5 évnél régebbi cikk

Itt az okos lámpaoszlop, egy újabb hasznos okoseszköz
Fehérvár Médiacentrum fotójaItt az okos lámpaoszlop, egy újabb hasznos okoseszköz

Életünk napról-napra okosodik. Ilyen világot élünk. Lassan fel sem kapjunk fejünket, ha egy-egy szalagcímben azt látjuk, hogy hétköznapi tárgyunk okossá vált. Olyan ez, mint egy elcsépelt frázis, pedig igen is akadnak előremutató fejlesztések. Ilyen a nem is oly régen Pesten átadott okos lámpaoszlop projekt.

Kockaként engem kicsit jobban megérintenek azok a technikai, technológiai fejlesztések, melyekből lassan minden napra legalább 100 is jut. Azonban ritka az olyan fejlesztés, mely egyrészt kis hazánkban is elérhető, másrészt pedig még tényleges, érdemi tartalommal is bír.

Na, pont ilyen ez az okos lámpaoszlop is. Rettentően sok okos eszközzel találkozhatunk. Okos a hűtő, a serpenyő, sőt, már az óvszer is lehet okos. Azonban a legtöbb okosított eszközt csak a marketing szüli. Kell valami olyan újdonság, amivel a már létező eszköz értékesítését meg lehet kicsit tolni. Jellemzően így születnek az elfuserált, de okosított eszközök.

Azonban a nyáron átadott és napjainkban már a tesztüzemén is túl lévő okos lámpaoszlopok egy egészen más megvilágításba helyezik az okoseszközök fogalmát. A több évi koncepció nélküli eszköz okosítás úgy tűnik kezd beérni. A fejlesztések egyre inkább olyan irányba haladnak, melyekkel az emberek életét igyekeznek a fejlesztők tényleges megoldásokkal okosabbá, könnyebbé, egyszerűbbé tenni.

Az okos lámpaoszlopok Budapesten a Lechner Ödön fasoron már élesben működnek. Funkciójuk tekintetében ugyan nem egyedülállók, de abban a tekintetben, hogy ezek az oszlopok csoportba kötve, egymásra épülve üzemelnek, mindenképp kiemeli az átlagos okoseszközök sorából. Kinézetre talán ki sem tűnnek a buta lámpaoszlopok közül, ha csak azt nem vesszük alapul, hogy ezeken már nem analóg reklám virít, hanem digitális, bármilyen információ megjelenítésére is alkalmas kijelző.

A funkciók tekintetében pedig komoly dolgokról is beszélhetünk. Nyilván az egyértelmű, hogy LED világítással működnek, de hogy ezeket még szabályozni is lehet, az már újdonság. Magába a lámpaoszlopba olyan funkciók is bekerültek, melyek egy nagyvárosi környezetben már elvárhatók. Ilyen például az elektromos autók töltése.

Minden ilyen okos lámpaoszlop rendelkezik e-töltő funkcióval. De integráltak rájuk térfigyelő kamerákat, melyek be vannak kötve a területileg illetékes megfigyelő központba. Továbbá az oszlopokra szereltek segélyhívó kommunikációs lehetőséget is. A segélyhívó gomb megnyomására a 112 jelentkezik. Azt pedig már említenem sem kell, hogy az ingyenes wifi hotspot sem maradhatott ki a sorból.

Az okos lámpaoszlop azon fejlesztések egyik, melyek tényleg a jövőbe mutatnak. Ha Pesten járunk a Lechner Ödön fasor környékén érdemes megnéznünk, esetleg kipróbálnunk. Szerintem nem vagyok egyedül azon gondolatommal, hogy egy ilyen fejlesztést itt, Fehérváron is szívesen fogadnánk többen is

A hab a tortán, hogy a fentebb már említett digitális reklám megjelenítőkön nemcsak a megrendelő reklámjai jelenhetnek meg akár napi szinten, időzített program szerint, hanem egy esetleges vészhelyzet esetén olyan fontos információk is, melyekkel a környéken élőket tudják tájékoztatni. Sőt, a lámpaoszlopok tetején olyan környezeti érzékelők is helyet kaptak, melyek a levegő szennyezettségét, de akár az időjárási viszonyokat is tudják elemezni.

A funkciók sora szinte határtalan. Csak azon múlik, hogy éppen milyen új ötletek jelennek meg igényként a felhasználók oldaláról. Az okos lámpaoszlopok és az egyéb, nagyvárosokban megtalálható okos utcabútorok napjaink egyik slágertermékei lehetnek az okos városok ötlet mentén. Ilyenek például a Fehérváron is megjelent szolár fák, melyek napelemes megoldással teszik lehetővé az okostelefonok töltését, nem mellesleg pedig ingyenes wifi hotspotként is funkcionálnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek