6 évnél régebbi cikk

Minden, amit az e-receptről tudnod kell!
Minden, amit az e-receptről tudnod kell!

Nem szeretjük a változásokat. Akármiről legyen is szó, az ember bizony alaptermészetéből adódóan azonnal hárít, mert fél az ismeretlentől, és úgy gondolja, hogy jobb azonnal fejbe csapni a barlangba bekúszó árnyék gazdáját (anélkül, hogy tudná, kit is takar valójában), minthogy megkockáztasson egy esetleges ellenséget. – Nagy hiba, mert sokszor fájdalmas felismerésekhez vezethet a leütött „árnyhoz” irányított tűzcsóva… Ugyanígy vagyunk most az e-recepttel is.

Az e-recept nagy kérdőjelként villog most a legtöbb ember előtt. Ódzkodunk mindentől, amiről nincsen elég információnk, s valahol érthető is az aggodalom, hiszen ha nincsenek meg a kellő ismeretek, bizony nem látszódnak az összefüggések, s nem tudhatjuk, hogy hova vezethet egy adott út.

Ha az egészségügyről van szó, akkor pláne egyből szörnyülködik mindenki, és retteg az újdonságtól, amiről nem tudja, mi milyen célt szolgál pontosan. A fő kérdés mindig a következő: „Miért jó ez nekem / nekünk?”

"Miért jó ez nekem?" - tettem fel a kérdést Dr. Selyem Bernadettnek, a PatikaPlus cégcsoport szakgyógyszerészének (Fotó: Temesvári Márta)

Az első kifejezés, amiről e témát kifejtve beszélnünk kell az az „EESZT”. Ez a mozaikszó az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér kezdőbetűiből áll össze. Ez a „Tér” egy felhő alapú központi adatbázist takar. Egy olyan kommunikációs hálót jelent, amely összeköti az egészségügy intézményeit és szolgáltatóit, funkciói pedig – a tervek szerint - gyorsabbá, hatékonyabbá teszik a betegek ellátását.

Itt tárolják a TAJ szám alapján biztosított magyar állampolgárok egészségügyi adatait, a felírt, kiváltott vényeket, labor eredményeket, beutalókat, MR, CT eredményeket. – Ez pedig szuper hír, mert itt tényleg érvényesül a vállalkozások által régóta favorizált (bújtatva vagy nyíltan) „Mindent egy helyen!”- reklámszlogen, csak épp mindenféle kereskedelmi íz és marketing fogás nélkül. Vagyis: a MI érdekeinket szolgálva!

Az EESZT rendszer segítségével a háziorvos/kezelőorvos látja a beteg kórtörténetét, gyógyszerérzékenységét, azt is, hogy milyen gyógyszereket szed – függetlenül attól, hogy ő írta-e fel azokat vagy sem. A pácienseknek természetesen lehetőségük van arra, hogy az EESZT által kezelt egészségügyi adatokhoz való hozzáférést szabályozzák, vagyis, hogy az adott orvos ne lássa kórtörténetüket. Ezt a DÖR (Digitális Önrendelkezés) lakossági portálon keresztül tehetik meg.

A rendszer segítségével az orvos ellenőrizni tudja azt is, hogy a beteg kiváltotta-e az adott gyógyszert a patikában. - Az iskolakerülésre szakosodott diákok tehát vigyázzanak, ha kisírnak egy hét táppénzt az orvosuknál valamilyen ál-vírusra hivatkozva, mert minden mozdulatnak nyoma lesz! – Pontosabban már van is, mert a rendszer november elseje óta működik!

A rendszer segítségével az orvos ellenőrizni tudja azt is, hogy a beteg kiváltotta-e az adott gyógyszert a patikában (Fotó: Temesvári Márta)

Az e-recept mellé 2018. december 31-ig minden esetben kap a beteg hagyományos nyomtatott rózsaszín vényt is (“Felírási Igazolást”), mely segítségével családtagjai vagy az általuk megbízott személyek a jövőben is kiválthatják gyógyszereiket. Egy vényen egy gyógyszer fog szerepelni.

2019. január 1-től csak a beteg kérésére nyomtatnak “Felírási Igazolást”, mely ekkor már az összes olyan gyógyszert tartalmazni fogja, amelyet az orvos már felírt.

Vagyis: a felírástól kezdve a kiváltásig teljesen átlátható a recept elektronikus útja. Az új rendszer betegközpontú, elősegíti a gyorsabb gyógyulást, a hatékonyabb kezelést és segíti elkerülni a felesleges vizsgálatokat.

Mivel volt pár kérdésem a téma kapcsán, melyeket fontosnak láttam tisztázni (hiába, na, nem vagyok sem orvos, sem gyógyszerész, csak egy egyszerű „beteg-jelölt”, aki bugyutának tűnő opciókat is felvet töprengés közben), felkerestem a PatikaPlus cégcsoport szakgyógyszerészét, Dr. Selyem Bernadettet, hogy erősítsen meg vagy töröljön ki belőlem adott képzeteket.

Mint elmondta: A gyógyszereket Magyarországon bármely patikában ki lehet váltani továbbra is, tehát nem leszünk patikákhoz kötve, szabadon választhatunk a patikák közül. Az e-receptet ugyanúgy csak egyszer lehet majd kiváltani, ahogyan eddig is a „hagyományos” recepteket. – Vagyis aki most arra gondol, hogy bármiféle csalásra nyílik lehetőség, és dupla adag Xanax-hoz juthat, az téved!

Az e-receptet ugyanúgy csak egyszer lehet majd kiváltani, ahogyan eddig is a „hagyományos” recepteket (Fotó: Temesvári Márta)

Sőt, aki azt hiszi, hogy elég egyszer elmennie az orvoshoz, s utána majd mindig megkapja a patikában a rendszeresen használt gyógyszereket, az se pipálhatja ki igazként e felvetést. A jövőben is minden alkalommal fel kell majd íratni az orvossal a szükséges gyógyszereket, s csak utána válthatók ki a gyógyszertárban.

A 14 év alatti gyerekeknél megmarad a papír alapú „Felírási Igazolás”.

A betegek 2018. év végéig ugyanúgy kiválthatják „hagyományos” receptjeiket a lejárati időn (3 hónap) belül, mint ahogyan eddig is, egyéb személyi azonosítás nélkül (néhány kivételtől eltekintve) – tehát látszólag semmi nem változik. Amíg tehát kapunk „hagyományos” receptet is, addig ugyanúgy történik a kiváltás, mint korábban.

Az e-recept kiváltásához szükség lesz a TAJ számunkra és valamilyen igazolványra (régi/új személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány). Ha van e-személyink, akkor nincsen szükség TAJ-kártya bemutatására.

„A változás lényege tehát az, hogy papír alapú recept nélkül is bárhol kiválthatjuk az orvos által felírt gyógyszereket TAJ számunk alapján. Ehhez viszont azonosítanunk kell magunkat.” – mondta Dr. Selyem Bernadett – „Ha ismerősünk, hozzátartozónk váltja ki receptjeinket, ugyanúgy megteheti, mint eddig. Ehhez oda kell adnunk neki a “Felírási Igazolást”, amivel feljogosítjuk arra, hogy a nevünkben járjon el."

 "A változás lényege tehát az, hogy papír alapú recept nélkül is bárhol kiválthatjuk az orvos által felírt gyógyszereket TAJ számunk alapján."(Fotó: Temesvári Márta)

Sokan aggódnak azért, hogy mi történik akkor, ha nincsen Internet, és nem lehet a Teret elérni? Nos, a gyógyszereket akkor is ki lehet váltani a gyógyszertárban a „Felírási Igazolás” alapján, amelyen szerepel az orvos aláírása és bélyegzője.

Míg a szakgyógyszerésszel beszélgettem, eszembe jutott, hogy van egy receptem, amit még októberben írt fel a háziorvosom, de még nem váltottam ki. Most mi lesz? – Idegességre semmi ok – nyugtatott meg interjú-alanyom -, mert a korábban felírt receptek november elseje után is kiválthatóak a felírástól számított három hónapig.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek