5 évnél régebbi cikk

Újabb kínos applikáció került elő az alkalmazás-áruházakban
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚjabb kínos applikáció került elő az alkalmazás-áruházakban

Hosszú hónapok óta megfigyelhető, hogy az okostelefonokra letölthető alkalmazások szinte mindenféle komolyabb átvilágítás nélkül kerülnek fel az alkalmazás-áruházakba. Hogy ez mennyire probléma vagy nem, azt jól mutatja, hogy egyre többen emelnek szót a témában.

Sőt, igazából már maga a Google is kénytelen-kelletlen magyarázkodásokba kezdett, hogy mennyire az ő felelősségük ez, vagy sem. Azonban az tény, hogy az elmúlt évben, még ha a Google nem is túl nagy örömmel, de elkezdett rendet rakni a Play Áruházban. Tömegével szórta ki a gyanús alkalmazásokat, melyek nem, vagy csak részben feleltek meg az elméletben szigorú, a valóságban inkább csak elvárt szabályozásoknak.

Nagyon sok a kémkedő, bújtatott reklámokat tartalmazó, megtévesztő, pénzt kicsaló vagy csak egyszerűen klón-alkalmazás, melyeket tavaly a Google letörölt. De még így is van bőven ezekből az appokból, melyek jogosan degradálják magát a Google alkalmazás-áruházát, ezzel együtt pedig magát a Google-t is.

Azonban a napokban egy újabb kínos téma látott napvilágot, mely már nem csak a Google-t érinti, hanem a konkurens almás App Store-t is. Nemzetközi jogvédő szervezetek hívták fel a Google és az Apple figyelmét arra a programra, melyet Szaúd-Arábia kormánya fejlesztett és tett letölthetővé mindkét platformon. Az Absher nevű alkalmazás elektronikus kormányzati ügyintézésben segíti a helyi felhasználókat. Egy sor hivatali ügyintézést lehet a segítségével elektronikus úton - nyilván nagyon kényelmesen - elintézni.

Azonban van az alkalmazásnak egy fekete oldala is, melyre az Amnesty International és a Human Rights Watch hívta fel az app-áruházakat üzemeltetők figyelmét. Ez pedig az, hogy az Absher nevű alkalmazás arra is használható, hogy a szaúd-arábiai nőket megfigyeljék és nyomon követhessék merre járnak, mit csinálnak. Ez úgy magában is elég aggályos, pláne ha a megfigyelt egyén erről semmit sem tud. Azonban van ennek egy rettentően kétes, sőt, kifejezetten veszélyes faktora is.

 

Az Absher nevű, a jogvédők szerint kényes és veszélyes alkalmazás képernyőképei. Maga a funkció, mely miatt egyre többen hangot emelnek, a nyomkövetés. Ez még magában nem is lenne annyira kínos, ha a megfigyelt tud róla. Európa ezen felében is akadnak ilyen szoftverek, sőt, kaphatók kifejezetten ilyen funkciókra fejlesztett okosórák is, igaz gyermekek számára. Azonban itt egy igen kényes geopolitikai és vallási helyzetben kell(ene) konszenzusra jutnia a szoftver áruházaknak és a fejlesztőknek.

Ez pedig az lenne, hogy a szaúdi nők nagyon szigorú keretek között élnek. Valójában szinte semmit sem tehetnek a férjük (vagy ha még nem férjezettek, akkor a családban kijelölt gyám) tudta és engedélye nélkül. A nemzetközi jogvédő szervezetek évek óta küzdenek a szaúdi nők elnyomása ellen.

Ugyanakkor a Absher nevű alkalmazás arra ad lehetőséget - ezzel is fokozva a szaúdi nők kiszolgáltatottságát -, hogy a szaúdi férfiak beállítsák, feleségük hányszor utazhat egyedül, és melyek azok a helyek, ahova engedély nélkül is mehetnek. Az alkalmazás ugyanis jelzést küld a nő "gyámjának", ha tiltott helyre megy, vagy a beállítottnál többször ment el otthonról a férje nélkül.

A két jogvédő szervezet felhívta az Apple és a Google figyelmét az alkalmazásra, és egyben arra a tényre, hogy az Absher applikáció - mely letölthető az áruházukból - nagyban fokozza a szaúdi nők elnyomását. Hogy az alkalmazást elkaszálja-e az Apple, azt még nem tudni, még vizsgálódnak a témában.

A Google március elején nyilatkozott az ügyben. Akkor azt tudatták, hogy szerintük nem aggályos az alkalmazás. Bár azt érdemes figyelembe venni, hogy az Apple leendő álláspontja, illetve a jogvédő szervezetek folyamatos felszólalása, illetve a nyilvánosság nyomása nagyban befolyásolhatja a Google további véleményét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek