4 évnél régebbi cikk

Karácsonyi képeslap: nem megy ki a divatból?
Fehérvár Médiacentrum fotója
victoriana.com
Karácsonyi képeslap: nem megy ki a divatból?

Néhány évtizeddel ezelőtt a karácsony előtti hetekben hosszú sorokban kígyóztak az emberek a postán, hogy feladják a távol élő rokonoknak, barátoknak a képeslapjaikat.

A világ első karácsonyi képeslapját 1848-ban Sir Henry Cole, a Victoria and Albert múzeum igazgatója felkérésére tervezte John Halcott Horsley angol illusztrátor. A lap középen egy vidáman borozgató családot, a két szélén pedig egy-egy jótékony cselekedetet mutatott be. Az összesen ezer darab, utólag kézzel színezett műremeknek csak elenyésző részét sikerült eladni, ugyanis akkoriban még nem volt szokás ilyesmit küldeni, másrészt, mert rettentő drágán, egy shillingért adták darabját.

Az első képes levelezőlapot 1869-ben adta ki az Osztrák-Magyar Postaigazgatóság, és az évek során annyira népszerűvé vált, hogy 1900-ban Budapesten tartották meg az I. Nemzetközi Képes Levelezőlap Kiállítást.

A századfordulón feladott üdvözlőlapokat általában angyalkákkal, vidám gyerekekkel és fenyőfákkal díszítették. A világháborúk alatt pedig a harcoló, imádkozó honvédek arca is rákerült az ünnepi képeslapokra.

A Fehérvár közéleti hetilap Facebook-oldalán megkérdeztük, hogy a karácsonyi vicces sms-ek, e-mailek és zenélő, digitális lapok világában olvasóink küldenek-e még az ünnepekre hagyományos képeslapot? A hozzászólók fele azt mondta, még mindig tartja ezt a szép szokást. Sokan előre beszerzik a fenyőfát, gyertyát, gömböket vagy az önfeledt téli jeleneteket ábrázoló lapokat, de arra is volt példa, hogy valaki otthon, különféle dekorációs technikákat alkalmazva saját maga készíti el az üdvözlőkártyákat.

(Megjegyzés: A cikk eredetileg a Fehérvár hetilap 2013. december 21-i lapszámában olvasható.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek