Készítsd el otthon a Komáromi kisleányt és a Három kívánságot - Megjöttek Az ország tortája 2018 receptjeiKészítsd el otthon a Komáromi kisleányt és a Három kívánságot - Megjöttek Az ország tortája 2018 receptjei
Nyilvánosságra hozták a 2018-as Az ország tortája és Az ország cukormentes tortája receptjeit, így innentől kezdve bárki elkészítheti akár otthon is a két süteményt. A komáromi Jánoska Cukrászda Komáromi kisleány névre keresztelt tortájában a körte, a vanília és a gyömbér dominál. A teljesen cukormentes Három kívánságot a budapesti Nándori Cukrászdában készítették el először. A fehér lisztet és hozzáadott cukrot nem tartalmazó süti ízvilágát a meggy, a darabos túró, a chia magos-diós mandulapiskóta és a pikáns citromlé határozza meg.
Íme a két recept:
Az ország tortája 2018: Komáromi kisleány (24 cm-es karika 16 szeletes) - recept
Gyömbéres körtekompót
1. komponens
- 80 gr 90 %-os körtepüré*
- 14 gr facsart citrom
- fél citrom reszelt héja
- 5 gr friss gyömbér hámozva, reszelve
- 1 nagy csipet gyömbér por,
- kb. 0,6-0,7 gr 20 gr cukor – 2 gr pektin lm104** összekeverve
Melegítem, majd a pektin-cukor keveréket hozzákeverem. Forrástól fél percig rotyogtatom. Félreteszem.
2. komponens
- 220 gr Vilmoskörte konzerv***
- 14 gr cukor
- 14 gr méz
- 35 gr zselatinmassza
- 250 bloomos (5 gr zselatin 30 gr víz)
Mézet megolvasztom. Megpirítom rajta a felkockázott körtét (kb. fél centis méretre). Cukrot rászórom. Kislángon 2-3 percig főzöm. Hozzá keverem a gyömbéres körtét majd picit még összefőzöm. Zselatinmasszát hozzákeverem. 20 cm-es szilikonba töltöm. Sokkolom.
Cremeux
- 80 gr tejszín 35%
- 10 gr cukor
- 18 gr tojás sárgája
- 33 gr étcsokoládé 70 % ****
- 2 gr Vilmos mézes ágyas körtelikőr 20%-os *****
A csoki, és a likőr kivételével 85 °C-os krémet főzök gőz fölött. A csokira öntöm, majd a likőrt hozzákeverem. A kihűtött körtére öntöm, elkenem, sokkolom.
Streusel
- 61 gr dió
- 32 gr liszt BL55
- 32 gr vaj
- 32 gr barnacukor
- 0,7 gr fahéj
A hideg vajjal addig kutteroljuk (vákuum alatt főzzük, pürésítjük), vagy gyúrjuk az összetevőket, amíg össze nem áll. Fagyasztjuk 1 óra hosszan. Egyenletesen belereszeljük a tortakarikába. Sütjük: 170 °C-on 12-13 percig.
Diós piskóta
- 140 gr porcukor
- 50 gr dió
- 45 gr liszt BL55
- 15 gr méz
- 1,5 gr sütőpor
- 130 gr tojásfehérje
- 70 gr étolaj
A diót ledaráljuk. A porcukorral a diót kutteroljuk. A szitált lisztet, sütőport hozzákeverjük. A fehérjét nem túl kemény habbá verjük. Az olvasztott mézet hozzácsurgatjuk. Fehérjéből kicsit kiveszünk és az olajat intenzíven elkeverjük benne. Az olaj nélküli mézes fehérjehabhoz hozzáadagoljuk a szárazanyagokat, majd az olajos fehérjét hozzáadjuk. A masszát a kisült streusel-ra öntjük, és óvatosan elkenjük. 27-28 perc alatt 170 °C-on sütjük.
Vaníliás mascarpone mousse
- 60 gr tej 3,5 %
- 60 gr tejszín 35%
- 60 gr tojássárgája
- 50 gr invertcukor ******
- 10 gr cukor
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 78 gr fehércsokoládé 29-30%-os *******
- 11 gr zselatin
- 200 bloom + 60 gr víz
- 140 gr tejszín 35%
- 320 gr mascarpone
Tejből, tejszínből, sárgájából, invertcukorból, vaníliából 85 °C fokos krémet főzünk. Szűrőn keresztül a a fehér csokoládéra szűrjük. Az olvasztott zselatin masszát hozzákeverjük. A 140 gr tejszínt a 320 gr mascarponéval lágy habbá verjük. A krémet a mascarponés tejszínhabbal lazítjuk.
Összeállítás
A tésztára a mousse kb. egyharmadát rátöltjük. A körte-csokoládé betétet ráhelyezzük. A maradék krémet rátöltjük.
Bevonó
- 21 gr víz
- 42 gr cukor
- 42 gr glükózszirup
103 °C-ra főzöm.
- 28 gr tejszín 35 %
- 52 gr étcsokoládé 70%
- 3 gr zselatin 200bloom + 18 gr víz
103 °C-os szirupot ezekre öntöm. Bot turmixolom. Kb. 32-33 °C-on a torta tetejét áthúzom vele.
Dekor tejszín
- 176 gr 35%-os tejszín
- 90 gr fehércsokoládé *******
Összeolvasztom. Hűtőben pihentetem a kristályszerkezet kialakulás miatt minimum egy éjszakát. Habbá verem. Csillagcsővel spriccelem.
Díszítés
50%-os csokiból 3x3-as téglalapot szabunk. Arany lüszterrel dekoráljuk.
* A nyertes torta a Martin Braun Le Gourmet körtepürével készült.
** A nyertes torta az m-Gel által forgalmazott lm104 pektinnel készült.
*** A nyertes torta Victoria vilmoskörte konzervvel készült.
**** A nyertes torta Norte Wengue étcsokoládé felhasználásával készült.
***** A nyertes torta a Zwack Vilmos mézes ágyas körtelikőrrel készült.
****** A nyertes torta az Ireks-Stamag által forgalmazott invertcukorral készült.
******* A nyertes torta Norte Miravet fehércsokoládé felhasználásával készült.
Az ország cukormentes tortája 2018: Három kívánság (23 cm átmérőjű, 16 szeletes torta) - recept
Piskóta
- 187,5 g tojás
- 150 g darált mandula
- 45 g vaj
- 75 g xilit
- 30 g darált dió
- 7,5 g chia mag
- 45 g 100% gyümölcstartalmú, rostos almalé
- 0,5 g szódabikarbóna
- 0,2 g só
A tojást a xilittel kihabosítjuk, a chia magot az almalével átpároljuk, majd még melegen beledobjuk a vajat. Ha a tojás felhabosodott, a szárazanyaggal összekeverjük, végül belecsurgatjuk a chia mag koncentrátumot. Egy db 23 cm-es tortakarikában, és egy másik, 17 cm-es tortakarikában 160 Celsius fokon 13 perc alatt készre sütjük.
Meggytöltelék
- 600 g magozott mirelit meggy (meggytöltelékben ebből felhasznált: 350 g meggyhús + 50 g meggylé)
- 10 g bio (kezeletlen) citromhéj (kb. ½ citrom héja)
- 5 g zselatin
A mirelit meggyet kiolvasztjuk, lecsepegtetjük. A megmaradt, 350 g meggyhúst átturmixoljuk, felfőzzük. A lecsöpögött meggyléből 50 g-ban a zselatint felmelegítjük, és a meggyhúshoz tesszük. Finomra reszelt citromhéjjal ízesítjük. A 17 cm-es piskótalapot kb. 2x2 cm-es kockára vágjuk, majd a meggyöntettel összekeverjük, és a 23 cm átmérőjű piskótára rátesszük.
Angolkrém
- 100 g 2,8 % zsírtartalmú tej
- 20 g xilit
- 20 g eritrit
- 40 g tojássárgája
A tejet a xilittel és eritrittel felforraljuk, majd 80-85 Celsius fokon a sárgájával besűrítjük.
Túrókrém
- 180 g angolkrém
- 200 g „göbös”, félzsíros túró
- 200 g 33% zsírtartalmú tejszín
- 10 g zselatin
- 100 g 10 % zsírtartalmú görög joghurt
- 20 g xilit
- 20 g eritrit
- 5 g bio (kezeletlen) citromhéj (kb. ¼ citrom héja)
A joghurtot a xilittel, eritrittel és a zselatinnal felmelegítjük. Belereszeljük a fél citrom héját, belekeverjük a kihűlt angolkrémet, a túrót, és óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. A habos túrókrémet a meggyes részre kenjük.
A torta ebben a készültségi fázisban fagyasztható.
Habdísz
- 70 g meggylé (mirelit meggy lecsöpögött levéből)
- 40 g tojásfehérje
- 20 g xilit + 50 g xilit
- 5 g zselatin
- 10 g citromlé
- 10 g víz
Az 50 g xilitet a meggylével 145 Celsius fokig besűrítjük, majd a 20 g xilittel keményre vert fehérjébe keverjük. Beleöntjük a citromlével és vízzel felmelegített zselatint. A torta tetejére rátesszük, és kenőkéssel hullámosra formázzuk. Szakácsfáklyával a tetejét megpirítjuk.
(Forrás: cukraszat.net)