6 évnél régebbi cikk

Milyen izzót vegyünk: LED-et vagy hagyományosat?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMilyen izzót vegyünk: LED-et vagy hagyományosat?

Érdekes egy kérdés. Ha egy kicsit elvonatkoztatunk attól, ami a kép alapján beugrik elsőre, akkor mindenki azt mondja, hogy: Igen, LED-es tévét, nem kérdés! Tévéből mindenki LED-eset akar, igaz, hagyományos gömbölyű képcsöves tévét már ha akarnánk sem tudnánk venni. Esetleg használtan. De ha visszatérünk a kiinduló pontra, az izzóra, akkor már cseppet sem ilyen egyértelmű a válasz.

A LED izzók érdekes módon nem örvendenek oly népszerűségnek, mint például a LED alapú monitorok vagy tévék. Kicsit bajban is vagyok ezzel a ténnyel, hiszen még törvényi kötelezettség is van a hagyományos, energiafaló izzók használatának visszafogására. Sőt, magukat a gyártókat kötelezték a Wolfram szálas, ténylegesen izzó világítótestek gyártásának kivezetésére. Szóval úgy gondolom, van mit magyarázni a felhasználóknak.

Magát a megnevezést is helytelenül használjuk, mert olyan, hogy LED izzó, nincsen. Nyilván ez már csak a konyhanyelv maradéka. Az izzó valószínűleg már izzó marad a világ végéig, még akkor is, ha a szó tényleges értelmében a LED-es világítótestben már semmi sem izzik, ellentétben az ősrégi Wolfram szálas elődjével. A technológia mikéntjére és annak technikai hátterére nem igazából akarnék kitérni. Lehetne oldalakon keresztül taglalni, hogy miként épül fel a LED technológia, de úgy gondolom, hogy annak ismerete nem vezeti előrébb a tényt, hogy sokan még ma is inkább a hagyományos izzókat keresik az üzletek polcain és azon sopánkodnak, hogy miért kellett előbb a 100W-os, majd később már a 60W-os sima égőket is kitiltani az üzletek polcairól.

A LED világítótestek alapvetően minden tulajdonságukban szebbek és jobbak elődjeiknél. Kevesebb energiát fogyasztanak, kevesebb hőt termelnek, sokkal kevésbé érzékenyek a fizikai behatásra (kevésbé törékenyek), élettartamuk sokkal magasabb, és ami külön kiemelendő, hogy van rájuk garancia. Nos, ha ezek után az ember nem rohan azonnal LED izzót venni, akkor soha. És a tapasztalat az, hogy igaz növekvő piaci szegmensről beszélünk, de a folyamat sokkal lassabb, mint azt a gyártók várták. Az emberek valamiért nem kapkodnak a LED izzók után, inkább keresik a hagyományosat, vagy az eggyel ugyan modernebb, a Wolfram szálas izzó kiváltására ítélt gömbölyű búrába dugott halogén izzókat. Igaz, a halogén izzók már kevesebb energiát fogyasztanak, mint a villanykörték, de ezek még mindig nem LED alapúak. 

Napjainkban már olyan foglalatú LED izzót választunk, amilyenre éppen szükségünk van. Egy csere esetén már nem kell az egész lámpát cserélnünk, elég csak az izzót.

Ahogy én nézem és tapasztalom, talán a legnagyobb gond nem is azzal van, hogy az emberek ne akarnának a modernebb felé haladni. Inkább valamiért a gondolkodásmódunkban lehet a hiba. Talán az is közre játszik ebben, hogy előbb jelentek meg az első generációs LED izzók, minthogy elkezdték volna magyarázni a fogyasztóknak, hogy miért is jobb ez az új technika. Jó pár évvel ezelőtt, még mielőtt a kínai piac rá nem állt a LED izzók tömeggyártására, igen drágán mérték ezeket: 4-5000 forintot is elkértek egy-egy jobb darabért. Azóta persze látjuk, hogy az árak, hála a tömeggyártásnak, már alábbhagytak. De ez meg azért tett alá a LED izzóknak, mert a szinte fillérekért árult kínai izzók minősége és tudása messze elmaradt a nagy gyártók termékeitől. A fogyasztókban pedig kezdett kialakulni az a kép, hogy ha ez ilyen silány és még csak nem is olyan a színe, mint a réginek, akkor minek vegyek még ennél is drágábbat.

Innen szép nyerni, szokták mondani. De azért nem annyira vicces ez. A másik komoly gond, ahogy én látom, hogy míg a hagyományos izzók fényerejét wattban szokás emlegetni, addig a LEDeknél a watt már ténylegesen csak az energiafogyasztásra korlátozódik, és a fény erejét a tényleges, hivatalos mértékegységben, lumenben adják meg. Ez aztán a totális káosz. És az egészben a legvadítóbb, hogy az SI mértékegységrendszerben a lument nem lehet átváltani wattra. Nincs olyan, hogy 1 watt hány lumen, mert a fizikában ez a két mértékegység két teljesen más dolgot jelent. Voltam úgy nagyáruházban, hogy a lámpaosztályon a nénike tőlem kérdezte, hogy tudnék-e neki segíteni, mert nem érti, hogy, ami ötven évig 100W-os izzó volt, az most hogy lehet 8W-os és akkor ez jó lesz-e neki. Igen, laikusként, segítség nélkül rettentően nehéz átszokni az újra. De nem lehetetlen. Sőt, igazából szükséges, mert ha csak azt vesszük figyelembe, hogy a tél beálltával egyre többet világítunk, már akkor tudhatjuk, hogy a sok wattból a hó végén, na jó, a decemberi éves elszámoláskor igen magas villanyszámlák bírnak kikerekedni.

A LED izzók egyik legújabb típusa az okostelefonról vezérelhető több színű izzó, mely olyan színben pompázik, mely hangulatunkhoz, vagy szobánkhoz a legjobban illeszkedik.

Vajon tényleg lehet spórolni a LED világítással?

Sokan sokféleképpen érvelnek a LED izzók ellen. Van, akinek nem tetszik a fényárnyalata, van, akinek a formája és vannak sokan, akik a magas bekerülési költségek miatt ódzkodnak tőle. Ezek persze manapság már nem állják meg a helyüket. Még az első generációs LED-eknél volt ilyen, de a mai SMD gyártástechnológiával készülő LED izzóknál már ezeket a kifogásokat elfelejthetjük, mind színárnyalatuk, mind formájuk vetekszik a hagyományos izzókéval.

Az áruk pedig egy igen érdekes kérdés. Egyszer egy igen ráérős napon, egy igen szkeptikus kedves vevővel leültünk és elkezdtem levezetni, hogy magamat is meggyőzzem az éppen kiégett izzók cseréjéről. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy egy kicsi matek és logika után simán meggyőztem a kedves vevőt. Meg magamat is.

Számoljuk a kilowattokat!

Vegyünk egy átlagos nappalit, ahol akad egy csillár 4 db 40W-os halogén izzóval, van egy íróasztal 1 db szintén 40W-os íróasztal lámpával és mondjuk a kanapé mellett elfér még egy állólámpa, amiben van egy ugyancsak 40W-os olvasólámpa is. Éves átlagban azt mondhatjuk, hogy napi szinten 3 órát világítunk ezekkel. Nyilván télen jóval többet ennél, nyáron meg jóval kevesebbet. Az áram ára egy átlagos háztartásban (évi 1320kWh fogyasztásig) 36 forint. Ezekből az adatokból, no meg az áram egységárából kiindulva könnyen kiszorozhatjuk, hogy a fiktív nappalinkban világításra elhasznált energia költsége 1 évre vetítve: 9460 forint.

Ezzel ellentétben, ha a 6 db 40W-os halogén izzót kiváltjuk 6 db 5W-os, fényáramban (Lumenben) megfelelő LED izzóval, az éves költségünk csupán 1183 forint.

Megtakarításunk éves szinten: 8277 forint.

A megtakarítás magáért beszél! Ha egy 3 szobás lakótelepi panellakást veszünk alapul, melynek átlag havi villanyszámlája 8000 forint körül jön ki, akkor láthatjuk, hogy már csak egy szoba teljes izzó cseréjével is közel egyhavi villanyszámla összege spórolható meg éves viszonylatban. Ha figyelembe vesszük a lakás többi szobáját is, ahol sokat használunk világítást (a fürdő, WC, előszoba itt annyira nem érdekes, mert ott nyilván nem használjuk a világítását napi több órán keresztül), ez esetünkben még kettő gyerekszoba, ahol szintén legalább annyi világítótest található, mint a nappaliban, akkor könnyen elérhető az az ideális állapot, hogy a LED izzók használatával akár kettő, de még három havi villanyszámla összege is megtakarítható. Ez forintosítva 24 000 forint/év, panellakásonként

Hogy az összkép teljes legyen, azt még vegyük hozzá, hogy egyszer nyilván meg is kell venni ezeket a normál izzónál kicsivel drágább LED izzókat. De figyelembe véve, hogy manapság már a nagy gyártók termékei is elérhető árban vannak (egy jobb minőségű, ár/érték tekintetében elfogadható LED izzó ára most 2000 forint magasságában van), azt mondom, hogy az első évben mondjuk nem spóroltunk, hanem a beruházott összeget termelték vissza a LED izzók, majd pedig a következő évben már színtiszta spórolásról beszélhetünk. 

 

A LED-es világítás népszerűségét mutatja, hogy már a korábbi autómodellekhez is gyártanak LED izzókat. Nyilván itt nem az energiamegtakarítás a fő szempont, sokkal inkább a megbízhatóság és a jóval hosszabb élettartam

Amire érdemes figyelni izzó csere esetén

Ha a fent számoltak alapján valaki ráveszi magát, hogy áldoz az energiatakarékosság és ezzel együtt a környezetvédelem oltárán és izzólámpáit LED fényforrásra cseréli, vagy átalakítja meglévő világítási rendszerét, akkor az alábbi néhány szempont talán segítségére lehet, hogy a lehető legjobb típust válassza a sok közül.

Fénykibocsátás

Fontos, hogy olyan LED izzót válasszunk, melynek a a fényereje a korábbihoz hasonló. Enélkül csalódás lesz az izzócsere, és nem leszünk elégedettek. A wattban (W) mért felvett teljesítmény alkalmatlan a fénykibocsátás összehasonlítására, még két LED fényforrás közt is. De mivel a kettő közt nincs kapcsolat, ezt már ugye korábban megbeszéltük, így a legjobb tanács, hogy olyan szaküzletben vásároljunk, ahol esetleg van mód kipróbálni a kiszemelt új LED izzót. Ha azt is megengedik, hogy a magunkkal vitt saját izzót is az új mellé tegyük egy próba erejéig, az maga a paradicsom. Van ilyen, csak keresgélni kell.

Ha nincs szerencsénk, akkor tapasztalati úton az alábbi arányokat vehetjük alapul, de fontos megjegyezni, hogy ez csak egy átlagos mérés alapján készült adatokat tartalmazó táblázat, mely a fény erejének a mérése alapján készült, hagyományos Wolfram szálas izzók tekintetében.

25 W izzó ≥ 250 lumen
40 W izzó ≥ 450 lumen
60 W izzó ≥ 800 lumen
75 W izzó ≥ 1100 lumen
100 W izzó ≥ 1600 lumen

Térbeli eloszlás, sugárzási irány

A leendő és az új izzó hasonló mennyiségű és irányú fényt sugározzon, azaz hasonló fényerősség-eloszlással kell bírniuk. Fontos lehet még a sugárzott fény jellege, például a fénycsóva határának élessége is. Valamint az is, hogy az izzók reflektor jellegű fényt adnak vagy szórt fényt.

Színminőség

Fontos szempont, hogy milyen színű fényt ad a korábbi, hagyományos izzónk, fénycsövünk? A kiválasztott LED-fényforrásnak olyan fényt kell sugároznia, amely a korábbi, hagyományos fényforráséval egyezőnek tűnik (pl. melegfehér, semleges, hideg). Manapság már a LED izzókból is lehet különböző színhőmérsékletűt választani, mely szinte azonos akár a fénycsövek, akár az izzók színvilágával.

Alak, méret

A két termék alakja és mérete jó ha közel azonos. Egy új lámpa nem sokat ér, ha nem illik bele abba a világítótestbe, amibe szánjuk. Ez főleg a kicsi (G9, G10) foglalatú halogén izzók esetében fontos kérdés. Korábban ezek a foglalat típusok ugyan elérhetőek voltak, de nagyobb méretük miatt nem passzoltak a foglalatba. Ma már lehet olyan LED-es G9-, G10-foglalattal készülő izzókat is kapni, melyek kisebb fizikai helyet foglalnak, de itt fokozottan figyeljünk a megfelelő fénymennyiségre, mert a kisebb LED izzókba értelemszerűen kevesebb LED dióda fér el.

Fényerőszabályzós kapcsolók

Fontos, hogy a LED-es világítótestek nem szeretik a fényerőszabályzós, tekergethetős villanykapcsolókat. Egyszerűen a technológiából fakadóan nem kompatibilisek. Ha mégis ragaszkodnánk ehhez, akkor keressünk olyan LED izzókat, melyek “dimmelhetőek”. Vannak már ilyenek, de nem elterjedtek, ebből fakadóan drágábbak is.

Élettartam

A LED-lámpák és a hagyományos lámpák élettartamának összehasonlítása körülményes, mivel azt különböző módon határozzák meg. Igen gyakori, hogy úgy reklámoznak egy-egy LED izzót, hogy 25 év élettartamot írnak a specifikációjában. Nos, ennyi idő még nem telt el a LED-ek világában, tehát ezt egyelőre csak saccolják vagy csak egy megfogalmazott elvárás. De tény, hogy sokkal tovább működőképesek, mint hagyományos társaik. Ha még azt is hozzávesszük, hogy ezekre jár általánosságban 2 év garancia, akkor láthatjuk, már sokkal beljebb vagyunk, szemben azzal, hogy korábban az sem volt ritka, hogy az üzletből hazaérve az első betekeréskor már eldurrant a hagyományos izzó.

Én azt mondom a fentiek alapján, hogy ne habozzunk! Jön a tél, a hétvégén még órát is állítunk, még többet kell világítanunk. Igaz, jár némi többletkiadással a LED-esre váltás, de láthatjátok, akár egy év alatt megtérül a beruházás és utána már csak a zsebünkben tartja a pénzt a LED-es technológia.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek