6 évnél régebbi cikk

Okostelefon: társ a tanulásban?
Fehérvár Médiacentrum fotójaOkostelefon: társ a tanulásban?

Az már rég nem újdonság, hogy a számítógép nem csak munkaeszköz és az iskolákban már több mint egy évtizede használják a diákok is tanulmányaik során. Sőt az is egészen hétköznapi már, hogy nem csak az informatika lecke elkészítéséhez szükséges a notebook. De, hogy már az okostelefon is betör az oktatási szegmensbe az még nekem is meglepő...

A gond az, hogy az okostelefonok adta lehetőségeket a fiatalok, főleg a diákok által használt közösségi alkalmazások igen erősen degradálják. Sajnos. Egyrészt mert a Facebook és társai rettentően sok időt rabolnak el a hétköznapokból, másrészt mert a szocializálódás tekintetében is lesznek hátulütői. De ezt majd húsz év múlva a téma akkori, szakavatott tudorai és a szociológusok kielemzik. Lesz mit elemezgetniük. De most nem erre vesszük a kanyart. Sokkal inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy amennyiben ésszel és főleg mértékkel használjuk az okostelefonok adta, szinte határtalan lehetőségeket, akkor még a tanulás szolgálatába is állíthatjuk őket. Bár őszintén szólva ehhez azért igen erős önfegyelem szükségeltetik, illtetve szülőként is nagyon sok szigorra lesz szükség, de szerintem megoldható.

Azonban arra azért továbbra sem buzdítok senkit sem, hogy most aztán lóhalálában vágtázzon a sarki mobil nepperhez, hogy okostelót adjon a gyerek kezébe. Viszont el kell ismernem, hogy vannak már azok az alkalmazások, melyeket, ha a szülő okosan és mértékkel enged használni, akkor akár segítheti is a tanulást. Sőt akár még nekünk felnőtteknek, szülőknek is tud olyan újdonságot mutatni, mellyel okosabbak lehetünk, mint egy ötödikes.

Egyenlet megoldás a telefon kamerájával

Nos, mutatok pár olyan alkalmazást okostelóra, melyek nyilván a világot nem váltják meg, de nagyon sokat tudnak segíteni, akár a kisdiákoknak, akár nekünk szülőknek. Abba most nem mennék bele, hogy a lehetőségekkel ki és hogyan él vissza, ha visszaél egyáltalán. Nyilván lesz az az iskolás, aki a lehetőséget pont csak arra használja, hogy a végeredményt kiírja. De ehhez nyilván nem szükséges a mobil, puskázni analóg módon is lehet, legfeljebb macerásabb. És különben is ez legyen annak a nyűgje, aki csal. A többieknek meg itt ez az alkalmazás, mely, ha lefényképezzük a telefon kamerájával a megoldandó egyenletet, akkor levezetéssel együtt megoldja helyettünk.

A telefon fényképezője nem csak fotó készítésére használható. Erre jó példa a PhotoMath.

Bevallom töredelmesen, nekem eszembe sem jutott, hogy létezhet ilyen alkalmazás, momentán éppen nincs szükségem az algebra ezen fejezetére, bár ha annak idején, amikor én tanultam, lett volna ilyen, tuti elsőre leszigorlatoztam volna a differenciál számításból is. Hm, de nem így történt. Mindegy, ellenben nem csak a diákok tanulhatnak a PhotoMath alkalmazás segítségével, de nekünk szülőként is segítség lehet a gyerek házijának a leellenőrzésében, ha éppen túlságosan régen jártunk volna már matek órán. Az alkalmazás azon túl, hogy megoldja helyettünk az egyenleteket, le is vezeti azokat, ezáltal talán könnyebben megérthetőek, átláthatóak az egyenlet megoldás folyamatai. Szóval nem csak az eredmény bemásolására használhatjuk. Az alkalmazás elérhető Androidra és iOS-re egyaránt.

Nyelvtanulás játszva

Azzal sem mondok már újdonságot, hogy a nyelveket tanulók már rég nem a vaskos szótárakat bugásszák egy-egy nyelvi fordítási feladat megoldásánál. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a nyomtatott szótáraknak kezd befellegzeni. Ha azt mondom Google Translate, vagy a Play Áruház fordításában Google Fordító, akkor mindenki tudja miről is beszélek. Komplett honlapokat lehet a segítségével lefordítani, sőt itt is képes a lefotózott szöveg fordítására az alkalmazás. Bár meg kell jegyezni, hogy a Google fordítási mechanizmusa azért még igen távol áll az oxfordi angoltól, de konyhanyelv szinten több mint tökéletes.

Ám, ha az oxfordi angolra hajtunk, arra is van lehetőség, mert a Dictionary.com egy olyan több platformos szótár alkalmazás, ahol némi reklám fejében számos nyelvről fordíthatunk oda-vissza és még szinonima szótárként is tud funkcionálni, mely igen hasznos tud lenni szókincsünk bővítése tekintetében. Az alkalmazásból létezik fizetős is, ergo reklámmentes verzió is.

A Dictionary.com alkalmazással már-már oxfordi szinten tudunk szótárazni.

A legjobb viszont, ami nálam visz mindent, az a Duolingo. A Duolingo is egy komplett rendszer, használhatjuk otthon a számítógép előtt ülve weboldalon keresztül, vagy éppen Androidos, iOS-es eszközeinken. Segítségével nagyon könnyen elkezdhetjük a nyelvtanulást otthon, bárminemű külső segítség nélkül is. A tanulást igyekszik játékká és élménnyé tenni, és még a közösségi lehetőségeket is kihasználja. A Duolingoval számos nyelv tanulható meg és egyáltalán nem szükséges hozzá nyelvi alapképzettség, a program magyar kezelőfelülettel is elérhető, és ha hagyjuk magunkat, akkor igen vehemensen emlékeztet minket a gyakorlandó dolgokra. Én nem csak tanulásra szoktam használni, de a nyelvi gyakorlásra, a tudás szinten tartására is kiválóan alkalmas.

A Duolingo használata elsőre talán bonyolultnak tűnhet, de mindenkit megnyugtatok, egyáltalán nem az. Ezen a hosszabb videón, magyar kommentárral jól nyomon követhető a használata.

Természettudományok, fizika

Az Amount egy iOS-en elérhető, fizetős (1 $) alkalmazás, amely felgyorsíthatja a természettudományi tárgyak tanulását. Ez egy praktikus konverziós alkalmazás, mely több mint 500 különböző mértékegység átváltását teszi lehetővé: 30 kategóriába rendezve találjuk a hossz-, hőmérséklet-, tömeg-, és hasonló mértékegységeket. Aki keresgélt már kétségbeesetten egy négyjegyű függvény táblázatban, az pontosan tudja, milyen kényelmessé teheti az életet egy ilyen applikáció. De hasonló átváltós alkalmazások léteznek ingyenes verzióban is, csak érdemes figyelgetnünk az alkalmazás áruházakban az értékeléseket, mert igen nagy a szórás, sok a szinte teljesen hasznavehetetlen közülük.

Kirándulás közben lehetnek hasznosak a különböző természettudományi határozós alkalmazások. Nekem személy szerint kedvencem a gombahatározó HungiFungi nevű app, mely a hazánkban fellelhető szinte összes fajtáról tud fényképes információt adni. De hasonlóan ötletes és nagyon jól használható akár egy őszi, hétvégi kirándulás során is a Madárhatározó. Az alkalmazás a  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület támogatásával jött létre és a hazánkban előforduló 157 leggyakoribb madárfaj beazonosításában segít nekünk rengeteg információ, szűrési feltétel lehetőségével. Sőt az alkalmazásban még egy játék is elérhető, mely segít játékos formában megismerkedni hazánk madárvilágával.

A HungiFungi gombahatározó még arra is figyelmeztet, ha a gomba nem fogyasztható. Ha a választott gomba tekintetében bizonytalanok lennénk, mindenképpen mutassuk meg szakértőnek fogyasztás előtt!

Összességében, ha elvonatkoztatunk attól a manapság már lassan alapigazsággá váló tézistől, hogy az okostelefon a Facebook szinonimája, akkor láthatjuk, hogy azért nem csak árnyoldalai lehetnek a telefonhasználatnak. Ha egy kicsit több kitartással rendelkezünk az átlagosnál és belevetjük magunkat az alkalmazás áruházak óriási kínálatába, akkor még tanulhatunk is általuk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek