5 évnél régebbi cikk

Tamagotchi, Game Boy és patronos pisztoly - 10 játék, amiért majd megőrültek a 90-es évek gyerekei
Fehérvár Médiacentrum fotójaTamagotchi, Game Boy és patronos pisztoly - 10 játék, amiért majd megőrültek a 90-es évek gyerekei

A napokban kezembe került egy nagyon régi Game Boy kézi videójáték-konzol, amelyen egyetlen játék volt csak: a Super Mario Bros. Hogy én mennyit nyomkodtam anno! Persze a nosztalgia megint a hatalmába kerített, így gyorsan összeszedtem gyerekkorom kedvenc csecsebecséit, amelyekért majd megőrültem: Furby, dianéző szemüveg és Lego minden mennyiségben. Játékra fel!

Furby

Nem éppen a legfiúsabb játék, de az izgő-mozgó, beszélő szőrös kis Furbyk bezony nagyon is népszerűek voltak a gyerekek körében. Mindenféle méretben, színben és a legkülönfélébb koreográfiákkal lehetett kapni őket, így biztos vagyok benne, hogy minden gyerekszobában előfordultak. És azok a reklámok... Jesus!

Polly Pocket

Viszont a Polly Pocket már egyértelműen csajos téma: apró figurák, apró kis házakban. Ám a csajozást sem lehet elég korán elkezdeni, ugye? És hogyan lehetett a lánykák bizalmába férkőzni? Naná, hogy a Polly Pockettel. Emlékeim szerint fiús szettek is akadtak, így könnyebb volt a szitu, de nem riadtunk vissza a lányos figuráktól sem. Megszenvedtünk, na!

Lego

A Lego már a '90-es években sem volt egy új keletű játék, ám kétségkívül nagyjából abban az időben kezdődött a virágkora. A gyerekek és felnőttek körében is népszerű építőjáték varázsát az adja, ahogy az apró elemekből összeáll a nagy egész. Valami csoda! A mai napig imádom és nagy gyűjtő is vagyok. Nem tehetek róla, nem lehet megunni. Persze ezzel nem vagyok egyedül...

Mágikus tábla

A Mágikus tábla szerintem a valaha létezett legegyszerűbb, ám annál népszerűbb játék volt: rajzolsz a táblára, aztán jól letörlöd, hogy egy újabb csodával örvendeztesd meg magad. Mondtam. Ma már inkább az okostelefonokon található hasonló funkció, bár korunk gyerekei komolyabb játékokkal ütik el az időt.

Nintendo Game Boy

Egy jó Game Boy sose rossz. Ha nem vágnád, hogy mi az, akkor úgy kell elképzelned, mint egy mini-konzolt, amit bárhova magaddal vihettél és unalmas óráidban szanaszéjjel nyomogathattál. Kezdetben még klasszik felállásban (hasonlóan a Tetrishez) szürke külsővel és színtelen-szagtalan kijelzővel lehetett kapni, ám később kívül-belül színesre váltott. Ekkor kezdődött az igazi móka.

Power Rangers-figurák

Most mondd, hogy neked nem volt! De nem ám akármilyen, hanem ilyen fejcserélős. Egyik pillanatban teljes menetfelszerelésben, aztán a másikban már pőre kobakkal lehetett harcolni a színesbe öltöztetett harcművészekkel. Az első Power Rangers-sorozat 1993-ben látott napvilágot, amely aztán gyorsan belopta magát a gyerkőcök szívébe, így nem volt csoda, hogy mindenki ilyen átváltozós figurákkal flangált.

Tamagotchi

Amilyen gyorsan népszerű lett, olyan gyorsan el is felejtettük a kis digitális állatkáinkat. Pedig, pedig... Etethetted, itathattad, játszhattál vele és még álomba is ringathattad. Tipikus 'must have' cucc volt, amely minden lurkó zsebében ott lapult. Tisztán emlékszem az első állatkámra, ami egy dinó volt és nagyon sokáig élt. A következő kutyusom és a Star Warsból ismerős Rancorom már aztán a közelébe se ért...

Patronos pisztoly

Ahogy megkaptuk, hülyegyerek módjára már szeltük is a réteket és durrogtattunk, mintha valami rossz spagettiwesternből szabadultunk volna. Igazán menő dolognak számított, ugyanis nem csak robbant, hanem a lövések után rendesen füstölt is, így nagyon is nagyfiúnak éreztük magunkat. Nem hiába: kemény a cowboyok élete.

Action-Man

A lányoknak Barbie, a fiúknak pedig Action-Man dukált. A G.I. Joe-figurák és egyéb műanyag katonák mindig is trendi cuccnak számítottak, ám egy percre sem vetekedhettek Action-Mannel. Volt egy időszak, amikor a csapból is ez folyt: sorozattól kezdve, akciófigurákon át még a McDonald's éttermekben is ezzel szúrták ki a szemünket. Mondanom sem kell, hogy éltem-haltam értük. Első darabom egy íjász Action-Man volt. Imádtam.

Dianéző szemüveg

Akkoriban nem voltak ám még okostelók, VR-szemüvegek, meg mindenféle hordozható DVD- és blu-ray lejátszók. Ha nem voltál TV közelben és valami interaktív szórakozásra vágytál, akkor a dianéző szemüvegbe kukucskálva simán végig tudtál kattintani pár mesét. A lánykáknál a Disney-rajzfilmek, a fiúknál a szuperhősök voltak a nyerők: Batman és Pókember minden mennyiségben jöhetett.

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek