3 évnél régebbi cikk

Magyarország egyik legszebb túraútvonala - kirándulás a Vár-völgyben Csókakőnél
Magyarország egyik legszebb túraútvonala - kirándulás a Vár-völgyben Csókakőnél

Óriási mohás kövek, az ösvény fölött átívelő fák és egy barlang a magasban - a csókakői Vár-völgy remek kirándulóhely télen is, ha csak egy fél napra szeretnénk kiszabadulni a mindennapokból.

A csókakői vár a Vértes egyetlen, viszonylag ép állapotban maradt középkori erődítménye. Alatta húzódik a Vár-völgy, ami szerintem Magyarország egyik legszebb túraútvonala.

Az ösvény a parkolótól indul. Nem kell megijedni, ha tele van autóval. A döntő többség a várat nézi meg, nem pedig az erdőben sétál. Legfeljebb 20 percenként lehet látni egy-egy családot, vagy kutyát sétáltató párt, de lehet ezzel még sokat is mondtam.

Az utat vastagon belepték a nedves levelek. Így nem látni, hogy kő, gödör vagy gyökér van a talpunk alatt, ezért érdemes bakancsban érkezni.

Az ösvény itt-ott csúszik, ezért jó szolgálatot tehet a nordic walking bot, ennek hiányában bármilyen földről felszedett gally. 

A terep kismotorral, futóbiciklivel és babakocsival kevésbé járható.

Az ösvény mohás sziklák, és kidőlt fák között kanyarog. Szinte a középkorban érzi magát az ember és hallja a szekérkerekek csikorgását. Érdemes, közben meg-megállni és nagyokat harapni a levegőből. 

 
Igazán különleges élmény felkaptatni, a vár lépcsőjével szemben lévő domboldalra, amelynek teteje a Kő-lyuk barlangot rejti. 

"A kb. 3 méter magas, háromszög alakú bejárat egy kis termecskébe vezet, melyben a lealacsonyodó mennyezet hamar lehajlásra kényszerít. A legbelső részébe már csak guggolva, vagy négykézláb férünk be" - olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján. 

Elvileg denevérek nem laknak benne, de néha-néha eggyel-eggyel lehet találkozni.

Az az igazság, hogy a bejáratig teljesen nem jutottunk fel, mert az ösvény nagyon meredek, majdnem, hogy gyökerekben kell felkapaszkodni. De érdemes megpróbálni, ha másért nem a kilátásért, mert az tízpontos!

Borítókép: Kurucz Tünde
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek