3 évnél régebbi cikk

Nem kötelező tornázni – mesebeli kirándulás a pákozdi erdei tornapályán
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kurucz Tünde
Nem kötelező tornázni – mesebeli kirándulás a pákozdi erdei tornapályán

A pákozdi erdei tornapálya egy remek kirándulóhely Fehérvár közelében, ha hétköznap szeretnénk egy-két órára elszökni a természetbe.

A Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark bejáratához vezető úton nagy tábla jelzi, honnan indul az erdei tornapálya. A körülbelül másfél kilométer hosszú útvonalon kilenc állomást alakítottak ki, ahol különböző feladatok például karkörzés, magas térdemelés, hasizom-gyakorlatok várják a sportolni vágyókat.

Őszintén megmondom én sportolóval itt még nem találkoztam, pedig viszonylag sűrűn megfordulunk a tornapályán.

Kisgyerekes családot és kutyasétáltató párt viszont rengeteget láttam, mert ez tipikusan az a hely, ahova akkor megyünk, ha csak egy-két órát szeretnénk sétálni erdőben.

A terep egy-két emelkedőt leszámítva könnyű. Egy nagyobb kerekű babakocsival, kismotorral, futóbiciklivel is könnyedén járható. A gyerekeknél egyedül arra kell figyelni, hogy ne menjenek annyira előre, mert a kerékpárút két helyen keresztezi az ösvényt és elég nagy rajta a forgalom.

Az útvonal nincsen felfestve, de elég jól ki van taposva, ezért eltévedni nagyjából lehetetlen. Egyedül a kerékpárút után bizonytalanodhatunk el egy pillanatra, ha nem figyeljük a táblákat és véletlenül balra fordulunk. De ez sem jelent nagy problémát. Legfeljebb akkor a túra a katonaemlékpark huszárjaival ér véget.

Ősszel séta közben vagy a megállóknál, a padokon ücsörögve gyönyörködhetünk a „aranyerdőben”. Csokrot köthetünk a piros, sárga, zöld levelekből. Ipari mennyiségben gyűjthetünk makkot és fegyvert imitáló fadarabot az avarból.

Ezeknek a „kincseknek” érdemes kosarat vagy szatyrot bekészíteni.

Ha csendben maradunk néhány percig, akkor még fácánsikoltást is hallhatunk. Naposabb időben még gyíkokkal is találkozhatunk. Akkor sem kell megijednünk, ha elkap bennünket egy futózápor, mert az erdei házikóban- a gyerekeim szerint várban - védett helyen várhatjuk ki a vihar végét.

A pákozdi erdei tornapályára érdemes hétköznap menni, mert akkor kevesebben vannak. Jó érzés néhány órára kiszakadni a monoton mókuskerékből, és bátor hősként felfedezni a mesebeli rengeteget.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek