4 évnél régebbi cikk

Kapj rá! - Megérkezett a halas alkalmazás okostelefonra
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
kapjra.hu
Kapj rá! - Megérkezett a halas alkalmazás okostelefonra
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Halfogyasztást ösztönző alkalmazás. Ilyet még nem hallottam. Gondolom nem vagyok egyedül ezzel. Így aztán adta magát a téma, és megnéztem, hogy amennyiben tényleg kipróbálom az alkalmazást, az ízlelőbimbóim, no, és persze a gyomrom tényleg elkezdenek-e követelőzni, hogy halat akarnak.

De mielőtt belemásznék az alkalmazás közepébe, nézzük meg a száraz tényeket. Magát az alkalmazást az agrártárca felkérésére fejlesztették, mégpedig a hazai halfogyasztás népszerűsítése céljából. Tehát azt szeretnék elérni, hogy aki kipróbálja, használja az appot, az a későbbiekben késztetést érezzen arra, hogy például halászlét ebédeljen. Hmm. Hát legyen így! Én momentán szeretem a halat, a halészlét meg pláne, így engem nem kell sokat győzködni.

Az alkalmazás a hasonló nevű, 2023-ig tartó Kapj rá! kampány részeként született, melyről Ondré Péter az Agrármarketing Centrum ügyvezetője azt nyilatkozta: “a digitális fejlesztéssel további célcsoportokat hódíthat meg az egészségtudatos, minden korosztály számára előnyös halfogyasztást népszerűsítő kampány”.

Nos, ha másért nem is, már ezért megéri a ráfordítást. A halas ételek finomak és egészségesek. A hazai fogyasztás pedig a statisztikák alapján valóban az európai átlag alatt van, nem is kicsivel.

Az alkalmazás - Halak rettegjetek!

Kezdjük ott, hogy az alkalmazás ingyenesen tölthető akár a Google playből, akár az AppStore-ból. Pár kattintás és már működik is. A telepítés közel 10 MB tárhelyet emészt fel telefonunk tárhelyéből. A használat kézenfekvő, ezt nem is igazából magyaráznám. Az alkalmazás tartalmi szempontból az interaktivitásra épít. Az első menü a Játék, melynek célja elméletileg a játékos ismeretterjesztés.

Találunk itt párkereső memóriajátékot, puzzle kirakós játékot, különböző halas tematikájú, tudás alapú kérdezős játékot és különféle halas receptekről szóló, az összetevőket firtató kérdéseket. A játékok nem öncélúak, mert ha regisztráció mellett használjuk, akkor a játékosok a kampány első három hónapjában nyeremény sorsoláson vesznek részt, ahol érdekes, hal tematikájú élményfőzésre nyerhetnek belépőt. 

A Kapj rá! alkalmazás leghasznosabb funkciója az a tudásbázis, melyet az Érdekességek menüből érhetünk el. A játékos ismeretterjesztés inkább a gyermekeket, ugyanakkor az abban szereplő halreceptes játékok inkább az idősebb korosztályt célozzák meg

Az alkalmazás - szerintem - leghasznosabb szekciója az Érdekességek menüből érhető el. Valószínűleg ez a rész lesz az, ami igazából meghatározza az alkalmazás lényegét. Itt találkozhatunk azokkal a funkciókkal, melyekért egyáltalán megéri kézbe venni a Kapj rá! appot. Itt találjuk a halhatározót is, mely a hazánkban talán legnépszerűbb halfajokat összesíti és ad róluk átfogó ismeretanyagot.

Itt a halakról biológiai, élettani és egyéb hasznos infókat is találhatunk. Kész Búvárzsebkönyv érzése van az embernek, ha ezeket olvassa. Mindezeken felül találunk még különféle halas recepteket, melyeket az alkalmazás segítségével akár otthon is elkészíthetünk (az én kedvencem a lazacos spagetti spenóttal). Ha pedig még ennél is jobban érdekelnek valakit a halas témák, akkor böngészhetünk az alkalmazás Videók szekciójában, ahol a Kapj rá! YouTube-csatornáján fellelhető ismeretterjesztő videók között böngészhetünk.

Összességében a Kapj rá! a Játék részétől eltekintve - ez nekem kicsit bugyutának és okafogyottnak tűnik - egészen jól összetett alkalmazás képét festi. Azt nem mondanám, hogy ettől az apptól a felhasználó fejvesztve rohan a szupermarket halas pultjához, azonban az iskolában biológia és környezetismeret tematikában nagyon hasznos lehet a sok, ügyesen megszerkesztett tudásbázis, mely így ügyesen egészítheti ki az analóg tudást a digitális világ előnyeivel.

A Kapj rá! alkalmazás megéri a használatot, akár csak az általam már korábban bemutatott hasonló tematikájú Hűllöhatározó vagy Madárhatározó, esetleg a FaBook és a HungiFungi gombahatározó.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek