Fair11 °C
2019. március 26. kedd Irén
Menü

Hogyan túrázzunk okostelefonnal a Sóstói Tanösvényen?

Hogyan túrázzunk okostelefonnal a Sóstói Tanösvényen?
Egyre több az olyan alkamazás, mellyel tanulhatunk is (Fotó: gomba)

Az időjárás kegyes hozzánk, bár ennek lehet még böjtje. Azonban ha már így alakult érdemes kihasználni ezt a cseppet sem késő őszi időjárást, és kiruccanni a nemrég átadott és megújult Sóstóra. Persze ilyenkor sem maradhat otthon az okostelefon...

Mi is így tettünk a hétvégén, és “kocka” lévén az jutott az eszembe, hogy miként lehetne a sok, telefonnal a kezében túrázó/sétáló kisebb és nagyobb gyerkőcöt arra rávenni, hogy valami érdemlegesre is használja az okostelefont, ha már az erdőbe is magával hozta.

A tanösvény mentén végig nagyon szuper információs táblákon mutatják be a Sóstó élővilágát, és azon kaptam magam, hogy már én is a telefont nyomogatom. De most nem a pittyegő Messenger volt az indítója a dolognak. Sokkal inkább az, hogy léteznek olyan természettudományos hazai alkalmazások, melyek egy ilyen helyzetben hasznosak is lehetnek. Korábban még a madarak és fák napja alkalmából említettem, hogy léteznek olyan alkalmazások is, mint a Madárhatározó és a Fa Book.

De most mutatok egy másikat is. Ez pedig nem más, mint a Kétéltű- és Hüllőhatározó. Ez szintén egy nagyon jól integrálható alkalmazás, mely pontosan abba a tematikába illeszkedik, hogy ha már okostelefon, akkor legalább legyen értelme. Azt már korábban kifejtettem, hogy nem rajongok a gyerkőcök “kütyüsítéséért”, de nincs mit tenni, ez már így marad. Azonban a hétvégi sóstói séta is megerősített benne, hogy azért nincs minden veszve. Van még remény, hogy gyermekeink nemcsak a nagy kék közösségi média eszközeként tekintsenek az okostelefonra, bár ehhez folyamatosan szükségesek az olyan alkalmazások, melyek sokkal többet tudnak adni, mint egy Facebookon kattintott like.

A Hüllőhatározó szintén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), illetve a Farkaskölyök Ifjúsági Egyesület mentorálásával jött létre. Maga az alkalmazás tulajdonképpen tekinthető a korábban már általam is bemutatott Madárhatározó hüllős reinkarnációjának. Az alkalmazás stílusa, felépítése hasonló, de a témakörök persze eltérnek. A Kétéltű- és Hüllőhatározó segítségével a kétéltűek és hüllők népes táborát ismerhetjük meg, míg a Madárhatározóval a zsebünkben pillanatok alatt beazonosíthatjuk a kirándulások alkalmával látott és hallott madarakat.

Okostelefonnal a Sóstói Tanösvényen

Az alkalmazás ingyenesen letölthető akár iPhone-ra, akár Androidos készülékre. Használata egyszerű, akár még egy tematikus osztálykirándulás alkalmával környezetismeret vagy biológia tantárgy kiegészítéseként is alkalmazható.

A program használata egyszerű: az alak, a szín és az élőhely alapján dobja fel a lehetséges találatokat, amelyek közül rajzolt képek alapján tudjuk kiválasztani azt az állatot, amelyet látni véltünk. Ilyenkor egy tömör, érhető összefoglalót, illetve adatlapot kapunk a kérdéses állatról, amelynek adott esetben akár a hangját is meghallgatjuk. A Madárhatározó alkalmazásnál értelemszerűen kicsit nagyobb szerep jut a hangoknak, míg a Hüllőhatározó esetében ez javarészt a békákra korlátozódik, lévén a teknősök, kígyók és gyíkok mondhatni kevésbé szószátyárok.

A határozó azoknak készült, akik kezdők, de mégis tudni szeretnék, hogy milyen kétéltűt vagy hüllőt láttak a kertben, a vízparton vagy az erdőben. A határozást megkönnyíti, hogy az alkalmazás akár már egy kiválasztott határozójegy alapján is megmutatja a lehetséges fajokat, de további szűkítésre is van mód, például alakjuk, színük és a megfigyelt élőhely alapján.

Mindent egybevetve a Hüllőhatározó app kifejezetten jól sikerült. Igényes, stílusos, egyszerűen használható és nem próbál lenyomni a torkunkon egy kötetnyi tudnivalót, sokkal inkább az érdeklődés felkeltése a cél a korrekt összefoglalókkal. Mellesleg, ha nem érjük be ennyivel, akkor egy mozdulattal tovább ugorhatunk az MME honlapján az adott állat részletesebb ismertetőjéhez.

Szóval e két alkalmazást feltétlenül érdemes felcsempészni az okostelefonra, amikor kirándulni indulunk, hogy a madarak, kétéltűek és hüllők beazonosítása ne jelentsen majd gondot.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Tüntetés - reagált a Penny
  Tüntetés - reagált a Penny
 • Egy tonna - hatalmas kokainfogás volt Romániában
  Egy tonna - hatalmas kokainfogás volt Romániában
 • Húsz éve lopták el - megtaláltak egy Picasso-festményt
  Húsz éve lopták el - megtaláltak egy Picasso-festményt
 • Százmilliós fejlesztések - megújulnak a Tisza-tavi szabadstrandok
  Százmilliós fejlesztések - megújulnak a Tisza-tavi szabadstrandok
 • Nyuszi-futás – a megyei mellett Vajdasági helyszínek is a programban
  Nyuszi-futás – a megyei mellett Vajdasági helyszínek is a programban
 • A fehérvári Lengyel Zsófi vehette át a Hétköznapi Hősök-díjat
  A fehérvári Lengyel Zsófi vehette át a Hétköznapi Hősök-díjat
 • Ipar 4.0 - rohamosan alakul át a munka világa
  Ipar 4.0 - rohamosan alakul át a munka világa
 • Herbarius túra - medvehagymát szedhetnek Bakonykútiban
  Herbarius túra - medvehagymát szedhetnek Bakonykútiban
 • Ne gyújtsa! Gyűjtse! – újabb füstjelzőt ajándékoztak a megyei tűzoltók
  Ne gyújtsa! Gyűjtse! – újabb füstjelzőt ajándékoztak a megyei tűzoltók
 • Ars Oratoria - barokk passióval mutatkozik be Székesfehérvár új kórusa
  Ars Oratoria - barokk passióval mutatkozik be Székesfehérvár új kórusa
 • Tüntetés - tejtermelők demonstráltak a Penny központjánál
  Tüntetés - tejtermelők demonstráltak a Penny központjánál
 • Ellenőrzés a vonatokon - holnap 7 óráig tart
  Ellenőrzés a vonatokon - holnap 7 óráig tart
 • Nem fal - kerítés épül az amerikai-mexikói határon
  Nem fal - kerítés épül az amerikai-mexikói határon