5 évnél régebbi cikk

Tavasszal tér vissza a képernyőre a Vízipók-csodapók
Fehérvár Médiacentrum fotójaTavasszal tér vissza a képernyőre a Vízipók-csodapók

Egy alapos restaurálásnak köszönhetően a mai fiatalok is megismerkedhetnek a kedves kis Vízipók-csodapókkal. A szakemberek a rajzfilm felújítása során több mint száztizenkettő képkockát varázsoltak újjá, így tökéletes minőségben kerül a mozikba minden idők egyik legsikeresebb magyar meséje. Az újjávarázsolt Vízipók-csodapókot tavasszal mutatják be.

A felesleges és rettentően bosszantó rebootok és remake-ek korában azért hébe-hóba akad olyan alkotás is, amely bőven megéri a pénzét és a belefektetett energiát. Ott van például Süsü, a sárkány, akiről szintén idén jelentették be, hogy megújul, így hamarosan a mai lurkók is megismerkedhetnek a híres egyfejű tűzokádóval.

Most egy újabb magyar legendát kaptak le a polcról, a Vízipók-csodapókot, amely szintén sokunk gyerekkorát határozta meg mind bölcsességeivel, mind pedig kedves történeteivel és karaktereivel.

A Vízipók-csodapók karaktere 1975-ben látott napvilágot - addig csak a tudósok és a kutatók tudtak létezéséről -, főszereplői a Vízipók (akinek a szárazföldi pókoktól eltérően a vízalatti Kristálypalota az otthona) és a Keresztespók. Legjobb barátaik az algaszedő vízicsigák, Katica, kis hangyák, méhecske, háton úszó poloska, Nünüke és az ormányosbogár. Kalandjaik során még találkoznak Csibor bácsival, Rák apóval, kecskebékával, hőscincérrel, tegzesekkel és rovarvilág egyéb lakóival.

A Vízipók-csodapókból összesen három évad készült, az első (katt, és nézheted is) 1976-ban, a második 1980-ban, a harmadik pedig 1985-ben, így összesen harminckilenc epizódon keresztül követhettük nyomon kedvenc kis figuránk történeteit. A sikeres rajzfilm aztán 1983-ban egy egész estés mozit is kapott, amely a sorozat első két etapjának epizódjaiból készült, és összekötő jelenetekkel egészítettek ki azokat.

Na, már most az a helyet, hogy ezt az 1983-as változatot úgy ahogy van modernizálták, és minden képkockáját felújították.

"A felújítás évek óta napirenden volt, mert sok kedvező visszajelzést kaptunk az akkori gyermek, most már felnőtt nézőktől. Ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is népszerű volt a film. A kép és a hang restaurálása, felújítása mintegy nyolc hónapot vett igénybe. A felújított változat az eredetivel azonos tartalmú, nem kellett új rajzokat gyártani" - nyilatkozta a Borsnak Vécsy Veronika a felújított változatot gyártó Kecskemétfilm Kft. gyártásvezetője, majd hozzátette a beszkennelt több mint száztizenkét képkockát kézzel retusálták, ami rengeteg időt emésztett fel. 

"A restaurálást a képi anyag fényelése követte, mivel a restaurálás utáni vetítésen egy színtelen, kifakult filmet láttunk. A jelenetről jelenetre történő fényeléshez, színkorrekcióhoz a megmaradt eredeti színes celluloidrajzokat és háttereket használták fel segítségként. Ezt követte a hang restaurálása, a sérült zenei anyagok javítása, majd a keverés. Végül a digitális kópiák gyártásával fejeződött be a felújítás, restaurálás" - zárta Vécsy Veronika.

A 2018. decemberi információk (MTI) alapján nem is kell olyan sokat várnunk, hogy viszontláthassuk kedvenc víziállatkánkat, ugyanis az akkori közlemény szerint a felújított mozi bemutatója március 22-én, a víz világnapján lesz. Igen ám, de a Mafab (Magyar Filmadatbázis) és a Mozinet YouTube oldalán viszont már április 18-ára hirdetik a premier dátumát. Egy biztos: a Vízipók-csodapók tavasszal érkezik, és bármely időpontban is vetítik, mi már alig várjuk!

(Forrás: Wikipedia, Bors)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek