5 évnél régebbi cikk

Osztálypénz kezelés - digitálisan?
Fehérvár Médiacentrum fotójaOsztálypénz kezelés - digitálisan?

Legyünk őszinték, még ha éppen nem is mi kezeljük az osztálypénzt, annak beszedése, intézése nem egy hálás feladat. De lássuk be, valakinek muszáj ezt is felvállalnia, és ha már egyszer szükséges, akkor érdemes ezt is a lehetőségekhez mérten digitalizálni.

Kisiskolás gyermekes szülők már tapasztalatból tudják, hogy a szeptemberi szülői értekezlet leghálátlanabb része, amikor valamelyik szülőnek “önkéntes” alapon fel kell vállalnia az osztálypénz menedzselését. Ez általában úgy történik, hogy a szülői munkaközösségből választanak egy szülőt, aki annak ellenére foglalkozik az osztálypénzzel, hogy jogi szempontból az iskola ugyebár nem kötelezheti a szülőket ilyen jellegű befizetésre. Igaz, általában ez nem is kötelező jellegű, sőt az iskolától teljesen függetlenül szokott történni.

A legkézenfekvőbb megoldás még mindig havi szinten begyűjteni a pénzt, aztán adminisztrálni, hogy ki, mikor fizetett. Ha pedig nem érkezett meg a pénz, akkor a nyakunkba vesszük azt a kicsit macerás dolgot, hogy elkezdjük kutatgatni, hogy a gyerkőc felejtette el átadni osztálytársának a borítékot, hogy hazavigye az “osztály kancellár” szülőnek, vagy esetleg a szülőtárs felejtette el elküldeni. Azt már nem is említve, hogy mindig akad olyan, aki ezt is jobban tudná csinálni, ne adj’ Isten még bizalmatlan is. Szóval lássuk be (tapasztalatból mondom), hogy az osztálypénz kezelésében is akad kihívás bőven.

Persze több olyan praktika is létezik, amivel a szülők próbálják egyszerűsíteni a készpénz kezelését, de annak is vannak időnként hátulütői. A legegyszerűbb az lenne, ha a szeptemberi szülőin mindenki egy összegben befizetné a félév teljes összegét. De ugye ez az iskolakezdés elején azért nem egyszerű, lévén nem kis pénzről beszélünk. Utána kutakodtam, és az ismeretségi körömben, no, meg a saját osztályunkban is az átlag a havi 1.000 forint. De hallottam olyan felsős osztályról, sőt, még ovis csoportról is - mert már az oviban is létezik a csoportpénz fogalma -, ahol havi 2.000 forintot is eléri az összeg. Ez félévenként 5 - 10.000 forint, amit nem feltétlen lehet elvárni, hogy szeptemberben kicsengessen a szülő az egyéb kiadások mellett.

Óhatatlan, hogy ebben az esetben is akad olyan szülő, akinek már a szülőin kiül az arcára, hogy minek ennyi pénz az “osztály kancellár” zsebébe, mikor az ebből kiadásra kerülő összegek nem azonnal jelentkeznek. És akkor még nem is említettem azt, hogy nyilván illik az osztálypénzről kimutatást is vezetni, amit a szülőtársaknak meg kéne mutatni. Ennek a leganalógabb megoldása - a gyerkőcöket postásként használva - a havi kápé beszedése, aztán esténként az adminisztráció - ezeket az adatokat egy Excel fáljba felvezetve.

Van azonban erre sokkal “kockább” megoldás is. És ez a digitális megoldás már nem is annyira elérhetetlen, inkább csak a berögződések miatt nem élnek vele a szülők, pedig egyszerűbb, megbízhatóbb és biztonságosabb is, mint a megszokott módszerek. Napjainkban, amikor már a netbankolás minden banknál alap funkció, nyugodtan lehet az osztálypénzt nem készpénzben kérni, hanem bankszámlára utaltatni.

Erre már több banknál akad külön lehetőség is. Az OTP, a K&H Bank, a CIB és a Takarékszövetkezet már üzleti modellt is lát ebben, és létezik náluk kifejezetten osztálypénz (csoportpénz) kezelésére külön folyószámla. Ezek használata nyilván szubjektív, az osztály közösségének a véleménye alapján dönthetnek ennek használatáról. Vannak előnyei és persze azért akadnak ezeknek kötöttségei is. A másik megoldás, amit mi is használunk, hogy a meglévő lakossági folyószámlánk alszámláját használjuk az osztálypénz elkülönített gyűjtésére. Ennek legnagyobb előnye, hogy a pénzeket nem kell a gyerkőcökkel küldözgetni, és nem is kell előre félévre befizetni. A havi rezsiköltségekkel együtt tudják a szülők a megadott bankszámlára utalni a pénzt. Ezt aztán könnyű adminisztrálni, kezelni.

Figyelnünk csak arra kell, hogy a legtöbb bank az alszámlák tekintetében magasabb kezelési költséggel dolgozik, de a kifejezetten osztálypénzes számlának is van költsége, ennyit azonban megér a osztály pénzügyének korrekt kezelése. Arról nem is beszélve, hogy vannak olyan bankok is, ahol már nemcsak a sima, havi folyószámla kivonat áll rendelkezésünkre, de még költség típusonkénti kimutatás is készíthető a pénzügyek mozgásáról.

Osztálypénz kezelés - digitálisan?

A Koin az egyik legügyesebb pénzügyi alkalmazás a rengeteg hasonló program közül. Használata egyszerű és intuitív, nem igazán kell a használatához sem programozónak, sem pénzügyminiszternek lennünk.

Ha még ennél is profibbak szeretnénk lenni, akkor vannak olyan specifikus, pénzügyeinket menedzselni képes alkalmazások, amelyekkel nem csak az otthoni büdzsét tudjuk kordában tartani és monitorozni, hanem például az osztálypénz mozgását is nagyon ügyesen lehet vele kezelni. Rengeteg ilyen alkalmazás található okostelefonra: az Androidos Play Áruházban, de az iPhone-os App Storeban is keresgélhetünk. Létezik a Money Lover nevű alkalmazás, van egy Money Manager fantázianévvel ellátott alkalmazás, és ami még említésre méltó lehet az az Expense IQ. De ezeket simán kenterbe veri az a magyar startup fejlesztés, mely már közel 100.000 felhasználóval bővelkedik és az értékelések alapján (4,5 / 5 csillag) az egyik legjobb a mezőnyben. Az, hogy magyar fejlesztésből adódóan az alkalmazás tud magyarul, nem kicsi előny. Sőt, a használata ingyenes, de itt nem áll meg a mutatvány.

Ha a sima kockás füzet helyett a Koint választjuk “osztály kancellárként” a kimutatások elkészítésére, akkor az egyik legmenőbb alkalmazást vettük elő. (Az alkalmazás elérhető Androidra és iPhone-ra egyaránt.) Használata rettentően egyszerű: megadjuk a havi bevételt, vezetjük a kiadásokat, ennek köszönhetően pedig az egészet folyamatosan nyomon tudjuk követni. Az egyenleg fülön az aktuális nap pénzügyi mozgásait látjuk, alul pedig egy sáv jelzi, hogy éppen hányadán állunk a havi költségvetéssel. Az áttekintőben heti, havi és éves statisztikákat hozhatunk létre, megadhatunk rendszeres bevételeket és kiadásokat is.

 A Koin webes felülete. A koin.hu weboldalon bejelentkezve akár a telefonunkon elkezdett pénzügyi nyilvántartást is folytathatjuk, pont ott, ahol az okostelefonon abbahagytuk. Így sokkal kényelmesebben tudunk kimutatásokat és diagramokat készíteni az osztálypénz éves mozgásáról.

A lényeg az alsó sáv közepén elhelyezett pluszjel. Erre kattintva egy egyszerű felületen keresztül gyorsan megadhatjuk mennyit költöttünk, majd hozzáadhatjuk a tételt egy nagyobb kategóriához (pl: osztálykirándulás, tanító néni névnap, pedagógusnap, osztály fagyizás, stb…). Ha még precízebbek akarunk lenni, akkor az egyedileg létrehozható címkékkel tovább részletezhetjük a pénzmozgás jellegét, de még fényképet is csatolhatunk hozzá, például egy-egy számlát, blokkot lefotózva. Az alkalmazásnak van számítógépes böngészőből elérhető online felülete is, a szinkronizációnak hála pedig akár még számítógépen is vezethetjük a listát, ha az kényelmesebb.

Az egészen már csak mint hab a tortán szerepel, hogy nagyon menő és látványos kimutatásokat, diagramokat is tudunk kreálni, amivel ügyesen tudjuk a szülőtársaknak prezentálni az éves kiadásokat. Így digitalizálva, ha kevesebb időt nem is vesz el az “osztály kancellároskodás” az életünkből, de mindenképp egyszerűbb lesz a dolgunk és a többi szülő esetleges bizalmatlanságát is könnyebb eloszlatni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek