5 évnél régebbi cikk

Kipróbáltuk a már élesben működő elektronikus kárbejelentőt
Fehérvár Médiacentrum fotójaKipróbáltuk a már élesben működő elektronikus kárbejelentőt

Még novemberben jelentette be a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), hogy hiánypótló alkalmazás bevezetésére készül. A hírek akkor arról szóltak, hogy a digitalizáció betör az autós kárbejelentés világába is, és pár hónapon belül már az autó mellől, online is megtehetjük a szükséges adminisztrációt.

Nos, novemberi írásunk óta, melyben már mi is írtunk pár érdekes funkcióról, mostanra megjelent és elérhető az E-kérbejelentő alkalmazás az alkalmazás boltokban. A program valószínűleg nagyon is mozgatja a felhasználók fantáziáját, mert a megjelenése óta eltelt közel egy hétben több mint 40.000 letöltéssel büszkélkedhet. Így aztán adta magát az ötlet, hogy ne csak olvassunk róla, de próbáljuk is ki!

E-kárbejelentés a gyakorlatban

A program maga nem egy hatalmas, telefonokat leterhelő app. Méretét tekintve nincs 40 MB - ez jó hír. Sok helyet nem foglal. Ha nem direkt linkek alapján telepítjük a telefonunkra, tabletünkre, hanem a Play Áruház vagy az AppStore keresőjében keresgélünk, akkor érdemes odafigyelve beírni az alkalmazás nevét, és figyelmesen kattintgatnunk, mert van nagyon megtévesztő, hasonló alkalmazás is! A hivatalos alkalmazást a MABISZ fejlesztette, ez alapján egyértelmű lesz, hogy mit is keresünk.

A hivatalos alkalmazást az alábbi linkekről közvetlenül is telepíthetjük:

Telepítést követően, az alkalmazás indulásakor egy sor jó tanáccsal látja el a felhasználót, melyek lehet, hogy elcsépeltek és viccesek így a karosszékben ülve, de a baleset helyszínén, idegeskedve, feszülten cseppet sem annyira egyértelmű, hogy mit és hogyan cselekedjünk. Amennyiben túl vagyunk az első stresszen, indulhat a "papírmunka". Az alkalmazásba be kell írnunk a személyes adatainkat, mely alapján a biztosító egyértelműen azonosíthat minket, mint szerződött partnerét. Erre van több lehetőségünk is.

Egyrészt akár már előre megadhatjuk személyes adatainkat - amennyiben körültekintőek vagyunk és telefonunkon tartjuk az alkalmazást - felkészülve egy későbbi szituációra. De arra is lesz lehetőség, hogy a biztosítótól pár héten belül minden szerződött ügyfél számára megküldött QR-kód beolvasásával, pár kattintással kitölthessük a személyes adatainkat. Azonban arra is van lehetőség, hogy a baleset után a helyszínen pötyögjük be adatainkat. De minek, ha van ennél egyszerűbb és logikusabb megoldás is?

Az adatok megadása után indul a közös munka

A kárbejelentést megtehetjük egyedül is, egy készüléken, ha a másik félnél nincs okostelefon, ilyenkor marad a készülék kézből-kézbe adogatása. Vagy, ami sokkal menőbb, hogy az alkalmazás “Csatlakozás kárbejelentéshez” pontját választva egy kód generálás után - ezt a kódot a másik fél készülékén ugyanebben a menüben megadva - a két készüléken futó E-kárbejelentő alkalmazás csatlakozik egymáshoz, és innentől közösen tölthetik ki a szükséges adatokat.

Mindenki csak a saját maga részére szükséges adatokat tudja tölteni. Majd a program végigvezeti a felhasználókat az összes szükséges adat megadásán. Kimaradt, elfelejtett mező nem marad, mert az alkalmazás nem engedi lezárni addig a folyamatot, amíg egy kitöltetlen vagy aláíratlan mező is van. Az adatlapok kitöltése amúgy rendkívül egyszerű, a legtöbb kérdésre van felugró ablakos választási lehetőségünk is.

Az új elektronikus baleseti kárbejelentővel a baleset vázlatos rajzának létrehozása is játszi egyszerűséggel megtehető, még csak rajztanári végzettség sem kell hozzá. Talán egy kicsi kütyü-használati tapasztalat elkél hozzá, de az napjainkban már nem probléma. További hatalmas előnye az alkalmazásnak, hogy a beállítás menüben a program nyelve átállítható angol nyelvre, mely nagyban egyszerűsíti az alkalmazás használatát, ha külföldi autóssal ütközünk.

Rajzoljunk!

A baleset folyamán a legtöbb figyelmet a baleset vázlatos rajzolása igényli. Ettől tartanak a legjobban az autósok, de ebben is sokat segít az app. Az alap, hogy a baleset helyszínét telefonunk GPS-jeléből pontosan meghatározza az applikáció, csak engedélyeznünk kell a GPS-hozzáférést a program számára, majd saját magunk által készített fényképeket tudunk feltölteni az alkalmazásba, és ebben is segíti az E-kárbejelentő. Ezt követi a baleset vázlata, melynek elkészítésében segítő kezet nyújt nekünk egy sor előre definiált baleseti szituáció.

A baleset vázlata menüpont pedig egy kész rajzprogram, mely segítségével még a rajzból kevés készséget felvonultató autós is nagyon egyszerűen és gyorsan tudja vázlatba önteni a baleset eseményét. Itt igazából nem is rajzolási készségre van szükségünk, sokkal inkább kütyü-használói tapasztalatra. 

Tanúk, megjegyzés, küldés

A vázlatot követően igazából már csak pár kattintás van a befejezésig. A felelősségi nyilatkozat, a kárszakértői szemle lehetséges címének megadása és a tanúk adatainak megadása után még van lehetőségünk kiegészíteni a bejelentést saját megjegyzésünkkel, melyet akár hangfelvétel formájában is megtehetünk. Az alkalmazás ellenőrzi, hogy mindent kitöltöttünk-e, majd ezt követően az Áttekintés pontra kattintva már láthatjuk is a hagyományos kék-sárga baleseti kárbejelentő általunk kitöltött digitális változatát, melyet a személyes adatoknál megadott e-mail címekre meg is küld a program.

Az aláírás és beküldés gombra kattintást követően jó esetben más dolgunk már nincs is. Ha nincs telefonunkon mobilinternet, vagy csak kevés, akkor választhatjuk a beküldés wifin keresztül opciót is. Ez azért is érdekes, mert a fotókkal, vázlattal, esetleg hangjegyzettel felturbózott kárbejelentés nem kis adatforgalmat tud generálni, ilyenkor a beküldés történhet később, akár az otthoni wifiről is.

Összességében azt mondhatom, hogy ritkán látni ennyire jól megírt, összeszedett alkalmazást, mely igazából a készülékhasználati rutintól eltekintve egy laikust is simán végig vezet a kárbejelentés útvesztőjén. A MABISZ ígérete szerint a programot nem hagyják magára, figyelik a felhasználók észrevételeit, és ha szükséges javítják, fejlesztik az alkalmazást, mely szerintem már most is megérdemli az öt csillagot.

Én pedig most előkeresem a biztosítási adataimat, a jogosítványomat, és kitöltöm már jó előre az alkalmazást a személyes adataimmal, hogy ne a helyszínen kelljen majd. Az ördög sosem alszik!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek