6 évnél régebbi cikk

Sorozatok a múltból: A '80-as és '90-es évek királyai
·Kultnosztalgia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaSorozatok a múltból: A '80-as és '90-es évek királyai
·Kultnosztalgia·Utolsó frissítés: undefined

Folytatván a retrós őrületet, ezúttal azokat a legendás sorozatokat gyűjtöttem össze, amelyek elengedhetetlen kellékei voltak a hétvégék hosszú délutánjainak. Tisztán emlékszem, hogy az ebédek után egészen estig pörgettem őket, így tökéletes feelinget adnak gyerekkorom sorozatmaratonjaiból. Van itt Knight Rider, Magnum és még Walker is, úgyhogy jöjjenek a '80-as és '90-es évek legnagyobb császárai.

MacGyver

Hogy is hagyhatnám ki mindenki kedvenc ezermesterét, MacGyvert, aki fából is képes volt vaskarikákat gyártani. Angus MacGyver (Richard Dean Anderson) nem a jól megszokott keménykedéssel és hősködéssel irtotta az ellent, hanem józan paraszti eszével és a kütyük iránti megmagyarázhatatlan vonzalmával. A hétköznapi tárgyakból svájci bicskájával és némi ragasztószalaggal szinte bármit képes volt előállítani. Mondhatni úgy is: többet ésszel, mint erővel.

Szupercsapat (The A-Team)

Tíz évvel ezelőtt egy különleges kommandó tagjait elítélték egy általuk el nem követett bűntény miatt, ám az ítélet hirdetése előtt sikerül megszökniük. A kormány máig körözi őket, de szerencsés módon mindig találnak kibúvót. Ha bármilyen megoldhatatlannak tűnő problémája van és véletlenül sikerül megtalálnia őket, talán önt is kisegíti a Szupercsapat. Megvan? Naná! 

Ki ne emlékezne a legendás Szupercsapatra? Hannibal (George Peppard), Szépfiú (Dirk Benedict), Rosszfiú (Mr. T) és Murdock (Dwight Schultz) kalandjai biztos vagyok benne, hogy örökre bevésődtek az emlékezetünkbe.

Knight Rider

A mai napig kiráz a hideg, ha meghallom a Knight Rider főcímdalát, ugyanis ez volt az a sorozat, amelyet tokkal-vonóval imádtam. Alig vártam, hogy vasárnap délutánonként felcsendüljön a híres muzsika és hogy Michael Knight és K.I.T.T. újra bedobják magukat a buliba.

Michael Knight (David Hasselhoff) a Knight Alapítványnak dolgozott, ahol a csapattagok elsődleges feladatuknak a bűnözés elsöprését tartották, így mindig ott tevékenykedtek, ahol szükség volt rájuk. Mozgó kamionjuknál már csak a mesterséges intelligenciával és különböző kütyükkel felvértezett Pontiacjuk, K.I.T.T. volt érdekesebb, mely beszélőkéjének és védelmi rendszerének köszönhetően méltó ellenfele volt a rosszarcoknak.

Magnum, P. I.

Bár az általam kevésbé kedvelt sorozatok közé tartozik, a Magnum sokak fiatalkorát tette emlékezetessé. A Hawaiin játszódó magánnyomozós sztori a bajuszhuszár Tom Selleckkel és John Hillermannal karöltve hatalmas sikert aratott, ugyanis minden megtalálható volt benne, ami a 80-as évekbeli sorozatok védjegye. Egzotikus helyszínek, autós üldözések, nyomozások, dögös csajok, na meg az elengedhetetlen bajusz. Kell ennél több?

Sliders

Hová tűnt Quinn Mallory? Bevallom őszintén, amikor összeírtam a sorozatos listát egyáltalán nem emlékeztem a Slidersre. Aztán valahol belefutottam a Quinn Mallory és a Rembrandt Brown névbe és villámcsapásszerűen beugrott minden. Quinn (Jerry O'Connell) egyetemista hallgató felfedezi a párhuzamos univerzumok közötti átjárást.

A próbaútra vele tart legjobb barátja, Wade Welles (Sabrina Lloyd) és fizika professzora, Maximiliam P. Arturo (John-Rhys Davies) is, akikhez egy énekes, Rembradt Brown (Cleavent Derricks) is csapódik, hogy aztán másik világban magukhoz térve elveszítsék az otthoni koordinátákat. Innentől kezdve az a céljuk, hogy minél előbb hazajussanak.

Az elveszett ereklyék fosztogatói (Relic Hunter)

A régészkalandoros sorozat főszereplője Sydney Fox professzor (Tia Carrere) Indiana Jones és a videójátékokból ismert Tomb Raider szerelemgyerekeként jött létre, így adja magát, hogy aki az utóbbi kettő rajongója volt, annak hétvégente is tuti megvolt a programja. Minden részben egy-egy külön ereklye felkutatása volt a cél, amelyből a végzet asszonya Sydney mellett a tanársegédje, Nigel Bailey (Christian Anholt) és a titkárnője, Claudia (Lindy Booth) is kivették a részüket. Mondanom sem kell, hogy betéve ismerem az összes részt... és nemcsak Tia Carrere miatt.

Walker, a texasi kopó (Walker, Texas Ranger)

Szinte hihetetlen, hogy ahogy haladok a sorozatokkal, úgy mindig beugrik az aktuálisan írandó intrója és már dúdolom is a nótáját. Nincs ez másképp Walkerrel a Texas Rangerrel sem, amely a híresen-hírhedt Chuck Norris első sorozatos szerepe volt. 

Cordell Walker a Texas Rangers nevű rendőrbrigád, vadnyugati cowboy beütéses igazságosztója volt, akinél már csak szilárd erkölcsi normái voltak erősebbek. Walker harcművészeti jártasságának köszönhetően sokszor kiverekedte magát a bajból, ám mindig segítségére volt az egykori Texas Ranger, C. D. Parker (Noble Willingham) és James Trivette (Clarence Gilyard Jr.) seriff-helyettes is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek