3 évnél régebbi cikk

Május 22., a fehérvári kupadöntők napja - Nézzük újra Vidi és a Cornexi kupasikereit
·Sportnosztalgia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Május 22., a fehérvári kupadöntők napja - Nézzük újra Vidi és a Cornexi kupasikereit
·Sportnosztalgia·Utolsó frissítés: undefined

1985: A Vidi legyőzi Madridban a Real csapatát az UEFA Kupa döntőjének visszavágóján. 2005: A Cornexi megnyeri a női kézilabdázók EHF Kupáját. Mi a közös bennük? Mindkét elsöprő fehérvári sikerre május 22-én került sor. ideje visszanézni a fantasztikus pillanatokat!

Ha van különleges nap Székesfehérvár sporttörténelmében, a május 22. egészen biztosan az. 1985-ben ezen a napon játszotta az UEFA Kupa döntőjének második meccsét a Videoton a Real Madrid vendégeként, míg 2005-ben szintén május 22-én nyerte meg az EHF Kupát az akkor még Cornexi Alcoa-HSB Holding néven versenyző fehérvári női kézilabda csapat.

A Vidi egy fantasztikus menetelés végén lett ezüstérmes az UEFA Kupában az 1984/1985-ös szezonban. Szabó Józsiék szép sorban a csehszlovák Dukla Praha, a francia Paris Saint-Germain, a jugoszláv Partizan Beograd, az angol Manchester United, majd az elődöntőben egy másik jugoszláv csapat, a Zeljeznicar Sarajevo is fejet hajtott a piros kékek előtt. A döntőben a spanyol Real Madrid Sóstón 3-0-ra legyőzte a fehérvári csapatot, a madridi visszavágó így formalitásnak tűnt. A Vidi azonban megvillantotta oroszlánkörmeit a spanyol fővárosban, Disztl Péter büntetőt védett, Májer Lajos pedig lőtt egy parádés gólt, a fehérvári csapat így győzelemmel búcsúzott a nagy európai kalandozástól.

UEFA-kupa, döntő, visszavágó
Real Madrid – Videoton 0-1 (0-0)
Madrid, Bernabéu-stadion, 98 ezer néző
v.: Ponnet (belga)
Real Madrid: Miguel Angel - Chendo, Stielike, Camacho, Sanchis - San José, Butragueno, Michel - Santillana, Gallego, Valdano (Juanito, 57.)
Videoton: Disztl P. - Csuhay, Horváth, Disztl L., Végh - Burcsa, Májer, Csongrádi (Wittmann, 57.) - Szabó, Vadász, Novath (Palkovics, 51.)
gól: Májer (86.)

A Vidi meneteléséről korábban már megemlékeztünk, az összes jegyzőkönyvet és összefoglalót megtaláljátok ide kattintva.

Pontosan 20 évvel később, a 2004/2005-ös szezonban női kézilabdában élhettünk át fantasztikus pillanatokat Alba falai között. A Cornexi Alcoa-HSB Holding elképesztő menetelést mutatott be az EHF Kupában, búcsúztatta a romániai Déva, a német Frankfurt, a dán Horsens, a norvég Byasen gárdáját, így bejutott a legjobb négy közé. Itt a Ferencváros sem tudta megállítani a fehérvári lányokat, akik a fináléban egy másik magyar csapattal, a Győri ETO-val találkoztak. A döntő első, győri meccsét a hazaiak nyerték 27-21-re, így sokan pusztán formalitásnak tekintették a visszavágót. Nem úgy a Cornexi, mely állva hagyta ellenfelét a fehérvári Jégcsarnokban (bizony, a nagy érdeklődés miatt ott rendezték a visszavágót), és már az első félidőben megfordította a párharc állását.

A Cornexi eufóriába kézilabdázott, a Győrnek szinte esélyt sem adtak Siti Beáék, akik végül magabiztos sikerrel hódították el a kupagyőztest megillető trófeát.

EHF-kupa 2004/2005, Döntő visszavágó:

Cornexi-Alcoa-HSB Holding – Győri ETO: 28-19 (14-6)
Székesfehérvár, Jégcsarnok, 4000 néző. Vezette: Vakula, Liudovyk (ukránok).

Cornexi-Alcoa-HSB Holding: SUGÁR-BALOGH 7/1, KORDYUK 5, SZABÓ 1, SITI 2, TÁPAI 8/3, KENYERES 1, csere: FEKETE (kapus), TÓTH K. 4, ULJANICH, VÁMOS, LŐW 1, ŐRI, VASZARI. Vezetőedző: SZABÓ EDINA, edzők: RÁCZ MARIANN, HIRT KÁROLY.

Győri ETO: Sirina-Kovacicova, Bradeanu 3, DOKIC 3, GOGIRLA 4/1, Juhász, Vérten 1, csere: Herr és Petróczi (kapusok), Görbicz 3, Mörtel 5/4, Borbás, Temes. Vezetőedző: Róth Kálmán.

Hétméteres: 4/4, ill. 7/5; Kiállítás: 18, illetve 12 perc.

Az eredmény alakulása, 3. perc: 2-0, 8.: 4-2, 11.: 5-3, 14.: 8-3, 19.: 10-3, 24.: 10-4, 35.: 17-7, 39.: 19-9, 44.: 22-11, 47.: 23-11, 53.: 25-11.

A döntő visszavágójának felvétele immár elérhető a legnagyobb videó megosztón, érdemes megtekinteni a mérkőzést, ha valaki ott volt, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek