3 évnél régebbi cikk

Eldugott Fejér megyei kirándulóhelyek: Tompos-hegy, Zsellér-mező, Ugró-völgy
·Életmódtúra·Utolsó frissítés: undefined
Eldugott Fejér megyei kirándulóhelyek: Tompos-hegy, Zsellér-mező, Ugró-völgy
·Életmódtúra·Utolsó frissítés: undefined

Összegyűjtöttük azokat a Fejér megyei helyeket, útvonalakat, ahol elkerülhetjük a tömeget.  

Evolúciós léptékkel számolva az ember jóval több időt töltött el a természetben, mint városi környezetben. Nem kell csodálkoznunk, hogy a fák, bokrok illata, a víz csobogása sokkal megnyugtatóbb, otthonosabb számunkra, mint a városok zaja és bűze. Fölösleges lenne tagadni: a természet szeretete ott lakozik génjeinkben.

Fejér megyében számos olyan kirándulóhely létezik, melyeknek látogatása feltölt energiával, kikapcsol a hétköznapi teendők gondolatvilágából. Ám van, amikor a hely, ahova megérkezünk, inkább hasonlít egy kisebb vurstlira, mint egy csöndes, feltöltődésre alkalmas pihenőpontra.

Felvetődik a kérdés, hova is menjünk kirándulni, hogy megkapjuk az áhított egységet, amikor csak a természet adta szépségekben tudunk gyönyörködni? Ebben volt segítségünkre Dr. Tarsoly Péter barlangkutató, túravezető.

Kirándulás Székesfehérvár környékén

Tarsoly Péter a kevésbé frekventált helyek közé sorolja a Velencei-hegységben Pázmánd települését és a Zsidókő-hegyet.

Innen indulva és érintve a kvarcitsziklákat a Szent Vendel és Szent Orbán szobrok környékén tehetünk szép túrát. Nyugat felé haladva a nadapi Csúcsos-hegy környékén túrázhatunk látványos és szép útvonalon, körbejárva a hegyet és élvezve a kilátást a Bence-hegy, valamint a Velencei-hegység központi része felé.

Kellemes út a sukorói Csúcsos-hegy és Polák-hegy környéke is, ahonnan a piros jelzésen a Mészeg-hegy és a Szúnyog-sziget felé indulhatunk tovább.

Véleménye szerint jó választás a pákozdi ingókövek helyett a Bella-tó környéke is. Innen a zöld kereszt jelzést követve elindulhatunk a Kalmár tanya, a Tompos-hegy és a Zsellér-mező felé is, de kellemes és látványos útvonal az is, ha a csalai kastélytól a Császár-patak mentén megyünk fel a Sárkány-dombra és a Sas-hegyre. Innen belátni szinte a Velencei-tó teljes medencéjét, de a Keleti-Bakony és a Vértes szépsége is elénk tárul.

Ha maradunk a Velencei-hegység északi oldalán, akkor István majortól kezdhetjük utunkat a Pátkai-víztározó vagy az ingókövek felé. Az előbbi könnyed, családias útvonal, ahol a zöld jelzést követve érhetjük el a tározót.

A zöld kereszt jelet követve a Császár-patak mentén a csalai kastélyhoz juthatunk, és innen a Malom-hegy – Sós-ér útvonalán visszaérhetünk a kiindulóhelyre. Ha a zöld jelzést a másik irányba követjük, akkor egy nehezebb útvonalat leküzdve a Tompos-hegyre érkezhetünk meg, ahonnan a Velencei-tó, Székesfehérvár és a pákozdi ingókövek felé nyílik szép kilátás.

Leparkolhatunk a pátkai katolikus templomnál, és a gátrendszeren végighaladva megpihenhetünk a tározó környékén. Ha ezt az utat választjuk, akkor érdemes magunkkal vinni távcsövet: gazdag a vízimadárvilága, érdemes megfigyelnünk viselkedésüket, sokszínűségüket.

Kirándulás a Vértesben

Ha a Vértes-hegységet részesítjük előnyben, akkor Csákváron a parkerdő felől érdemes indítani túránkat a Vadász-kápolna, Annafalvi-őrház, Nagy- bükk irányába.

Köhányáspusztáról pedig a Kis-bükk, Öreg-bükk felé vehetjük utunkat, de az is jó választás, ha innen a kék jelet követve Vérteskozma és a Szent Vendel emlékmű felé indulunk.

Csákberényben a régi futballpályán hagyhatjuk autónkat, és onnan az Ugró-völgy, Szappanos-völgy felé vehetjük az irányt. Ez az útvonal egy hosszabb túra, családdal, kisgyermekkel nem ajánlott. Igazán látványos viszont, ha valahol Környebánya környékén parkolva Vitányvárt vesszük célba; nem hosszú, látványos és igazán családbarát útvonal.

Az Ezerjó borútról sem feledkezzünk meg, az Orondi szőlőhegy felé baktatva szintén kevés kirándulóval találkozhatunk.

Kirándulástipp a Bakonyban gyerekkel

A Bakonyban Isztimér környékét ajánlja túravezetőnk, itt a Som-hegy felé is vezet egy szép, turisták körében kevésbé ismert út. Csórról a Száraz-horog környékén a zöld jelzésen tehetünk szép körtúrát látványos sziklaalakzatok között. Ezt akár négy-ötéves gyerekekkel is könnyedén végig járhatjuk.

Borítókép: vitanyvar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek