6 évnél régebbi cikk

Notebook vásárlás iskolakezdéskor: milyet és mennyiért érdemes?
Fehérvár Médiacentrum fotójaNotebook vásárlás iskolakezdéskor: milyet és mennyiért érdemes?

Amennyire várják a nebulók a tanév végén a vakációt, legalább annyira nem várják a szülők a szeptembert. No, nem csak azért, mert a nyár kezd alább hagyni és érkezik a vénasszonyok nyara (már ha érkezik), hanem mert a tanév kezdetével a pénzügyi kiadások is kezdenek megszaporodni. Nem is kicsit.

Az idén már én is tapasztalatból tudom, hogy nem is oly csekély kiadással jár egy kisiskolás felkészítése az új tanévre. De nyilván nincs ez másképp az idősebb korosztályban sem, legfeljebb nem a füzetcsomag és a tolltartó a legfontosabb. A középiskolába, gimnáziumba készülők szülei igen gyakran már nem csak a választott szak vagy érdeklődési körnek megfelelő listát kapják az első szülői értekezleten a beszerzendőkről, hanem ajánlást is a tanuláshoz szükséges vagy ajánlott notebook technikai paramétereiről.

Igen, manapság már a technika ott tart, hogy egy notebook az iskolások számára nem csak a játék és szórakozás, hanem bizony a munka, tanulás vagy a házi elkészítésének az eszköze. Szerintem nem is oly rossz dolog ez. Persze szülőként azért lehet engem is meglepne, mikor a tanár az ajánlott, százezres nagyságrendű laptopról kezdene el beszélni. Pedig így, szeptember tájékán egyre többen jönnek hozzánk is az iskola által összeírt ajánlással notebookot vásárolni. Az első ilyen alkalommal még meglepődtem, hogy az iskolakezdés miket nem követel meg, de mostanra rájöttem, hogy alapjában véve nem is rossz ötlet a szülőknek irányt mutatni a tanuláshoz szükséges gép paramétereiről.

Olcsó húsnak gyakran híg a leve

Ha az Excomban tőlem kérnek tanácsot, hogy milyen gépet is ajánlanék, akkor általánosságban a következő két megközelítésből szoktam elindulni:

  • Mire szeretnék használni a gépet, mi a cél vele, ki fogja használni?

Vagy pedig, ez a meghökkentőbb, de szerintem egyáltalán nem rossz megközelítés:

  • Mennyi az a maximális összeg, amit a vásárlásra szánnak?

Az első kérdésre igen gyakran nehéz a válasz, és rettentően sokan nem is tudják, hogy pontosan mire szeretnék használni. A második kérdés esetén megpróbálom az adott összegből a legjobbat ajánlani, ellenben ennek vannak azért veszélyei, mert az olcsó gép csak a megvásárláskor lesz olcsó. Később, ha rájövünk, hogy a választott notebook nem igazából felel meg az igényeinknek, akkor már késő bánat.

Nem csak az új gépeké a világ

Nagyon gyakori és nem csak nálunk fordul elő, hogy a notebook vásárlást a pénztárcára hagyják. Mármint, hogy a pénzügyi lehetőségek döntik el azt, hogy milyen notebookot is vesznek. Sajnos ilyen az életünk, ezt el kell fogadnunk, a másik oldalról nézve sem lehet egyszerű a döntéskényszer, én megértem. De ha nem szaküzletben vásároljuk meg a notebookot, ne dőljünk be a nagyáruházi kecsegtető, soha vissza nem térő alkalmi akcióknak.

Sajnos a legtöbb esetben az ilyen kihagyhatatlan ajánlatok csak az áruház szempontjából azok. El kell fogadnunk a tényt, hogy a 80-90 ezer forint körül hirdetett notebookok, vagyis a belépő szintű modellek csak arra valók, hogy a gyártók az áruházi árversenyt megnyerjék. Ezek a típusok szinte kivétel nélkül annyira lassúak és annyira gyengék, hogy a hétköznapokban, mikor már dolgoznunk kell a géppel, csak nyűglődnek a rájuk osztott munkával, ugyanúgy, ahogy mi is csak nyűglődni fogunk azzal, hogy az újonnan vett gép nem is olyan jó, pedig most vettük.

Már vásárláskor is érdemes figyelni arra, hogy a notebookban ne csak egy, hanem kettő memória foglalat legyen, a bővíthetőség miatt. Az integrált, alaplapra fixen forrasztott memóriával bíró notebooktól óvakodjunk, az ilyen gép memóriája még a memória modul cseréjével sem bővíthető.
(Fotó: pcworld.hu)

Ha nem futja kellő erősségű, új gépre, érdemes lehet körülnézni a szaküzletekben használt, megbízható minőségű és tudású laptop után. Nem ördögtől való dolog, hogy használt notebookot vásárlunk, csak egy kicsit jobban oda kell figyelnünk. A szaküzletekben, már amelyik foglalkozik használt notebook értékesítésével is, könnyen találhatunk olyan 3-4 év körüli notebookot, melyek tudásszintje, minősége bőven megfelelhet az elvárásainknak, és ára alatta van a nagyáruházi belépő modellek árainak. Egy-egy ilyen másodkézből származó gépről fontos tudni, hogy nem az internetes apróhirdetési oldalakról kell keresgélni, bár ott is ki lehet fogni egy-egy jó vételt. A szaküzletek kínálata jellemzően nagy cégek 3 év körüli, levetett üzleti kategóriás gépeiből áll össze, melyek az újraértékesítés előtt komplett teszten esnek át, és a forgalmazó vállal rájuk fél-egy év garanciát is. Az ilyen használt notebookok szinte kivétel nélkül nagy márkák üzleti kategóriás gépei, melyek újonnan több százezer forint körüli árban voltak elérhetőek, és melyek anyagminősége, tudása még használtan is jobb, mint a korábban említett akciós daraboké.

És hogy mennyire nem elrugaszkodott dolog a használt notebook értékesítés, arra jó példa, hogy erre még a Microsoft is rájött, és a hivatalos forrásokból származó használt, felújított gépekhez az eredeti ár töredékéért kínál hivatalos, legális Windows operációs rendszert, mely ismerve annak elég drága árát nem is rossz ösztönzés. Jelenleg a felújított gépekhez a Microsoft 10 000,- forint körüli áron kínálja a Windows 10 operációs rendszert, melynek ára új gép vásárlása esetén bőven 30 000,- forint felett van.

Főbb paraméterek

Notebook vásárlás előtt érdemes leülni egy kicsit és átgondolni, hogy mire is szeretnénk azt nem csak a megvételkor, hanem egy kicsit a jövőbe gondolva, később is használni. Másrészt fontos egy elfogadható és reális értékhatárt meghúzni, hogy mi alatt nem, és mi fölött nem akarunk pénzt költeni az új laptopra. Ha nagyon bizonytalanok vagyunk, vásárlás előtt nézzünk körül a szaküzletekben, kérjünk tanácsot! Esetleg beszélgessünk egy szaküzletben az eladóval. Nem véletlen írtam a szaküzletet! Sajnos, tisztelet a kivételnek, de a nagyáruházak műszaki osztályain dolgozók a legritkább esetben tudnak épkézláb tanácsot adni a vásárlónak. Igen gyakori, sőt tapasztalat, hogy a magasabb jutalék végett simán rásózzák az ügyfélre az indokolatlanul nagy tudású, és így drága műszaki eszközöket.

Vegyük sorra egypár főbb jellemzőt, melyek segíthetnek támpontot adni, hogy mi az a tudás, amire szükségünk lehet egy új notebook szempontjából.

Kijelző

A két legkeresettebb méret, melyet a legtöbben keresnek, a 15,6 colos, illetve a kisebbik 13,3-as. Persze akad még ezeken kívül is méret, de ezek viszik az értékesítési listákat. Előbbi az átlagos méret, ebből készül a legtöbb. Méreténél fogva alkalmasabb játszani vagy filmet nézni, de tervező vagy grafikai munkára is ez a célszerűbb. Hordozhatóság szempontjából viszont a kisebb méret a nyerő, főleg, ha a gépet alapvetően az Office programok - Word, Excel - futtatására, levelezésre, internetezésre használjuk. Bár azt meg kell említeni, hogy a kijelző mérete és a notebook ára fordítottan aránylik egymáshoz. Sajnos. Minél kisebb a kijelző mérete, annál drágább a notebook és fordítva.

Processzor

Nem mennék bele komolyabb kiselődásba és értekezésbe, hogy mit jelent a processzorok világában a magok száma, és hogy hány szálon képesek dolgozni, de a tapasztalatok szerint érdemesebb az Intel i3, i5 vagy i7, sőt mostanában már akár az i9 jelzésű kategóriából választanunk. A Core i3 processzorok már tökéletesen alkalmasak lehetnek irodai alkalmazásra vagy egyszerű otthoni használatra, de kisebb teljesítményt igénylő játékok futtatása sem okoz problémát, feltéve, hogy a notebook rendelkezik egy integrált videókártyánal jóval erősebb grafikus kártyával. Ha a játékot részesítjük előnyben, akkor a Core i5 processzorok vásárlása javasolt. A nagyobb számítási feladatokhoz pedig már a Core i7, vagy a napokban megjelent, karácsonyra már tuti az üzletek polcain is megtalálható Core i9 processzor javallott. A 100 ezer vagy annál olcsóbb laptopokban azonban jellemzően ezeknél gyengébb processzor van, ami lassúsága miatt jelentősen rombolja a felhasználói élményt. Az ilyen gyenge Celeron, Pentium N vagy AMD E1 jelzésű processzorral szerelt gépektől óva intek mindenkit. Olcsóságuk mellett nincs több előnyük.

Az Intel sokak által kedvelt Core processzorcsaládja, melyeknél gyengébbet nem ajánlott venni.
(Fotó: laptopmag.com)

Memória

Jelenleg az alap memória méret a 4 GB. Ennél kevesebbel szerelt gépeket még véletlenül sem érdemes megvenni, mert még a Windows 10 futtatása is macerás vele. Ellenben egyre több az olyan laptop, melyek már alap kiépítésben is 8 GB memóriával érkeznek. Érdemes figyelni arra, hogy később bővíthető legyen a memória. A több memóriával rendelkező gépeknél több program egyidejű futtatására nyílik lehetőség, illetve az akadozásnak is búcsút lehet mondani.

Háttértár

A hagyományos, mechanikai mozgó alkatrészeket tartalmazó merevlemezek (HDD) olcsón adnak sok tárhelyet. Így akár a 80-90 ezer forintos készülék is már legalább 500 GB-nyi tárhellyel rendelkezhet, míg a modernebb háttértárak, ugyan nagyságrendekkel drágábban, de csak 256 GB-tal. Azonban míg előbbi egy lassú merevlemez, addig utóbbi egy kisebb, de mozgó alkatrész nélküli, csak memória chipekből álló, igen gyors SSD, aminek köszönhetően nemcsak a bekapcsolás, de a Windows működése és ezáltal az egyes alkalmazások megnyitása is szélsebes lesz.

Sokan keresik a merevlemez helyére utólag is beépíthető SSD meghajtókat, melyek sokat tudnak gyorsítani nem csak az új, de még egy régebbi gép működésén is.
(Fotó: vix.com)

Összességében a legfontosabb a bővíthetőség

A memória és a merevlemez mérete nem feltétlen tud kizáró ok lenni a döntés során, a legtöbb notebooknál ugyanis ezek cserélhetőek, bővíthetőek. Ezért aztán érdemes tájékozódni a vásárlás előtt, hogy a kiszemelt gépben az alaplapra van-e forrasztva minden alkatrész, vagy lesz majd lehetőség az igényeink növekedésével összhangban a notebook memóriájának és merevlemezének a bővítésére.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek