azt Windowsos számítógépre.

Összességében a Zenesziget egy olyan hiánypótló alkalmazás, mely nem csak a tanórákon, de akár otthon is sokat segíthet, hogy a kicsik megértsék, megszeressék a zene csodálatos világát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek