5 évnél régebbi cikk

Hogyan túrázzunk okostelefonnal a Sóstói Tanösvényen?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaHogyan túrázzunk okostelefonnal a Sóstói Tanösvényen?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Az időjárás kegyes hozzánk, bár ennek lehet még böjtje. Azonban ha már így alakult érdemes kihasználni ezt a cseppet sem késő őszi időjárást, és kiruccanni a nemrég átadott és megújult Sóstóra. Persze ilyenkor sem maradhat otthon az okostelefon...

Mi is így tettünk a hétvégén, és “kocka” lévén az jutott az eszembe, hogy miként lehetne a sok, telefonnal a kezében túrázó/sétáló kisebb és nagyobb gyerkőcöt arra rávenni, hogy valami érdemlegesre is használja az okostelefont, ha már az erdőbe is magával hozta.

A tanösvény mentén végig nagyon szuper információs táblákon mutatják be a Sóstó élővilágát, és azon kaptam magam, hogy már én is a telefont nyomogatom. De most nem a pittyegő Messenger volt az indítója a dolognak. Sokkal inkább az, hogy léteznek olyan természettudományos hazai alkalmazások, melyek egy ilyen helyzetben hasznosak is lehetnek. Korábban még a madarak és fák napja alkalmából említettem, hogy léteznek olyan alkalmazások is, mint a Madárhatározó és a Fa Book.

De most mutatok egy másikat is. Ez pedig nem más, mint a Kétéltű- és Hüllőhatározó. Ez szintén egy nagyon jól integrálható alkalmazás, mely pontosan abba a tematikába illeszkedik, hogy ha már okostelefon, akkor legalább legyen értelme. Azt már korábban kifejtettem, hogy nem rajongok a gyerkőcök “kütyüsítéséért”, de nincs mit tenni, ez már így marad. Azonban a hétvégi sóstói séta is megerősített benne, hogy azért nincs minden veszve. Van még remény, hogy gyermekeink nemcsak a nagy kék közösségi média eszközeként tekintsenek az okostelefonra, bár ehhez folyamatosan szükségesek az olyan alkalmazások, melyek sokkal többet tudnak adni, mint egy Facebookon kattintott like.

A Hüllőhatározó szintén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), illetve a Farkaskölyök Ifjúsági Egyesület mentorálásával jött létre. Maga az alkalmazás tulajdonképpen tekinthető a korábban már általam is bemutatott Madárhatározó hüllős reinkarnációjának. Az alkalmazás stílusa, felépítése hasonló, de a témakörök persze eltérnek. A Kétéltű- és Hüllőhatározó segítségével a kétéltűek és hüllők népes táborát ismerhetjük meg, míg a Madárhatározóval a zsebünkben pillanatok alatt beazonosíthatjuk a kirándulások alkalmával látott és hallott madarakat.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető akár iPhone-ra, akár Androidos készülékre. Használata egyszerű, akár még egy tematikus osztálykirándulás alkalmával környezetismeret vagy biológia tantárgy kiegészítéseként is alkalmazható.

A program használata egyszerű: az alak, a szín és az élőhely alapján dobja fel a lehetséges találatokat, amelyek közül rajzolt képek alapján tudjuk kiválasztani azt az állatot, amelyet látni véltünk. Ilyenkor egy tömör, érhető összefoglalót, illetve adatlapot kapunk a kérdéses állatról, amelynek adott esetben akár a hangját is meghallgatjuk. A Madárhatározó alkalmazásnál értelemszerűen kicsit nagyobb szerep jut a hangoknak, míg a Hüllőhatározó esetében ez javarészt a békákra korlátozódik, lévén a teknősök, kígyók és gyíkok mondhatni kevésbé szószátyárok.

A határozó azoknak készült, akik kezdők, de mégis tudni szeretnék, hogy milyen kétéltűt vagy hüllőt láttak a kertben, a vízparton vagy az erdőben. A határozást megkönnyíti, hogy az alkalmazás akár már egy kiválasztott határozójegy alapján is megmutatja a lehetséges fajokat, de további szűkítésre is van mód, például alakjuk, színük és a megfigyelt élőhely alapján.

Mindent egybevetve a Hüllőhatározó app kifejezetten jól sikerült. Igényes, stílusos, egyszerűen használható és nem próbál lenyomni a torkunkon egy kötetnyi tudnivalót, sokkal inkább az érdeklődés felkeltése a cél a korrekt összefoglalókkal. Mellesleg, ha nem érjük be ennyivel, akkor egy mozdulattal tovább ugorhatunk az MME honlapján az adott állat részletesebb ismertetőjéhez.

Szóval e két alkalmazást feltétlenül érdemes felcsempészni az okostelefonra, amikor kirándulni indulunk, hogy a madarak, kétéltűek és hüllők beazonosítása ne jelentsen majd gondot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek