3 évnél régebbi cikk

Rácbánya: dzsungel Fehérvár szívében
Rácbánya: dzsungel Fehérvár szívében

Falatnyi bányatavat rejtenek a fák mögött megbúvó gránitfalak a fehérvári Rácbányában. Az egykori kő- és murvabányát visszafoglalta a természet.

A Budai úton haladva senki sem gondolná, hogy egy sarokkal beljebb, az Apatini utca vége micsoda vadregényes tájat rejt. De kezdjük az elején!

Ráchegyen, vagyis a Seregélyesi út és a Budai út közötti területen a fehérvári rácoknak volt a szőlője. Emiatt a kő- és murvabányán is rajtaragadt a Rácbánya elnevezés, amit az öreghegyi templomháti kőbánya kistestvérének tartották.

Később hulladéklerakó is működött a területen, amelyre aztán egy réteg földet hordtak, így az élet szépen lassan visszatért a bányagödörbe. A környékbeli gyerekek idejártak bújócskázni, falra mászni és gyíkot fogni.

A Rácbánya ma már közpark. A bejárathoz közeli részét árnyas fák, padok és tisztások tarkítják.

Autóval könnyedén meg lehet közelíteni. Parkolóból kevés van, ezért érdemesebb gyalog, kerékpárral, esetleg rollerral érkezni.

A fő útvonal erdőalagútban kanyarog. Olyan sűrű a növényzet, hogy az ember azt hiszi, nem is Fehérváron kirándul. Még a Budai út zaja sem hallatszik be, legfeljebb a madarak csicsergése veri fel a csendet.

Az ösvény egyik legszebb pontja a Bánya-tó. Igen, itt is van, nemcsak Öreghegyen. Kacsák, hattyúk ugyan nem úszkálnak a vízen, legfeljebb csak a békák ugranak fejest a parti kövekről.

Egy lépcsősorral feljebb egy óriási gránitsziklatömb emlékeztet arra, hogy itt valaha követ bányásztak. Még egy érdekességre lettünk figyelmesek, az ösvény végén, a Zentai Úti Iskola kerítésénél néhány elvadult almafa őrzi az egykori ciszter szerzetes, Medi bácsi emlékét.

Medi bácsi almása

Demeter Zsófia várostörténész elmondta, hogy a Zentai út végén a két világháború között a ciszerciek többek között almát és szőlőt termesztettek. A fehérváriak egymás között ezt a részt a fő gyümölcskertészükről, Námessy Medárdról Medi bácsi almásának hívták. „Az utcában a második világháborúban súlyos harcok dúltak. Volt olyan ház, amelynek egyik szobája az egyik, a másik szobája a másik fronthoz tartozott, amit egymástól csak egy futóárok választott el.” A háború után az egész területet újjá kellett építeni. Az almás egy részét a Zentai Úti Általános Iskola területéhez csatolták, a többin pedig Kádár-kockák épültek.

Az iskola kerítésétől visszafordulva erdősávok és tisztások vezetnek vissza bennünket a parkosított részre. Ha azonban nagybetűs kalandra vágyunk, érdemes visszakanyarodni a Bánya-tó előtti szakaszra, ahol a főútvonalról kitaposott ösvény vezet fel a hegyoldalba.

Fák alatt hajolva, gyökerekbe, sziklatömbökbe kapaszkodva érhetjük el a Rácbánya tetejét, ahonnan be lehet látni a várost.

A lefele út egy fokkal izgalmasabb – főleg eső után papucsban – de az élmény felér egy kalandparkkal.

Borítókép: Kurucz Tünde
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek