5 évnél régebbi cikk

Pénzügyi tudatosság fiataloknak okostelefonon - így néz ki a JátéKincstár
Fehérvár Médiacentrum fotójaPénzügyi tudatosság fiataloknak okostelefonon - így néz ki a JátéKincstár

Maga a címben szereplő szóösszetétel is érdekes, csak mert jellemzően mi felnőttek sem feltétlen vagyunk vele tisztában. Éppen ezért olyan fontos, hogy a fiatalok már idejekorán megismerkedjenek a pénzügyi tudatossággal és a JátéKincstárral.

Ha azt mondom, hogy Magyar Államkincstár, akkor sokaknak csak a több évvel ezelőtti “evezős” tévé reklám ugrik be. Esetleg, akik az állami szektorban dolgoznak, azoknak még ismerős lehet az intézmény neve a hó elejei fizetési SMS értesítőből, vagy a családi pótlék és hasonló juttatások utalásaiból. Pedig az Államkincstár nem csak ezekkel foglalkozik, hanem többek között az állami befektetési értékpapírok értékesítésével is.

Az már rég nem új dolog, hogy a pénzintézetek potenciális ügyféljelöltet látnak a tizenévesekben, és jó pár bank már külön a diákok számára összeállított bankszámla konstrukciókkal is jelen van a piacon. Ezekhez azonban csak kevés esetben adnak olyan hozzáadott értéket, melyet most az Államkincstár próbál meg a fiatalok számára elérhetővé tenni.

A MobilKincstár alkalmazás, mely az Államkincstár szolgáltatásainak online elérhetőségét okostelefonon is igyekszik elérhetővé tenni az ügyfelek számára, már nem újdonság. A Magyar Államkincstár még 2013 decemberében indította el a WebKincstár szolgáltatás kiegészítő elemeként az okostelefonon elérhető állampapír-forgalmazási csatornáját. Az alkalmazást 2016 decemberében bővítették tovább azzal a JátéKincstár modullal, mellyel a fiatalok pénzügyi nevelését tudják támogatni. 

Az alkalmazás kiterjesztése, valamint a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztése okán a Magyar Államkincstár elindított egy két éves programot. Ezzel kapcsolatban a múlt héten Székesfehérváron, az I. István Szakgimnáziumban tartottak előadást, ahol a JátéKincstár alkalmazást is bemutatták a diákoknak. A tájékoztatón elhangzott, hogy a játék kialakítása során az volt a cél, hogy a Kincstár állampapír-forgalmazási tevékenységének egyes elemei visszatükröződjenek, továbbá, a játék egyszerre mutassa be a Kincstár szolgáltató funkcióját és az állampapírok tulajdonságait.

Maga az alkalmazás a pénzügyi- és megtakarítási ismeretek játékos formában történő bővítésével járul hozzá a tudatosabb pénzügyi és befektetési kultúrához. Az applikáció első blikkre kicsit olyan, mint a Honfoglaló. A JátéKincstár felhasználók két játékmód közül választhatnak: "Gyors játék" és "Küldetés játék". A "Gyors játék"-ban nehézségi fokok szerinti önálló feladatokat lehet teljesíteni, úgy mint szókirakó, párosítás, memória, igaz-hamis, illetve kvíz.

A "Küldetés játék" során a felhasználó az előre összeválogatott feladatok teljesítését követően arany, ezüst vagy bronz tallérokat gyűjthet, és végül oklevelet kap a küldetés teljesítéséért. A játék használatához a MobilKincstár alkalmazást kell letölteni okostelefonra vagy tabletre. Igaz, az alkalmazás teljes használatához, akárcsak egy banki alkalmazáshoz is, belépés és regisztráció szükséges, de a JátéKincstár menüpont regisztráció nélkül is elérhető és használható. A Mobilkincstár alkalmazás az Apple App Store vagy a Google Play áruházból díjmentesen letölthető.

A JátéKincstár alkalmazás különféle memória, párosító, szókirakó és kvíz játékokkal igyekszik a pénzügyi tudatosság nevelésében segíteni a fiatalokat. 

A JátéKincstár alkalmazás mindenképp előremutató. Azonban, hogy a mindennapokban hogyan váltja be a hozzá fűzött reményeket, azzal kapcsolatban vannak fenntartásaim. Nyilván én sem vagyok pénzügyi szakember, ebből kifolyólag nincs tapasztalatom egy ilyen - alapjában - jó ötlet kivitelezésében, de a programot kipróbálva arra jutottam, hogy az alapinformációk megszerzése nélkül, melyet szerintem az alkalmazásból nem tudunk megszerezni, esélyünk sincs a játék élvezhető használatára.

Olyan kérdések és játékok szerepelnek az alkalmazásban, melyek megválaszolásához szükséges az interneten vagy legalább az Államkincstár honlapján való nézelődés. Nyilván ezeket az információkat az elhangzott előadáson is beszerezhetik a diákok, de itt akkor vége is a kíváncsiságnak, a játék nem gerjeszt további információéhséget.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek